Friday, November 15, 2013

5 Centimeters per Second by Makoto Shinkai

13153400Titel: 5 Centimeters per Second
Originaltitel: 秒速5センチメートル (Byōsoku  5-senchimētoru)
Författare: Makoto Shinkai
Illustratör: Yukiko Seike
Sidor: 463
Format: Paperback (Vertical Inc.)
Release: 2010-2011 (översättning: 2012)

Film: Byôsoku 5 senchimêtoru

Remember a time before cell phones could be found in every pocket? Or when even accessing the world wide web was something only readily available in a library? Back then letters still filled up postboxes and moments just felt so much more precious when captured on Polaroid film. Now life seems to move at the speed of light.
Our memories are captured and shared with the world on social media platforms. 
And love, which is already capricious, can feel like it is moving at terminal velocity.

In Makoto Shinkai's defining work, the internationally renowned director and animator unfolds a love story that is as timeless as it is fleeting. Yukiko Seike's rendition of this modern classic adds a new level of emotion and intimacy that is unique to its source material.

RECENSION
Jag vaknade runt elvatiden i onsdags, då det är min självständiga studiedag varje vecka, efter att ha gått i skolan från klockan åtta dagen innan och jobbat till klockan tolv på natten. I onsdags var jag så oerhört trött och hade fått så lite egen tid dagen innan att när jag kom hem till mamma så tänkte jag "Fuck this, jag åker in till SF-bokhandeln". Jag brydde mig inte att jag redan har cirka 50 olästa böcker i min bokhylla, att jag har lite ont om pengar eller att jag borde plugga, jag bara åkte dit och köpte två böcker. En av de böckerna var 5 Centimeters per Second, vilken min kära vän Becca nämnt någon gång var en väldigt vacker bok, och... mina vänner, jag kan inte neka till det. Det här är en oerhört vacker bok; simpel, men ändå oerhört vacker och rörande. Åh, den är så fin.

Boken (som är baserad på filmen från 2007 med samma namn) börjar med flickan Akari som precis har flyttat till Tokyo träffar pojken Takaki, som flyttade dit endast året innan. De blir nästan genast vänner - och efter ett tag, mer än det. Efter ett skolår tillsammans måste Akari flytta igen, och de separeras... Men de håller kontakten genom brev. Tyvärr, som det ofta händer, så är brev inte alltid nog för att behålla kontakten... Och åren går. De växer upp, på skilda håll, men de glömmer aldrig... Åh nej, de glömmer aldrig. 

Härefter får vi se Takaki växa upp, och det är en sådan fin och sorgsen process att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen. Den här boken är oerhört feelsy, om man som jag är lätt berörd av splittrad kärlek - eller livslång kärlek, för den delen. Men, mina vänner, vad som är så rörande och sorgset är inte att de tappar kontakten eller skiljs åt, trots sin kärlek för varandra... Nej, det är Takakis utveckling. Det är Takaki som växer upp och livet blir inte allt han hade hoppats, och åren går, men han kan inte släppa taget - och i den processen släpper han taget om sin egen identitet. 

Vad som är sorgset är inte kärleken utan såret som den lämnar kvar i själen, och jag tycker att både författaren och illustratören har lyckats fånga det konceptet oerhört bra i den här boken. 

Jag gillar manga som är lång. Jag gillar 500+ sidors volymer som jag kan plöja igenom under en längre tid än endast en timme. Jag gillar illustrationerna och hur de kan fånga moment i endast några få ord, utan särskilt mycket action, och det låter mig vila och njuta av berättelsen. Jag älskar tjocka mangavolymer, särskilt när de är ensamstående eller väldigt korta serier (tro mig, jag älskar Bleach som är över 300 avsnitt i animen), vilket gjorde att jag plockade upp den här boken direkt. Jag ångrar inte att jag gjorde det

  5 Centimeters per Second är fantastisk på många sätt och vis, men den faller kanske inte alla i smaken. Den föll mig i smaken för att jag på humör att läsa en sådan här bok när jag gjorde det, och den var så fin och sorgsen och på ytan simpel och stilla... Den för med sig inre lugn och det tycker jag om. Den är intressant och rörande, men för vissa kanske den skulle framstå som tråkig. Jag tyckte inte det, jag älskar sådana här berättelser, men jag tyckte att jag skulle varna er i vilket fall.

Jag rekommenderar den här boken oerhört starkt och jag tänker ta itu med filmen snarast möjligt. Den är underbar att läsa på en regnig dag när du inte orkar med omvärlden och bara vill försvinna i några ynka timmar. Jag tycker att manga är väldigt avslappnande, det kanske gäller för graphic novels också, och därför passade den här boken perfekt mitt humör i onsdags. 

Rekommenderas starkt eftersom det är en så rörande och vacker berättelse, som på ytan verkar simpel men som kan bli djupare om man endast låter den ta plats i själen. Oerhört bra var den.

Andra böcker för regniga dagar, fast med ett gladare tema: Let it Snow

3 comments:

 1. Har aldrig läst någon manga (tror jag inte i alla fall ^^) men den här låter intressant. Skriver upp den på listan med böcker som jag ska titta efter i Göteborg. Du har inga andra tips? :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jojomän! Jag började visserligen endast för ett år sedan läsa manga, så jag har väl inte hur många som helst, men en del har jag nog allt :D
   - Death Note är något som nästan måste läsas! En av mina favoritmangas! :D Finns även som anime, men personligen tycker jag att den är roligare att läsa än titta på :)
   - X av CLAMP är en ganska kort serie som jag bara läst kanske hälften av, men om man gillar vackra illustrationer så är den jättebra! Den är ritad som "klassisk" manga, typ som Sailor Moon, du vet den där riktigt gamla sorten :D Jättefin är den och just den serien handlar lite om kampen mellan gott och ont, orakel och magiska krafter :)
   - Fullmetal Alchemist är en av mina favoritanimes, men har även läst kanske tio volymer... Den är jättebra! :D
   - Mirai Nikki är en annan favoritanime som är baserad på en manga och den är superbra! Den är väldigt konstig i början, men herregud det är så värt det när man närmar sig slutet/andra halvan av serien för då är det bara fantastiskt! :D

   - Eden: It's an Endless World började jag läsa och den var väldigt bra, men tyvärr har de slutat tryckas (iallafall de senare böckerna). Jag har fyra volymer men kan inte få tag i uppföljarna i bokformat tyvärr :c Går ju att läsa på internet/mobilappar, men har inte kommit igång med det ännu.

   Okej, borde sluta nu... Hoppas du hittade något intressant! Annars har SF-bokhandeln en hel del som jag inte gått igenom ännu, så du kanske hittar något helt annat där^^ Btw, säg till om du vill mötas upp när du kommer till Gbg! :D

   Delete
  2. TACK SÅ JÄTTEMYCKET! :D :D Jag kommer att vara där den 30:e och 1:a, så om du kan någon gång då så hade det var superkul att ses en stund! :D

   Delete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D