Wednesday, January 22, 2014

The Reader by Bernhard Schlink

101299Titel: The Reader
Originaltitel: Der Vorleser
Författare: Bernhard Schlink
Sidor: 218
Format: Paperback (Pantheon)
Release: 1995

Hailed for its coiled eroticism and the moral claims it makes upon the reader, this mesmerizing novel is a story of love and secrets, horror and compassion, unfolding against the haunted landscape of postwar Germany.

When he falls ill on his way home from school, fifteen-year-old Michael Berg is rescued by Hanna, a woman twice his age. In time she becomes his lover—then she inexplicably disappears. When Michael next sees her, he is a young law student, and she is on trial for a hideous crime. As he watches her refuse to defend her innocence, Michael gradually realizes that Hanna may be guarding a secret she considers more shameful than murder
RECENSION
Kan vi ta några minuter och uppskatta det där omslaget. Wow, det är så stilrent och snyggt. Jag hade förresten prov på den här boken igår - provet var ren hästskit, frågorna var så löjliga och de handlade om saker som jag inte ens kom ihåg. Nåväl, gjort är gjort, och nu till att tänka över den här boken. Jag var nog, som vanligt, en av de få som tyckte om den här boken i min klass (ni skulle sett när vi läste Fahrenheit 451, jag älskade den och alla andra bara klagade), och då blev den här boken ganska seg och utdragen mot slutet ändå...

Det är ingen jättespännande bok, egentligen, utan anledningen till att jag tycker om den är för att den får mig att tänka. Den får mig att tänka på hur vi klandrar de som levde under andra världskriget, de som stod bredvid och inte gjorde något för att stoppa nazisterna, men även hur vi själva bär skuld för att vi faktiskt förkastar dem. Många visste inte VAD de kunde göra, ensamma, och vågade därför inte yttra sig emot regimen... som det ofta är, när det kommer till förtryckande regimer. Vi klandrar dem så hårt, men tänker vi någonsin på vad vi själva hade gjort? Hade VI vågat yttra oss mot en stark majoritet med vapen? Det tror jag inte att särskilt många av oss hade, trots att vi nu i efterhand säger att jomen visst, vi hade aldrig kunnat stå bredvid och låta något så fruktansvärt hända. Just den här tanken är vad som gör att jag tycker om den här boken.

I övrigt så är The Reader ganska seg och kan ses som lite äcklande (såvida man inte är van vid Lannisters etc.), då Hanna faktiskt är dubbelt så gammal som Michael... Pedofili? Jo, och jag vill inte romantisera det, för det är fel på så många sätt och jag tror att det hade en stor inverkan på Michael i efterhand. Men det är även intressant att se hur vi kan acceptera att äldre människor gifter sig med 20-åringar, men när det är en 15-åring och en 30-åring så är det fel och sjukt. Det är spännande hur vrickade våra åsikter är, när allt vi behöver göra är att höja åldern lite... Jag tycker personligen att det är fel i allmänhet om den äldre partnern är gammal nog att vara ens förälder, men samtidigt har vi inte att göra med det när det är två vuxna människors liv. Men, i vilket fall, i den här boken är det på gränsen till pedofili och jag menar inte att jag accepterar det eller vill justifiera det överhuvudtaget... Och jag tror att Michael och Hannas förhållande fucked him up, men en kan ändå uppskatta boken i sig.

Vad pratade vi om? Åh, den här boken är så kontroversiell! Jo, men, boken är ganska seg och tråkig här - den är inte särskilt spännande - men det är tanken bakom boken som intresserar mig. Den är intressant för att den får mig att tänka, och därför uppskattar jag bokens mening. Den är ganska komplex, men ändå lättläst, och med bara 218 sidor tror jag att den inte är så mycket slöseri med tid om en skulle vara en gnutta intresserad. Ge den en chans, säger jag.

Spoilerdiskussion: Utöver bokens budskap om vem som är skyldig eller inte, och det kontroversiella förhållandet, så är det även intressant att tänka över vem som refereras till i titeln på boken. The Reader kan vara en titel på en person, t.ex. Michael som läser för Hanna, men även flera personer som har skickat vidare titeln till varandra. Men, vad som är mest intressant, är att The Reader kanske är Hanna själv... Vad tror ni? Jag menar, hon är ju den som njuter av berättelserna och som insisterar på att någon ska läsa högt för henne (ja, hon är ju analfabet). Jag är jätteintresserad av det här, så om ni har läst boken och har en egen tanke kring detta så kontakta mig gärna!

Jag vet inte vad jag ska säga om den här boken mer än vad jag redan har... Den är lättläst, tankeväckande, och jag tyckte om den. Den var inte jättebra och sista halvan av boken var mestadels trist, men jag uppskattar fortfarande boken i sig och tanken bakom den. Rekommenderas om ni är intresserade av något tankeväckande om andra världskriget :)

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D