Monday, September 30, 2013

Zombies vs. Unicorns by Holly Black & Justine Larbelestier (et al)

7171748Titel: Zombies vs. Unicorns
Organisatörer: Holly Black & Justine Larbelestier
Författare: Kathleen Duey, Meg Cabot, Garth Nix, Margo Lanagan, Naomi Novik, Dana Peterfreund, Libba Bray, Alaya Dawn Johnson, Cassandra Clare, Maureen Johnson, Scott Westerfeldt, Carrie Ryan.
Sidor: 415
Format: Hardcover (Margaret K. McElderly Books)
Release: 2010

Which is better, the zombie or the unicorn?

JUSTINE LARBALESTIER says that zombies are our own walking deaths. Funny, grim, and terrifying, they cannot be escaped. Unicorns are sparkly and pastel and fart rainbows.

HOLLY BLACK says that unicorns are healers, arbiters of justice, and, occasionally, majestic man-killers. Zombies drool and shed and probably carry diseases.

Are you Team Zombier or Team Unicorn?


RECENSION
Jag vet ärligt talat inte varför jag köpte den här boken. Den är fylld med noveller och har vi inte redan konstaterat att jag inte gillar noveller något särskilt? Kanske var det alla de härliga författarna som lockade mig... hmm. I vilket fall, jag köpte den, den är vacker att skåda, och jag läste den. Eftersom jag inte är så förtjust i noveller så finns det många som helt enkelt inte levde upp till mina standards, men majoriteten av novellerna var faktiskt ganska bra - eller iallafall bra nog för att få poäng. Jajamän, jag höll poängräkning medans jag läste för att se helt enkelt vilken sida som var bäst.

Och ärligt talat... De flesta av författarna som jag tyckte om var helt enkelt på Team Zombies sida. Vi har Maureen Johnson, Scott Westerfeldt, Cassandra Clare och Libba Bray - alla författare som jag antingen har läst eller tycker om i allmänhet (har ni sett Maureens twitter? Hon är underbar!). Så, ja, jag kanske var lite partisk. Kanske. Men ärligt talat så var Enhörningarna helt enkelt inte min grej.

Ja, där har ni det, jag föredrog Zombies över Unicorns. Tack, hejdå! Okej, nej, men enhörningarna hade det inte lätt... Det är lättare att göra en intressant historia med zombies, om jag ska vara ärlig, och de försökte väl göra sitt bästa... iallafall en del av dem, jag tittar på dig, Garth Nix! ò__ó Så, novellerna i tur och ordning.

1. Garth Nix. Garth Nix har skrivit the Abhorsden-series, en serie som jag länge velat läsa, och boken öppnades med hans novell om enhörningar - ja, den sög något enormt. Jag lovar, den påminde mig om en novell JAG skrev när jag var tio år gammal. Han försökte inte ens! Den är så tråkig och barnslig att jag spyr, så nej tack. (Unicorns: 0)

2. Alaya Dawn Johnson. Johnson #1 lyfte genast upp boken från marken efter Nix's hemska novell. Den var berörande, intressant, rolig och allmänt bra. Jag älskade varje minut av hennes novell, och den är förmodligen min favorit i hela boken. Bra jobbat! (Zombies: 1)

3. Naomi Novik. Den här gillade jag. Jag tror att det var för att den var så cynisk och skrattretande - den gjorde narr av sig själv! - som jag gillade den. Novik gjorde ett bra jobb med att ta en berättelse om enhörningar - vilket redan låter barnsligt - och göra den löjlig nog för att kunna uppskattas av cyniska tonåringar och dess liknande. För att den var cynisk så får den poäng :) (Unicorns: 1)

4. Carrie Ryan. Den var tråkig, helt klart en besvikelse från Team Zombie, och jag läste inte ens färdigt den. Huvudkaraktären var jobbig och bortskämd och jag orkade helt enkelt inte. Nej, det gick inte. (Zombies: 1)

5. Margo Lanagan. Ännu en berättelse jag inte läst färdigt eftersom den var så tråkig. Jag är inte riktigt säker på vad som hände i den delen jag läste, men jag var inte imponerad. Så nej tack. (Unicorns: 1)

6. Maureen Johnson. Johnson #2 kommer in med en ensam tjej strandad utanför London, tvingad att arbeta för falsk advertisement, och tas snart in av en rik kändis med tre underliga barn. Det är New Age-kult, underliga barn och ett tragiskt (men lite underhållande) slut. Jag gillade den nog för att ge den poäng. (Zombies: 2)

7. Diana Peterfreund. Äntligen lite demoniska enhörningar! Den var intressant, något angsty, men bra nog för poäng. Jag tyckte väldigt mycket om slutet, eftersom det var så osäkert, och eftersom jag lyckades läsa hela utan att bli uttråkad så får den poäng. (Unicorns: 2)

8. Scott Westerfeldt. Åh, den var bara så annorlunda. Världen har gått under, ungdomarna är fast i ett inspärrat område med vuxna som tvingar dem att lära sig om nödflykt och självförsvar mot zombies - men de tänker att låta dem lämna inhägnaden. En udda twist mot slutet, och samtidigt ganska vackert. Jag gillade den. (Zombies: 3)

9. Meg Cabot. Jag orkade inte ens läsa den, jag skummade lite och hoppade sidor för att se om den var läsvärd... jag blev inte intresserad det minsta. (Unicorns: 2) 

10. Cassandra Clare. Den var inte särskilt intressant egentligen, ganska händelselös, men slutet var väl nog för att ge den poäng. Jag kanske är partisk för att det är Clare, men den höll mig intresserad nog för att avsluta den - utan några större bekymmer. Den var söt. (Zombies: 4)

11. Kathleen Duey. Snacka om en deprimerad och psykopatisk enhörning. Den var intressant och annorlunda, spännande och samtidigt ganska lugn. Jag tyckte om slutet, och se hur enhörningen fick lära sig mer om sig själv och samtidigt hata världen. Det var som den deprimerade teddybjörnen i Supernatural. (Unicorns: 3)

12. Libba Bray. Detta var en ganska händelselös novell egentligen, men jag tyckte av någon anledning om den. Och nej, det var inte för att jag är partisk mot Libba Bray. Den var helt enkelt bara lugnande, intressant men utan att det egentligen hände så mycket. Jag gillade den helt enkelt. (Zombies: 5)

Så, allt som allt: Jag är inte överförtjust i noveller, men den här boken var ändå helt okej/ganska bra. Jag var inte jättetaggad på att läsa den hela tiden, eftersom jag inte gillade alla novellerna, men de som var bra höll mitt intresse uppe lagom för att avsluta boken. Så, om man inte är som jag och tycker om noveller - då kommer ni kanske älska den. Det finns många bra författare med i boken, även vissa kanske bara gav halvhjärtade försök (jag tittar på dig, Garth Nix! ò__ó)... förmodligen hade de väl bättre saker att göra än slösa överdrivet mycket tid på en dum novellsamling, eller hur?

Så, om ni är nyfikna på något litet som författarna har gjort, eller helt enkelt gillar noveller - då rekommenderar jag den här. Jag tyckte att den var ganska bra, allt som allt, och är glad att jag äntligen läste den. Plus att den är jättefin att titta på!

Så vilket team är jag? TEAM ZOMBIE FOR LIFE!

1 comment:

  1. Svar: Haha, nej, tror aldrig att det skämtet blir gammalt ^^ Superkul att träffa dig med! Ska ju till Göteborg någon gång i oktober/november och då tycker jag att du får du ge mig en guidad tur i nya Sf-bokhandeln :D

    ReplyDelete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D