Friday, April 11, 2014

[3x REC] Rise of the Evening Star & Borstal Boy & Memoirs of a Teenage Amnesiac

784911Titel: Rise of the Evening Star
(Svensk titel: Aftonstjärnans hämnd)
Serie: Fablehaven #2
Författare: Brandon Mull
Sidor: 441
Format: Paperback (Aladdin (Simon & Schuster))
Release: 2007

Synopsis borttagen p.g.a. spoilers från första boken. Läs min "recension" av bok 1 här.


RECENSION
Jag älskar Fablehaven. Jag är villig att gå så långt och säga att det är en utav mina favoritserier just nu; jag kan inte sluta läsa. Böckerna är så oerhört påhittiga och gripande och underhållande, jag mår så oerhört bra av att bara få läsa dem. Andra installationen i serien... ja, den step it up, helt enkelt. Intrigen tätnar, spänningen ökar, varelserna blir allt farligare och mysterierna växer. Rise of the Evening Star lät mig inte slappna av för en sekund, jag var hela tiden väldigt engagerad i boken och jag visste inte alltid vad jag skulle göra med mig själv. 
Karaktärerna blir allt bättre som de växer upp; både Kendra och Seth älskar jag med hela mitt hjärta. Det är så intressant att se dem utvecklas och överkomma nya hinder. Trots att de spelar lite på den stereotypiska modellen med en vårdslös lillebror, en boksmart och försiktig - nästan tråkig - storasyster... Ja, så ser de ut vid första anblicken, men de utvecklas så mycket och jag älskar dem. 

Åh, jag bara älskar den här boken. LÄS DEN.
1857786Titel: Borstal Boy
Författare: Brendan Behan
Sidor: 372
Format: Paperback (Random House)
Release: 1958


So writes Brendan Behan, poet, writer and literary legend, of the episode that coloured his life. Arrested in Liverpool as an agitator for the IRA, he was tried and sent to reform school. He was sixteen years old.

The world he entered was brutal and coldly indifferent. Conditions were primitive, and violence simmered just below the surface. Yet Brendan Behan found something more positive than hate in Borstal: friendship, solidarity and healing flashes of kindness.RECENSION
Jag avskydde den. Jag läste den för att jag var tvungen, men i stort sett ingenting händer. 
Vad som händer:
1. Brendan blir arresterad.
2. Brendan skickas till ett häkte.
3. Brendan berättar om sin dag.
4. Upprepa femtioelva gånger.
5. Brendan skickas, så småning om, till en Borstal Institution (ungdomsfängelse)
6. Upprepa steg 3 femtioelva gånger.

Behöver jag utveckla min åsikt? Visst, jag kan uppskatta den här boken som en klassiker... Den visade hur det var i fängelser och häkten under kalla kriget, den visar hur irländare blev behandlade, etc etc. Men den var tråkig. Den har i stort sett ingen handling. Jag gillade den inte.317282Titel: Memoirs of a Teenage Amnesiac
Författare: Gabrielle Zevin
Sidor: 271
Format: Paperback (Square Fish)
Release: 2007

If Naomi had picked tails, she would have won the coin toss. She wouldn’t have had to go back for the yearbook camera, and she wouldn’t have hit her head on the steps. She wouldn’t have woken up in an ambulance with amnesia. She certainly would have remembered her boyfriend, Ace. She might even have remembered why she fell in love with him in the first place. She would understand why her best friend, Will, keeps calling her “Chief.” She’d know about her mom’s new family. She’d know about her dad’s fiancée. She never would have met James, the boy with the questionable past and the even fuzzier future, who tells her he once wanted to kiss her. She wouldn’t have wanted to kiss him back.
 
But Naomi picked heads.RECENSION
Jag läste den här idag, i en sittning, och jag tyckte bra om den. Den var inte lika bra som jag minns Zevins andra bok Någon Annanstans (Elsewhere) var, men bra nog. Den var intressant och lättläst, med ett spännande ämne och jag tycker personligen att Zevin är väldigt bra på att skriva tonårstjejer. De kanske inte är de där tjejerna som du naturligt skulle tycka om, men jag kunde sympatisera med Naomi även om jag inte alltid höll med henne. Jag förstod henne, vilket gjorde att jag gillade henne.

Ganska typiska YA egentligen, men jag tyckte att den var underhållande. Jag gillade att istället för att använda ett romantiskt intresse - själsfränden!  - som är så överspelat så visar Zevin på lite realism med flyktig kärlek. Naomi har i den här boken tre kärleksintressen, om än hon kanske inte älskade alla, och det var uppfriskande och spännande att läsa. Bravo!

Rekommenderas om ni gillar YA med lite minnesförlust - en bok om att lära känna sig själv, gå vidare med sitt liv och acceptera det förflutna. Ta vara på era nära och kära, det är väl ett mindre tema som finns med också. Jag gillade den.

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D