Thursday, August 13, 2015

[GAME] Ori and the Blind Forest

Utvecklare: Moon Studios (publicerad under Microsoft Studios)
Genre: Plattformsspel, äventyr (single player)
Release: 2015
Regissör: Thomas Mahler
Kompositör: Gareth Coker
Plattform: Microsoft Windows PC, Xbox One, Xbox 360


Over the past four years, Moon Studios has been feverishly working on Ori and the Blind Forest.
At Moon Studios, we all grew up playing games like Super MetroidZelda: A Link to the Past, etc. and with Ori, we wanted to recapture the magic of these games.
Ori and the Blind Forest is a bit of a genremix – It’s a ‘Metroidvania‘, but with a stronger platforming focus and light RPG elements, all set within an atmospheric world.
Naturally we tried to push 2D gaming forward on all fronts: We tried to make every single screen in Ori look like a painting come to life while making sure that the controls are still pixel-perfect.
We’ve been taking lessons from games like Super Metroid and A Link to the Past in order to really bring back this sensation you had when you played the games Nintendo was building in the early 90s. The level of polish and the execution of design in these games – we feel – was extraordinary. We felt strongly that children and adults today should get that same feeling again. Remember the first time you played Zelda or Metroid when you were a child? We hope that years from now people will also remember the first time they got to play Ori and the Blind Forest.
We also push the story angle really hard. We explored some new ways of telling stories within 2D games and we’ve been heavily influenced by Ghibli/Miyazaki as well as by great animated films of the 90s like The Lion King or The Iron Giant.
Ori is a bit of a coming-of-age story. The player is put into the role of a forest spirit, who – over the course of his journey – has to find out more about his role within the world he’s living in. We tried to create memorable characters in an atmospheric world and to craft a story that players will truly care about!
OMDÖME
Jag skulle inte kalla det här en recension eftersom jag inte riktigt kan göra det påståendet legitimt. Det här är istället en kort text om vad jag tyckte om spelet, utifrån mitt eget omdöme, och sedan en rekommendation. Jag kan säga redan nu att jag älskade det här spelet, både på gott och ont. 
För det första så börjar spelet med att jag gråter. Föreställ er att jag har suttit sedan i våras och längtat efter att det här spelet ska vara med om en Steam sale så att jag kan spela det, åker sedan utomlands och POOF! nu är det Steam sale och min pojkvän köper det. Väl hemma igen, å så jag har längtat efter att få spela det här spelet, och så börjar det med något oerhört vackert - men även sorgligt, så jag sitter där och gråter precis när jag ska lära mig alla dessa kontroller och mekanismer. RUDE.
Ori and the Blind Forest är ett plattformsspel, lite likt Super Mario, eller kanske mest relevant för mig ett annat spel från förra året som jag älskade: Child of Light. Liksom det sistnämnda, utspelar det sig i en "magisk" skog, och Ori är en skogsande kan en säga. Där Child of Light bar med sig ett turn-based fighting system (dvs. du får vänta på din tur, olika medhjälpare som du kan styra, etc.) så har Ori and the Blind Forest istället ett live fighting system, där du möter fiender som de kommer och får hoppa runt och undvika träffar och sedan försöka skjuta dina energibollar på dem under tiden. Detta gör att du kan bli mer överraskad, och är väl ett vanligare element i dagens spel. Det är väl främst japanska RPGs (Final Fantasy, Shin Megami Tensei: Persona, etc.) som faktiskt har turn-based, så det här är väl lite mer vanligt.
Jag älskade gameplayen. Det var roligt och lite stressande, och jag som blir så rädd av pop-ups även om de inte är läskiga får ju lite smått panik ibland när jag ska ta mig någonstans och så kommer en hoppande apa från ingenstans. Sedan är spelet även designat på ett väldigt konstfullt och särskilt sätt, vilket verkligen gör att det står ut bland andra liknande spel (vilket även Child of Light gjorde). Det är mycket härliga och djupa färger, blandat med underbar animation och ett intressant berättande. Det är inga röster som förklarar något, iallafall inte på något språk jag är flytande i, och det kommer bara enstaka meningar som förklarar storyn. Bortsett från dessa är det ett väldigt visuellt spel, utan särskilt mycket dialog och främst bara gameplay - och sedan förklarande visuella cutscenes. Jag tycker om den berättandemodellen, dels för att den står ut och gör spelet unikt, men även för att det gör att mer fokus kan läggas på den visuella värld som Moon Studios har skapat. Det är fräscht och unikt, och det gillade jag starkt. 
Ori and the Blind Forest Achievements
Det är inte ett särskilt svårt spel, så det bör inte ta så lång tid som det gjorde för mig att klara det. Jag spelade det på nästan 15 timmar, och min pojkvän på cirka 11 timmar. Anledningen till att det tog så lång tid för mig är att jag gick vilse några gånger (hehe), eller missförstod vart jag skulle, och sedan för att jag hade betydligt större problem med spelet. Jag är inte den skickligaste spelaren, så det tog ett tag innan jag vande mig vid hur jag skulle hoppa mot väggar och så för att ta mig över hinder och inte dö hela tiden, men i efterhand tycker jag att spelet var ganska enkelt och att jag bara hade problem med vissa grejer (typ, tangentbord och anger issues). Bossarna var inte särskilt svåra, utan det var det här att tricksa sig igenom grejer. Så även om det är ett mycket aktivt spel så är det inte särskilt svårt, även om vissa delar kan ses som utmaningar ändå.
 Mitt spel är i mitten~
Utöver fokus på det visuella är musiken väldigt viktig, och jag njöt oerhört mycket av den. Den gör det hela mer spännande (och stressigt) och roligt att spela, då man kan njuta både av spelglädjen, det visuella och musiken. Bra jobbat där!

Jag njöt så oerhört mycket av det här spelet, även om jag hade problem med det ibland och fick rage quita, och jag har redan lite separationsångest. Det är nästan så att jag vill spela det redan nu igen! (jag spelade klart det för typ 10 minuter sedan). Det är ett så oerhört vackert spel, så simpelt och ändå så tillfredsställande. Jag älskade karaktärerna, särskilt Kuro som var "skurken". Det är en väldigt enkel handling, men det är nästan det fina med den. Det visuella får komma till liv och jag fick njuta av att spela som Ori och försöka återställa skogen till dess rätta jag igen. Jag rekommenderar det här spelet så oerhört mycket! Liksom Child of Light är det ett av mina favoritspel för plattformsgenren!
REKOMMENDERAS!
Andra spel jag rekommenderar:
Tomb Raider (2013)
Dragon Age: Origins; 
Dragon Age II; 
Dragon Age: Inquisition
Child of Light
Persona 4
Final Fantasy X

5 comments:

 1. Ori and the Blind Forest is easily one of the best games available for the Xbox One and totally recommended, if you don't mind a little challenge with your gaming.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No offense, but this is a review of Ori and the Blind Forest. I have already played it. I loved it. But at least we agree about something.

   Delete
  2. Kommentaren ovan är bara spamm, fått massor av liknande på senaste tiden :(

   Delete
 2. Mysigt med en spel-recension, blir verkligen jättesugen att testa nu ^^. Måste köpa mer steam-spel. Inte gjort det på länge, för min kille köper massor men då blir det ju alltid hans typ av spel och han gillar inte plattformspel :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Köp det ändå! Han har fel xD Min pojkvän köpte det också i somras, men jag har tur med att vi gillar ungefär samma spel och kan därför använda varandras steam-konton/ge behörighet till den andres konto :3

   Delete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D