Saturday, September 21, 2013

Prince of Thorns by Mark Lawrence

12891111Titel: Prince of Thorns
Serie: The Broken Empire #1
Författare: Mark Lawrence
Sidor: 399 (inkl. extra)
Format: Paperback (Harper Voyager)
Release: 2011

From being a privileged royal child, raised by a loving mother, Jorg Ancrath has become the Prince of Thorns, a charming, immoral boy leading a grim band of outlaws in a series of raids and atrocities. The world is in chaos: violence is rife, nightmares everywhere. Jorg has the ability to master the living and the dead, but there is still one thing that puts a chill in him. Returning to his father's castle Jorg must confront horrors from his childhood and carve himself a future with all hands turned against him.

Mark Lawrence's powerful debut novel tells a tale of blood and treachery, magic and brotherhood and paints a compelling and brutal, and sometimes beautiful, picture of an exceptional boy on his journey toward manhood and the throne.


RECENSION
Äntligen en antihjälte! Eller, äntligen och äntligen, det finns väl fler... som The Lies of Lock Lamora, en bok som jag gärna vill läsa någon dag, men jag har faktiskt inte läst någon antihjälte fantasy som jag kommer ihåg på rak arm (NOTE: Death Note ffs). Därför tyckte jag att den här huvudpersonen - Jorg - var oerhört spännande och minst sagt... speciell. Han är verkligen en antihjälte, inte någon som man kanske vanligtvis skulle heja på. Han våldtar i första eller andra kapitlet, han är en stone cold killer och ibland undrar jag om han ens har något samvete. En 14-årig pojke som man knappt kan tro är en dag under dubbla sin ålder, blott för några få konflikter inombords. Han är kall, orädd, något galen och brutal. Fan, den här boken är så mörk och brutal, jag älskar det.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken när jag läste den, den var väldigt svår att lägga ifrån sig när man väl börjat, men jag glömde även av och missade nog en del. Vad det beror på, det vet jag nog inte, kanske var jag lite tankspridd. Jag känner att det här är en bok som jag behöver läsa om för att verkligen förstå den, men tills dess får jag nöja mig med att minnas och lösa pussel i huvudet. En sak som jag funderar över är: när utspelar sig detta? De har nämligen många referenser till vår världs religion, litteratur och historia. De är kristna, hela bunten, och de pratar om Plato, Sokrates, Shakespeare, med flera, och därför undrade jag om den inte utspelade sig i någon konstig del av Europa under medeltiden. Men sedan läste jag en recension av den där det stod att det utspelade sig X antal år efter vår tid, efter en kärnvapenexplosion som förstörde världen, och jag undrade bara: vart fick hen det ifrån? Har jag missat något så viktig i boken alltså? Nej, det förvirrade mig.

Men som sagt, det är väldigt medeltida-aktigt. Svärd, riddare, turneringar, Kings and Queens, små bondebyar och slott... Ska en till medeltid ha tagit plats efter att nästan hela världen förstörts i en atomexplosion? Det låter lite udda... men okej då. Jag minns inget om det från boken, så jag antar att det får förbli ett mysterium. För mig utspelade det sig i ett alternativt Europa, under medeltiden, och där säger jag tack för mig.
Uppdatering: (klicka för större bild)
Okej, jag missade att det var i framtiden... Mark Lawrence totaldissade mig på Twitter... 
hehe... I AM ASHAMED!

Som sagt, detta är en ganska mörk och brutal bok, med en antihjälte som vill ta över imperiet och inte bryr sig så mycket om ifall oskyldiga måste offras för att han ska få det han vill. Han är grym, den där Jorg, och det tyckte jag var oerhört spännande för det låter mer verklighetstroget då. Han har ett mål, han vet att det kommer bli offer, och han är okej med det för det är vad som krävs för att han ska kunna uppfylla sitt mål. Jorg är en fascinerande karaktär, därför att han bryter normen för en fantasyhjälte. Trots att han är ganska ond, grym och en ganska hemsk människa i allmänhet... Fan om man inte hejar på honom. Jag vill se Jorg som härskare NU, tack, trots att om det hade varit en helt annan berättelse så hade han lätt kunnat vara en skurk. Det är så uppfriskande med antihjältar!

Okej, så jag var lite förvirrad då och då för att jag kanske var lite tankspridd, men hallå, det där slutet? Allt gick så fort! Det kändes inte riktigt som att det hängde ihop eller var helt igenomtänkt. Det kunde lätt ha tagit mer plats i boken än några ynkiga 70 sidor, om ni frågar mig, och därför tyckte jag inte riktigt att slutet var särskilt intressant. Mitten av boken var som bäst, enligt mig, då det såg ut som att äventyret verkligen började och det innan var mest uppbyggnad. Det kändes som att äventyret som skulle göra honom kung började, men i efterhand verkade det inte så stort eller viktigt... Jag vet inte, jag tycker nog att det hade kunnat göras bättre.

Men det  betyder inte att jag inte gillade boken, den var väldigt intressant och svår att lägga ifrån sig rakt igenom... Men det hade kunnat göras bättre. Det kändes i början av varje uppdrag som att det skulle vara jätteviktigt för handlingen... men efteråt kändes det mer som ett sätt att fördriva tiden. Jag vet inte, det hade kunnat bli bättre. Men det var fortfarande bra.

(En snabbis då: språket var bra. Jag älskade Jorgs berättarröst.)

Allt som allt hade boken kunnat göras bättre, den hade kunnat bli bättre med lite mer planering och eftertänksamhet... Den hade kunnat bli bättre som helhet, även om den i delar var väldigt bra. Jag hoppas att nästa bok i trilogin kommer vara bättre, då jag hoppas att Lawrence har lärt sig av sina misstag. Jag ser jättemycket fram emot King of Thorns (jävla spoiler-titlar då) och jag vill ha den typ nu! 

Rekommenderas starkt till er som vill läsa en uppfriskande fantasy med blod och brutalitet, en antihjälte och en fantastiskt underlig värld som man får tolka som man vill. OBS! Varning för känsliga läsare: there will be blood.

Uppföljare:
17999884 18281168

1 comment:

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D