Wednesday, October 2, 2013

The Time Keeper by Mitch Albom

15956687Titel: The Time Keeper
Författare: Mitch Albom
Sidor: 236
Format: Paperback (Sphere)
Release: 2012

Banished for centuries, as punishment for trying to measure time, the inventor of the world's first clock is finally granted his freedom, along with a mission: a chance to redeem himself by teaching two people the true meaning of time.

He returns to our world and embarks on a journey with two unlikely partners: a teenage girl who is about to give up on life and a wealthy, ageing businessman who wants to live for ever. To save himself, he must save them both.

Gripping, filled with deep human truth, this unforgettable story will inspire readers everywhere to reconsider their own notions of time and just how precious it is.


RECENSION
Det här är en av de där ovanliga diamanterna som gömmer sig i bokhandeln kolbitar; en bok som man inte letar efter, utan råkar upptäcka, och den visar sig vara sådär fantastiskt bra. Jag snubblade över The Time Keeper när jag helt enkelt skummade hyllorna i Akademibokhandeln, utan att egentligen leta efter något speciellt. Jag hade hittat en bok som jag ville läsa, hämtat ytterligare en Haruki Murakami till min samling och letade nu efter en tredje bok eftersom jag trodde det var 3 för 2-rea (det var 4 för 3-rea)... Då hittade jag den här och tänkte "Ja, men den kanske är bra... Den är kort också, så jag hinner nog läsa den snabbt". Som sagt, en diamant bland kol.

Det här är en oerhört vacker bok, jag vill bara börja med att säga det. Den är jättehärlig, mysig och en bok som man bara kan lägga sig ned och njuta av i några timmar. Den har ett visst lugn över sig som fyller ens själ, skulle jag vilja påstå, vilket gör att jag inte kunde sluta läsa. Oerhört vacker.

Jag tycker inte att synopsisen gör den rättvisa: det här är en berättelse om mannen som skapade tiden, på Babels tid i historien. Det är berättelsen om hur han lärde sig mer om tid, växte upp, blev kär - och förlorade allt. Han klättrade Babels torn i ett försök att stoppa tiden från att rinna ut... och fängslades av Gud där han satt i 6000 år och lyssnade till mänsklighetens önskan om tid. Mer tid, mindre tid, all tid, ingen tid. I början av boken får vi parallellt följa tre berättelser: Dors, tidens urfader, Sarahs, som vill ha mindre tid, och Victors, som vill ha mer. 

Dor är som sagt tidens skapare - den första människan att upptäcka att solen, månen och vattnet rör sig i förhållande till tiden på dygnet, och började räkna. Han räknade fingrar, andetag, sekunder, dagar, nätter, månader och år. Vi får följa hans liv innan han blev "Father Time" och inlåst i 6000 år, men även glimtar från hans tid i sitt stenfängelse och vi får höra hans livshistoria. Jag älskade Dor, han var en fantastisk karaktär och jag kunde helt enkelt inte få nog av hans berättelse.

Sarah är en tjej som vill ha mindre tid efter att hon blir förrådd av någon hon tror sig älska; hon orkar inte leva längre. Sarah är en typisk ungdomskaraktär på det sätt att det är lätt att känna igen sig i henne; hon är ungdomens anda, skulle man kunna säga, men jag menar inte att hon är utan fel eller brister. Hon vill bara bli älskad.

Victor har levt ett långt liv - och han vill ha mer tid. Han vill helt enkelt inte dö; nej, han får inte dö. Han tillåter det inte och planerar därför att söka evigt liv - ett framtidsliv. Jag älskade Victor av samma anledning som jag älskade Sarah.

Dor skickas till jorden för att hjälpa dessa två att se verkligheten, att förstå tiden bättre och ta vara på den tid som är given dem. Man skulle kunna säga att den här boken omfamnar religion på det sätt att Gud och Ödet är närvarande influenser, men som ateist störde det mig inte överhuvudtaget. Jag tyckte om det fiktiva, att Dor blev given ett uppdrag - han blev given tid för att kunna förstå det, och sedan lära ut det. Jag älskade bokens koncept, själva idén, och jag älskade Dors uppdrag. Om något så är bokens budskap absolut: ta vara på den tid du har. Gör det mesta av livet. 

Hela den här boken var så harmonisk och fridfull, samtidigt som den var fascinerande och spännande på ett lugnt sätt. Jag tyckte oerhört mycket om den och ville verkligen inte sluta läsa (vilket resulterade i att jag läste den i en sittning). Detsamma gäller språket: det var harmoniskt.

Som sagt, jag älskade den här boken och jag ser den som en glad överraskning. En bok som jag aldrig hört talas om eller ens planerat att läsa - men den var bland de bästa böckerna jag har läst i år. Jag älskade när sådana oväntade glimtar av glädje dyker upp. Åh, vad jag tyckte bra om den här boken.

Jag rekommenderar den här boken starkt. Förlåt att det inte blev någon direkt recension/analys, jag känner mest harmoni när jag tänker på den här boken... Så, jag rekommenderar den till er som vill läsa något avslappnande och vackert. 

2 comments:

 1. Den här verkar ju jättebra! :D Hade inte hört talas om den innan men det verkar vara en bok som jag kan tycka om :)
  SV: Tihihi, nepp! Inga vindkraftverk xD De finns ju bara där det är platt så att de kan blåsa mycket, alla berg här uppe stör flödet ;D (Tack för trevlig reaktion!) Och ja, jättekul att ses även om vi inte hann snacka så mycket :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aa, det verkar ju logiskt... Men vi har ofta vindkraftverken på berg, så att det är högt upp... Men det beror ju på landskapet^^

   Den var jättebra! Jag tycker att du ska läsa den :D

   Delete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D