Monday, October 28, 2013

Insomnia by J.R. Johansson

12260608Titel: Insomnia
Serie: The Night Walkers #1
Författare: J.R. Johansson
Sidor: 350
Format: Paperback (Flux)
Release: 2013

Her eyes saved his life.

Her dreams released his darkness.


After four years of sleeplessness, high school junior Parker Chipp can't take much more. Every night, instead of sleeping, he enters the dreams of the last person he's made eye contact with. If he doesn't sleep soon, Parker will die.

Then he meets Mia. Her dreams, calm and beautifully uncomplicated, allow him blissful rest that is utterly addictive. But what starts out as a chance meeting turns into an obsession; Parker's furious desire for what he needs pushes him to extremes he never thought he'd go. And when someone begins to terrorizing Mia with twisted death threats, Parker's memory blackouts leave him doubting his own innocence.RECENSION
För det första, titta på det där omslaget. Take your time. Observera ett lyckat omslag som både intresserar läsare och lever upp till bokens innehåll. Det är mörkt, intressant och hintar om något psykologiskt... Precis som Insomnia av J.R. Johansson.

Den här boken var inte alls vad jag väntade mig. Jag hade sådana höga förväntningar, men jag visste inte hur det skulle ta plats eller i vilken riktning boken skulle ta sig. Jag var helt blind eftersom allt som jag väntade mig, allt som jag försökte förutse, spolades snabbt ned och något helt annat och fantastiskt tog plats i dess ställe. Det här är en, i min åsikt, väldigt oförutsägbar bok, full med plottwists och den där underbara känslan av ovisshet när man läser. Jag älskade det.

Jag är ingen skräckfantast när det gäller böcker eftersom jag sällan blir rädd såvida det inte hoppar upp i ansiktet på mig... Film, det går bra, men böcker skrämmer mig inte. Psykologisk skräck är min absoluta favorittyp och det är vad den här boken använder sig av. Den är mörk och psykologiskt skrämmande eftersom den rör om det vi tror oss veta om oss själva, och människan, och vad vi är kapabla till. Johansson spelade snyggt på ovissheten och förvirrade mig om och om igen, fick mig att tänka om i mina konspirationsteorier och tappa andan av intresse. Fan, det här är en bra bok.

Parker är huvudkaraktären, en 16-åring som lider av mental insomnia - hans kropp sover, men hans medvetande är ständigt vaket. Han är döende och när man inte sover så mycket så kan det leda till psykos... Galenskap. Johansson använde sig av detta på ett intressant sätt, fick Parker att tvivla på sig själv och vad han trodde var sant om både sig själv och andra. Det var så intense och spännande, jag ville verkligen inte lägga ifrån mig den här boken. Vem ligger bakom hoten? Är det Parker? Är det någon annan? VAD ÄR LIVET EGENTLIGEN? Det hela är väldigt ovisst och ger rum för så många egna teorier hos läsaren. Jag ville verkligen inte att det skulle vara Parker, men då och då undrade jag om det inte var det... Jag hade ingen aning, helt enkelt.

När jag säger att det är en oförutsägbar bok så menar jag inte att ALLT inte är förutsägbart. Vissa delar kunde man lista ut, och jag hade mina aningar genom hela boken... Liksom i många andra böcker, även i detta hade jag en aning om vem som egentligen var stalkern och när det till sist avslöjades så satt jag där och skrek "JAG VISSTE DET! JAG FUCKING VISSTE DET!" som vilken annan mentalt stabil människa skulle göra. Men jag menar att boken får en att tvivla på allt och alla och därför är det svårt att förutse vad som kommer hända. Jag tyckte väldigt mycket om det med boken.

Karaktärerna... Mina favoriter är Parker och Finn (men även Addie) eftersom 1. Jag sympatiserade oerhört mycket och var fascinerad av Parkers karaktär. Jag tyckte helt enkelt bara om honom och tyckte att han speglade sitt tillstånd på ett bra sätt; och 2. FINN~!!! LILLA SÖTA FINN JAG ÄLSKAR DIG. Finn är den där bästa vännen som är helt underbart rolig och underbar. Han är söt, han är rolig och han är en sådan bra vän att det gjorde ont. Jag älskar Finn och om han hade varit verklig så hade jag antingen varit kompis med honom eller haffat honom. Hehe.

Addie var underbar på sitt eget sätt och vis. Hon var mänsklig som tvivlade på Parker och inte bara förlät sådär, utan hon visade lite motstånd... Men hon var även väldigt sympatisk och stöttande, vilket jag verkligen uppskattar. Addie och Finn är karaktärer som jag verkligen är glad stöttade och fanns till hans för Parker.

Mia såg vi inte oerhört mycket av då hon för det mesta är livrädd för Parker genom större delen av boken, med all rätt, och är ett oskyldigt offer i hela den här situationen. Men innan vi bara såg skräckslagna Mia så var hon faktiskt cool och jag gillade henne. Hon var väldigt modig senare också, och det gillade jag. Hon var livrädd, men hon gjorde sitt bästa för att hålla modet och hoppet uppe. 

Språket var det inget fel på, jag tyckte om Parkers berättarröst. Den var smårolig och uppskattade situationer på ett bra sätt. Inget fel här.

Allt som allt tyckte jag extremt mycket om den här boken, och jag hade höga förväntningar redan innan jag öppnade den. Jag är väldigt glad att jag inte blev besviken och om ni får tillfälle så rekommenderar jag verkligen att ni läser den här boken. Den är mörk och spännande och allt som jag vill ha i en bra bok. Riktigt, riktigt bra - förmodligen en av mina favoriter för i år. 

Jag är ännu osäker på om jag vill läsa uppföljaren, inte för att jag inte tycker att det är värt att läsa den, utan för att jag tyckte att Insomnia fungerade oerhört bra som en ensamstående bok. Slutet var bra, det lämnade mycket mystik kvar för en uppföljare, men samtidigt kändes det så helt och bra att jag lätt kan låta bli resten av serien och älska den som en singelbok. Ja, jag får klura lite på det här. Men i vilket fall, Insomnia är en oerhört bra bok och jag rekommenderar den starkt. 
"Things That Make You Scream" av Memory of a Melody 
är en låt som jag verkligen tyckte passade till läsningen av den här boken.

Uppföljare:
18579803

5 comments:

 1. Gillar också Finn bäst! Tycker att det är ett väldigt häftigt koncept men gillar inte riktigt slutet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Inte? Hmm, jag tyckte att det var ganska bra... Eller, du vet, okej, jag är helt okej med det slutet. Väldigt lugnt, men fortfarande med en massa gåtor och så för en uppföljare... Hmm, jag vet inte, jag kände mig väldigt till ro med det slutet :)

   Delete
 2. Har också svårt att hitta böcker som skrämmer mig (även om jag är superlättskrämd när det gäller filmer) så jag kanske borde ge den här ett försök. Omslaget är i alla fall riktigt creepy

  ReplyDelete
 3. Svar: Nej, Sansas POV var i AFfC. Tror jag läste någonstans att hon egentligen skulle haft ett kapitel i ADWD men att GRRM var tvungen att flytta det till The Winds of Winter. (Hur awesome är inte den titeln förresten?? Jag undrar om The Others kommer ta sig till andra sidan The Wall...)

  OMG vad är det för konspirationsteori?? :D

  ReplyDelete
 4. Svar: Köp den till mig så lovar jag att läsa den ;)

  ReplyDelete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D