Tuesday, October 22, 2013

Zeus Grants Stupid Wishes: A No-Bullshit Guide to World Mythology by Cory O'Brien

15808302Titel: Zeus Grants Stupid Wishes: A No-Bullshit Guide to World Mythology 
Läs mer: Myths RETOLD!
Författare: Cory O'Brien
Sidor: 289
Format: Paperback (Perigee; Penguin Book Group)
Release: 2013

All our lives, we’ve been fed watered-down, PC versions of the classic myths. In reality, mythology is more screwed up than a schizophrenic shaman doing hits of unidentified…wait, it all makes sense now.

In Zeus Grants Stupid Wishes, Cory O’Brien, creator of Myths RETOLD!, sets the stories straight. These are rude, crude, totally sacred texts told the way they were meant to be told: loudly, and with lots of four-letter words. Skeptical? Here are just a few gems to consider:

¤Zeus once stuffed an unborn fetus inside his thigh to save its life after he exploded its mother by being too good in bed.

¤The entire Egyptian universe was saved because Sekhmet just got too hammered to keep murdering everyone.

¤The Hindu universe is run by a married couple who only stop murdering in order to throw sweet dance parties on the corpses of their enemies. 

¤The Norse goddess Freyja once consented to a four-dwarf gangbang in exchange for one shiny necklace.

And there’s more dysfunctional goodness where that came from.RECENSION
Så, ehm... ja. Jag fick hem den här igår. Jag läste klart den i morse innan lektionen. Lättläst? Jajamän. Rolig? OOOOOOJA. Något omogen? Kanske (hehe penis jokes). MEN VAR DEN BRA? Väldigt.

Jag är en mytologinörd. Om ni inte visste det innan, varsågod, nu vet ni det. Jag älskar legender, mytologiska varelser, etc. för att det är berättelser. Böcker är berättelser. Ser ni kopplingen? I vilket fall, jag är så intresserad av mytologi att mitt gymnasiearbete handlar om mytologi (mer specifikt skapelsemyter). Är det därmed konstigt att jag genast beställde den här boken när jag fick chansen? Nja, inte så troligt, va? Jag var så hypad för den här boken att det inte ens är roligt. 

Jag skrattade åt inledningen till en myt om Seth, Isis och Osiris (egyptiska gudar) i fem minuter. Jag låg i sängen och höll mig för magen av skratt. Myten jag pratar om heter (i boken) "Isis Is Bad At Jewlery", så om ni tänker läsa boken... Där dog jag. Jag skrattade även ganska mycket (alltså out loud, jag flinade och fnissade genom större delen av boken tbh) åt berättelsens moral som jag även tweetade igår. Den går såhär:

"So the moral of the story

is that if you are not ready to be a father
consider all your options
before skipping directly to cannibalism."
Om inte det är roligt så vet jag inte vad är. Har jag skum humor, tycker ni? Hmmm, förmodligen inte, med tanke på att O'Brien fick ge ut en bok om vad som tidigare endast funnits att läsa på hans hemsida.


Så, ja, jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Den var oerhört rolig, jag flinade och fnissade genom större delen av boken och vid ett tillfälle grät jag nästan av skratt. Den har alla möjliga världsmyter: Egypten, Asarna, Afrika, Japan, Mayaindianerna, etc. Jag hade väldigt svårt att lägga ifrån mig boken och skulle rekommendera den till alla som vill ha sig ett gott skratt. Det är den typen av bok som man kan köpa i födelsedagspresent till någon, en skämtbok, som t.ex. The Bro Code (vilken jag har läst och älskat). I vilket fall, den rekommenderas starkt!

Nå, nu finns det inga karaktärer att analysera (såvida ni inte vill att jag ska gå in på det avsnittet där Loke och Tor kör cross-dressing och är allmänt underbara), och inte heller något egentligt språk. Språket är som det ska vara: modernt, slang, fula ord, etc. Det är perfekt för att det är såhär det blir roligt, med O'Briens berättarteknik som är så vardaglig och ful i munnen. Det är väldigt tydligt och håller verkligen inte tillbaka, eller försöker försköna myterna, vilket är meningen med boken - att inte försköna myter utan berätta vad de egentligen handlar om. Jag älskade det.

Jag funderade på om jag skulle recensera den här boken eller inte... Därför kommer den bli väldigt kort. Det finns inget direkt att analysera eller göra narr av, för boken gör narr av allt och alla och det är underbart. Den är så cynisk och borde ha ett stort FUCK YOU på framsidan. Jag älskar det. 

Jag rekommenderar den till mytologinördar, som jag själv, som vill läsa korta och roliga beskrivningar av myterna (som även pekar ut konstigheter och talar till läsaren), och alla som vill få sig ett gott skratt. 

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D