Saturday, January 4, 2014

Kinslayer by Jay Kristoff


Innehåller spoilers för er som ej läst Stormdancer!

Titel: Kinslayer
15773979Serie: The Lotus War #2
Författare: Jay Kristoff
Sidor: 432
Format: Hardcover (Thomas Dunne Books)
Release: 2013

A SHATTERED EMPIRE
The mad Shōgun Yoritomo has been assassinated by the Stormdancer Yukiko, and the threat of civil war looms over the Shima Imperium. The Lotus Guild conspires to renew the nation’s broken dynasty and crush the growing rebellion simultaneously – by endorsing a new Shōgun who desires nothing more than to see Yukiko dead.

A DARK LEGACY
Yukiko and the mighty thunder tiger Buruu have been cast in the role of heroes by the Kagé rebellion. But Yukiko herself is blinded by rage over her father’s death, and her ability to hear the thoughts of beasts is swelling beyond her power to control. Along with Buruu, Yukiko’s anchor is Kin, the rebel Guildsman who helped her escape from Yoritomo’s clutches. But Kin has his own secrets, and is haunted by visions of a future he’d rather die than see realized.

A GATHERING STORM
Kagé assassins lurk within the Shōgun’s palace, plotting to end the new dynasty before it begins. A waif from Kigen’s gutters begins a friendship that could undo the entire empire. A new enemy gathers its strength, readying to push the fracturing Shima imperium into a war it cannot hope to survive. And across raging oceans, amongst islands of black glass, Yukiko and Buruu will face foes no katana or talon can defeat.

The ghosts of a blood-stained past.RECENSION
HÅLL OM MIG!

DET GÖR ONT.

MINA KÄNSLOR.

                                                MITT LIV.

Jag vet inte om det här var det bästa eller värsta sättet att börja det nya året på: att läsa en så oerhört smärtsam bok. Under de sista 100 sidorna var jag nästan helt förstörd, jag hade tårar i ögonen, mitt huvud värkte och jag vägrade lägga ifrån mig boken. Så oförutsägbar och överraskande och helt hjärtgripande, för nej jag vill inte sluta jag orkar inte Kristoff varför gör du såhär mot mig. Lång historia kort: det här var en fasansfullt bra uppföljare till min favoritbok från 2013.

Jag var lite orolig när jag började läsa den här boken, av tre anledningar:
1. Den heter Kinslayer... en av mina favoritkaraktärer heter Kin. Need I explain more?
2. Jay Kristoff är hänsynslös och tycker om att såra mig.
3. VEM ÄR THE KINSLAYER? (släktmördare?)

Men, i vilket fall, jag gav mig in i den här boken med höga förhoppningar. Liksom med Stormdancer tog det ett bra tag att ta sig in i berättelsen, förmodligen för att Kristoff är släkt med Tolkien eller något och använder sig av OERHÖRT mycket detaljer som gör att det kan kännas ganska segt, men jag tretade på. Liksom med Stormdancer så är den sega halvan helt klart värd all möda och slit när man väl kommer in i berättelsen och ALLT GÅR ÅT HELVETE. Den första halvan var, liksom nästan alla "Del 2" i en serie, ganska angsty och jobbig, måste finna sig själv igen, litar inte på varandra, bla bla bla, allt det där - det fanns med även i den här uppföljaren. MEN, trots detta återkommande moment så klarade jag av det, eftersom jag kan relatera till karaktärerna och för att The Lotus War, som är den stora revolutionen som serien handlar om, är fylld av spännande intriger, personliga kamper och offer. Jag speciellt älskade att få läsa om en av karaktärerna från den förra boken, Michi, som är kvar i Kigen och måste leka katt och råtta med sin fångvaktare... och romansen. ROMANSEN. Den här boken gav mig oerhört mycket känslor för Michi, eftersom hennes historia var så sorglig och rent av slet ut hjärtat ur bröstet på mig. Nej, det var inte okej.

Jag älskar miljön och kärnan av den här revolutionen: steampunk, maskineri och ett förgiftat land. Gudomar dör ut i takt med naturen, på grund av vad människan har skapat. Det finns mycket att lära och ta till sig som även relaterar till vår världs miljöproblem, även om det här är så fasansfullt mycket värre, och det fick mig verkligen att tänka till. Jag tycker om när en fiktiv, speciellt fantasy, berättelse får en att tänka till om den verkliga världen. Jag älskade det. Det är mycket krig och sådant i fantasy-genren, men den här revolutionen är en av de som jag verkligen sympatiserar med. Jag älskar handlingen!

Liksom i A Song of Ice and Fire så är mycket av det krig som utkämpas inte nödvändigtvis på slagfältet, utan i hemligheter och falska yttren. Det lever inte upp till George R.R. Martin, men det är utav samma sort och jag tycker att det är så oerhört intressant att läsa om (MIIICHIII~ ;___;).

Kristoff är även väldigt bra på att överraska läsaren, då jag inte tycker att det är så lätt att förutse vad som kommer hända. Varken Stormdancer eller Kinslayer är särskilt förutsägbara, och (inte för att skryta) jag brukar vara ganska duktig på att Sherlock-a min väg igenom böcker och förutse vad som kommer hända - därför är den här serien som en frisk vind för mig. Åååååhhh, jag älskar den här serien!

Språket är något som många som inte tycker om serien klagar på, och jag kan hålla med till en viss del. Kristoff använder sig av många japanska ord och titlar för att verkligen få läsaren att drunkna i den japanska atmosfären, vilket jag tycker är bra engagemang, men samtidigt är den inte alltid rätt... Jag är själv inte så djupt insatt i när och hur man använder vissa ord eller titlar i Japan, men många klagar på att Kristoff använder en del ord fel och i överflöd, vilket kan tyda på dålig research. Jag kan förstå det, även om jag inte är insatt, men som en läsare som inte kan så mycket om det heller... Det stör mig inte så mycket. Är man dock djupt insatt i den japanska kulturen och kan sina grejer, då kan det vara irriterande när han använder ord fel... Men jag störde mig inte så mycket på det, så jag ser poängen i argumentet, men jag tycker inte att det spelar någon större roll för en läsare som inte vet när man ska eller inte ska använda titeln "sama". I övrigt så är språket bra och Kristoff är en duktig berättare, om än något överflödig i beskrivningar.

Jag vill inte ens gå in på karaktärerna för jag har så många känslor som gör så ont, men kom ihåg detta: karaktärsutveckling. Åååh, Kristoff kan sina grejer. KARAKTÄRERNA SKADAR MIG. Jag älskar dem.

Sedan var det ett kapitel som bara fick mig att tänka "WHAT THE ACTUAL FUCK" och jag vet inte riktigt hur det ska passa in i nästa bok, den här utvecklingen, men jag ser fram emot hur viktigt det kommer bli (även om rent logiskt sett, efter all tortyr som Yukiko utstått i den här boken... Hur fan är det möjligt?). Nåväl, jag ser fram emot hur det här kommer förändra berättelsen i nästa bok... Uuuggghhh, det är typ ett år kvar till nästa bok D:

SLUTET. Excuse me while I go cry ;___; KIIIIN~ MY BABY~ NOOOO~

Jaa... Jag älskade den här boken, trots att den var ganska seg genom första halvan. Jag längtar tills tredje och sista delen kommer ut och förstör mitt hjärta (R.I.P. Emelie).

The Lotus War är en riktigt bra serie av en debutförfattare sen 2012; den blandar revolution, steampunk och mytologi på ett helt fantastiskt sätt. Spännande, originell, häpnadsväckande och oförutsägbar - ett måste för fantasyälskare med intresse för kultur och steampunk. Jag rekommenderar att ni sticker ut och skaffar en kopia av Stormdancer NU och läser den i all hast. Det finns så mycket att älska och förundras över med den här serien att jag inte förstår varför inte fler har läst den! FANTASTISK är vad den är. Så, ja, läs Stormdancer och Kinslayer. NU. Tack och hej.
Uppföljare:
The Lotus War #3
(2014)

2 comments:

  1. Ojoj, nu har du fått mig att bli väldigt nyfiken på den här serien :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. LÄÄÄÄS! Den är jättebra! Jag tycker att det svenska communityt missar alldeles för mycket Fantasyböcker :c Jag menar, vi har kraften att få böcker att bli översatta till svenska - vi har gjort det förr! - genom att läsa på engelska, men vi missar så oerhört mycket för att vi läser så enformigt. Det är både positivt och negativt med vår kraft - vi kan bara få dem översatta om ALLA läser samma bok, men det blir ett sådant smalt urval :c

      Delete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D