Monday, March 31, 2014

The Raven Boys by Maggie Stiefvater

13449693
Titel: The Raven Boys
(Svensk titel: Kretsen)
Serie: The Raven Cycle #1
Författare: Maggie Stiefvater
Sidor: 408
Format: Hardcover (Scholastic Press)
Release: 2012

“There are only two reasons a non-seer would see a spirit on St. Mark’s Eve.
Either you’re his true love 
. . . or you killed him.”

Every year, Blue Sargent stands next to her clairvoyant mother as the soon-to-be dead walk past. Blue herself never sees them—not until this year, when a boy emerges from the dark and speaks directly to her.

His name is Gansey, and Blue soon discovers that he is a rich student at Aglionby, the local private school. Blue has a policy of staying away from Aglionby boys. Known as Raven Boys, they can only mean trouble.

But Blue is drawn to Gansey, in a way she can’t entirely explain. He has it all—family money, good looks, devoted friends—but he’s looking for much more than that. He is on a quest that has encompassed three other Raven Boys: Adam, the scholarship student who resents all the privilege around him; Ronan, the fierce soul who ranges from anger to despair; and Noah, the taciturn watcher of the four, who notices many things but says very little.

For as long as she can remember, Blue has been warned that she will cause her true love to die. She never thought this would be a problem. But now, as her life becomes caught up in the strange and sinister world of the Raven Boys, she’s not so sure anymore.

From Maggie Stiefvater, the bestselling and acclaimed author of the Shiver trilogy and The Scorpio Races, comes a spellbinding new series where the inevitability of death and the nature of love lead us to a place we’ve never been before.

RECENSION
Jag har helt glömt av att recensera den här. Wow, duktigt, Emelie, vad har du gjort de senaste två veckorna? Inget? TÄNKA SIG. Det är ju inte som att jag har något att göra i skolan direkt, eller iallafall inte som är bråttom. Nåväl, sådant händer och nu är jag här. Jag har äntligen läst The Raven Boys och GE MIG THE DREAM THIEVES TYP NU.

Jag hade lite svårt att komma in i den här boken, varför vet jag inte, men det tog ungefär 100 sidor innan jag på riktigt ville läsa den. När jag väl gjorde det, fyfan, det gick undan. Det är en sådan intressant berättelse och mytologi som används i den här boken, jag var mållös då och då, men jag kunde inte riktigt älska den. Jag ville ha en till Shiver, som enligt mig är Maggies bästa serie än så länge, men, vem vet, Raven Cycle kan komma att överträffa den. Jag ser dock hur Maggie har utvecklats som författare sedan Shiver och det känns lite som att det här är vad hon har velat skriva ganska länge. Om ni följer henne på Twitter eller Tumblr så känns det här väldigt mycket som något hon vill skriva och jag tror att hon har roligt med den. Jag ser förbättringen sedan Shiver, men jag har ett speciellt band med den som... ja, det blir svårt att överträffa den. Men jag tyckte fortfarande väldigt mycket om den här boken.


Jag tyckte som sagt om den, men det var inte förrän jag läste sista sidan som jag insåg hur fäst jag blivit vid den. Inte bara för att det var en jävla CLIFFHANGER som i stort sett förstörde mig, jag stirrade på sidan i flera minuter efter jag var klar.


Alltså, den jävla cliffhangern. MAGGIE, HUR VÅGAR DU?! Ååhhhh, jag vet inte vad jag väntade mig. Jag orkar inte. Jag bara... alltså.. nej men... va... Det var för mycket på en gång och sedan fick jag inget svar! Det var jättespännande och jag bara... jag behöver bok två NU. Wow.

Så, bra/dåligt med cliffhangern, men ni ser poängen. Jag tyckte extremt mycket om den här boken, men jag älskade den inte riktigt. Det var något som höll mig tillbaka; höga förväntningar, karaktärerna - jag vet inte. Jag tyckte mycket om karaktärerna, även om min bild av Blue inte är särskilt tydlig. Jag tycker om henne, hon är rolig och intressant, men det känns inte som att jag riktigt känner henne än, efter den här boken. Jag behöver veta mer, och därför kanske det kändes som om något saknades. Jag vet inte.
   Gansey tyckte jag om, speciellt den Gansey som även Blue tycker om - den han döljer. Han döljer den inte som en typisk badboy, det är mer att han är rädd för den och försöker hålla den undan för sig själv också... Lite som Adam, men inte riktigt. Han är lite försiktig, Gansey, och det gillade jag. Ja, jag gillade honom.
  Jag gillade Raven Boys i övrigt också, speciellt Ronan (fave character, not going to lie) som jag förmodligen hade avskytt om jag känt honom i riktiga livet - men som karaktär tycker jag att han är väldigt spännande. Noah förstod jag inte riktigt meningen med förrän mot slutet, när allt gick upp för karaktärerna och jag bara WHAT. Det var så spännande och när jag väl insåg vad som var på gång... det var underbart, okej?
   Blues familj är nice också... Och Adam. Adam har jag lite hatkärlek till, tack vare slutet, men han är verkligen den karaktären som jag var tvungen att älska. Han är så angsty och lite jobbig, men så älskvärd och sweet... Jag gillar Adam. Lite mindre mot slutet eftersom han är galen, men fortfarande. Jag gillade karaktärerna!

Språket behöver vi inte ens gå in på egentligen, ni vet att jag älskar Maggies språk, men det var en grej som var ny: perspektivet. Maggie brukar skriva i 1:a perspektiv, men i den här var det 3:e och det var nytt och spännande av henne att göra. Det fungerade bra med berättelsen, men jag tycker att det hade kunnat funka lika väl med Jag-person för de olika karaktärerna.

Allt som allt, för jag är trött och borde väl plugga men min säng ser så skön ut... Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Jag tyckte mycket om handlingen och mytologin, det var oerhört intressant och jag ser mycket fram emot att få lägga tassarna på tvåan. Jag tror att den kan bli ännu bättre, så hoppas hoppas! :D Som vanligt, Maggie är fantastisk och levererar på ett bra sätt. Mycket läsvärd och ett måste för alla som gillat Maggies tidigare böcker - eller som tycker handlingen låter bra. Den är bättre. LÄS.
Uppföljare:
17347389

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D