Wednesday, October 16, 2013

[TAG] Every day I'm BOOK SHUFFLEin'

 Regler:
Sätt din musikspellista på shuffle. De 5 kommande låtarna ska du para ihop med 5 passande böcker som du har läst. Inget fuskande! Skippa inte en låt som du är missnöjd med.

Miriam, eller Schitzo-Cookie, gjorde Book Shuffle-taggen (som jag inte vet vem som startade) och taggade alla. Jag tyckte att den verkade kul, så jag bestämde mig för att göra den. Så det så. (Nu gäller det bara att välja vilken spellista jag ska använda...)

MAY CONTAIN SPOILERS!
Spellista: 2spook
Skapad: 2013-10-10

1. Witchcraft - Pendulum
Jag är en sådan där människa som hittar på nya berättelser med låtar, istället för redan existerande, så därför var det här något av en utmaning. Jag försökte komma på en låt som passar, men jag är så noga med texten och om de sjunger "hon" så ska det vara en hon. Jag vet inte, jag är sådan. Först tänkte jag på "changelings" när jag bara satte på låten, men sedan klarnade det för mig... City of Bones av Cassandra Clare är mitt svar.

Okej okej, så min motivering till det här svaret är... Jocelyn Fray, Clarys mamma, föddes som Shadowhunter. Efter att Clary föddes och hon flydde så blev Jocelyn extremt paranoid, hon trodde inte riktigt på att Valentine var död, och därför flyttade de ofta, right? 

He's coming and she knows it, even if she knows why
Footsteps in the hallway, girl, you haven't got time
You gotta get out

Valentine är uppenbarligen på väg, kanske är det här precis innan Jocelyn blir kidnappad? Hon hinner inte fly.

Darkness in the bedroom
Maybe she's resting up, maybe she was out late
Just came back from the club, I can't hear her breathing
Something doesn't seem right, killer in the hallway
We're leaving on the same time

Här tittar Jocelyn tydligen till Clary, som varit på Pandemonium och sett något konstigt. Här är när Jocelyn börjar få misstankar om vad som kommer hända. Så, nej, det kanske inte är i rätt ordning, men förstår ni min motivering? Jag är faktiskt väldigt nöjd.


2. Welcome to the Family - Avenged Sevenfold
Gone av Michael Grant. Jag tyckte kanske inte jättemycket om den här boken, men jag har hört en del om fortsättningarna och är väldigt taggad på att läsa uppföljaren i vilket fall. Jag tror översättningen bidrog till mitt ointresse... men jag gillar konceptet. Men, Sam och Cam (heter han det?) är väl tvillingar av något slag? Jag har för mig att dem är släkt, och en massa ungar får superkrafter och hela världen är i kallabalik... SO WELCOME TO THE FAMILY! Det finns ingen som kan hjälpa dem, alla får helt enkelt finna sig i den galna situation de befinner sig i... och de blir en familj. Det är väl sött? :3 
Först tänkte jag på Beautiful Creatures, men eftersom låter spelar mer på konflikt inom en familj - "dethrone the king" - så tyckte jag inte att det var tillräckligt kaotiskt. Så, ja, jag säger Gone. Jag kanske har fel, men låten passade min bild av Gone lite bättre helt enkelt :)

3. Vampires Will Never Hurt You - My Chemical Romance
Temat med låten är i stort sett "döda mig innan jag blir ett monster", så det behöver väl inte vara vampyrer just. Jag tänker mig zombies. Rot & Ruin av Jonathan Maberry är mitt val, och vill ni veta varför? För att när någon dör i Rot & Ruin så sätter de en spik i hjärnan på denne för att hindra den från att komma tillbaka som en zombie. Om någon blir biten av misstag så är denne dömd till döden i vilket fall, så de väljer att dö innan de hinner förvandlas till vandrande lik. Därför väljer jag Rot & Ruin. Simple as that.
Fan vilken bra musiksmak jag har, alltså. 

4. Dark Wings - Within Temptation
Åååååh, Within Temptation! Jag älskar den här låten - det här bandet! - så jävla mycket, det är sjukt. Men okej, om vi ska koppla en bok till den här låten. Jag tänker mig The Chosen One, men nej, inte Harry Potter. Någon har blivit vald, hen har inte valt det här ödet, och hen har otroliga krafter. Jag tänker mig THE Kamui från CLAMPs X-serie. Speciellt den där delen med "Don't you die on me, you haven't made your peace" (som är min favoritdel i hela låten) och "One by one they are falling" (eftersom ALLA DÖR ;___;) får mig att se det lite som en dialog mellan Kamui och Fuma. Kamui menar att han inte ville ha sitt öde, han valde inte sina krafter eller någonting, medans Fuma menar att han inte kan ge upp nu - han är inte färdig med Kamui. 
ELLER, eller eller eller, så kan man se det som Fumas perspektiv - för han valde verkligen inte sitt öde. Kamui växte upp med sina krafter, medans Fuma fick se hela sin värld rasa framför honom och det slutade med att han tvingades bli ond. Fan, vad sorglig den här låten blev helt plötsligt. 

5. Heads & Tails - The Floor Is Made of Lava
Åååh, den här låten! Eargasm to the max. Men aj, den här var faktiskt väldigt svår... När jag lyssnar på hela låten, och tittar på texten, så fokuserar jag väldigt mycket på "I'm gonna leave this town", men även på 

I won't go with the flow - 'cause it's moving too slow
But I've been chasing my tail from the moment you showed.
(hoppa till 0:50)
Jag använder den här låten väldigt mycket när jag skriver själv, den är väldigt mysig att skriva till och jag tycker om konceptet som jag får fram när jag lyssnar på den. Men att koppla den till en annan bok... Jag kan bara tänka mig Ready Player One av Ernest Cline och jag ska berättar varför. Med detta menar jag inte att det är samma typ av konflikt i mitt eget skrivande som i den här fantastiska boken, utan det är två helt skilda saker jag pratar om nu. Men i Ready Player One har vi Wade. Wade är trött på att bo fattigt, han vill bort från det skitliv han lever, och vill därför hitta alla nycklar till the OASIS. Efter att ha hittat första nyckeln träffar han Artemis, som får honom att springa runt i cirklar - han är kär, men samtidigt tävlar de mot varandra och hon gör honom galen. Han vet inte hur han ska lösa resten av ledtrådarna, men han vägrar följa strömmen av tävlanden - han finner sin egen väg. Jag vet inte, blev det rörigt nu? I vilket fall, jag kopplar den här låten väldigt mycket till Wade när jag nu tänker efter. Ja, det blir mitt svar.

I see you playing dead, but I can hear your heart howl. <--- b="">favoritdel i hela jävla låten

¤ ¤ ¤
Dessa skulle vilja se göra taggen...
                 + Anna (duuuuuh!)
                 + Lisa (Bladvändaren)
                 + Ebba (Vitgulstrumpa)
                 + Frida/Agnes (Booklovin)

1 comment:

  1. Va kul att du ville göra taggen =) och du tänkte verkligen efter mer än vad jag gjorde känns det som :P

    ReplyDelete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D