Sunday, August 25, 2013

Fahrenheit 451 by Ray Bradbury

Titel: Fahrenheit 451
(Svensk titel: Fahrenheit 451)
Författare: Ray Bradbury
Sidor: 165
Format: Paperback (50th Anniversary Edition, Random House)
Release: 1953

The system was simple. Everyone understood it. Books were for burning, along with the houses in which they were hidden.

Guy Montag was a fireman whose job it was to start fires. And he enjoyed his job. He had been a fireman for ten years, and he had never questioned the pleasure of midnight runs nor the joy of watching pages consumed by flames... never questioned anything until he met a seventeen-year-old girl who told him of a past when people were not afraid. Then Guy met a professor who told him of a future in which people could think. And Guy Montag suddenly realized what he had to do...


RECENSION
Jag läste den här boken för min engelskakurs nu i början av höstterminen, men jag har länge velat läsa den men aldrig riktigt kommit igång, såsom det ofta blir med klassiker. Men nu har jag äntligen läst Fahrenheit 451, en tidlös klassiker skulle jag vilja påstå, och jag älskade den.

Varför älskade jag den? Jag kände det på mig ända sedan jag slog upp första sidan. Jag läste och tänkte "Det här är en fantastisk bok" redan då, och då hade jag knappt fått reda på vad boken handlade om. Min kompis sade att hon tyckte att den var jobbig och tråkig, medan jag satt och ivrigt plöjde genom sidorna och slukade vartenda ord och mening. Jag älskar Bradburys språk helt enkelt, och det var det som gjorde mig intresserad innan jag ens kommit in i handlingen. Det är ett sådant språk som kan läsas på olika sätt, med metaforer och gömda meningar och detaljer, och det lät inte ansträngt eller avancerad... det bara kändes helt rätt. Därför är språket en av de största anledningarna till att jag älskar den här boken.

Själva berättelsen är udda på det sätt att den inte har en stark drivkraft som fartfylld spänning eller liknande, utan det går egentligen ganska lugnt till genom hela boken. Men trots en riktigt tydlig drivkraft så intresserade helt klart handlingen iallafall mig. Det är en dystopi, och en underbar sådan. Verklighetstrogna dystopier som Ship Breaker och Ready Player One har på sistone riktigt tagit andan ur mig, och jag kan glatt meddela att Fahrenheit 451 är liknande. Jag älskar hur realistiskt konceptet är, och den här framtiden låter inte helt orimlig (speciellt inte på 1950-talet, då boken skrevs). Tycker ni inte om bibeln? Bränn den! Tycker ni inte om begravningar? Slopa dem! Tycker ni inte om matte? Bränn böckerna! Det är en problemfri verklighet, där populationen helt enkelt låter sig förtäras och intellektet försummas! Filosofi, fritänkande, moral och ideologier passar inte in i den problemfria vardagen eftersom det alltid är någon som kommer ta illa upp! Det är extrem censurering, vilket är extremt intressant att läsa om med tanke på världssituationen idag.

Som sagt, en väldigt spännande alternativ verklighet. Den skrämmer mig inte lika mycket som Ship Breaker gjorde, men icke desto mindre är det en omöjlig framtid. Det är tack vare sådana här böcker som jag vill dela med mig av, och läsa, dystopi. De får en att tänka. Fahrenheit 451 fick mig absolut att tänka. Och ärligt talat, tankeväckande böcker är nästan alltid de bästa.

Karaktärerna gör inga större intryck på en, möjligen, förutom Clarisse. Montag är förvirrad och har precis börjat lära sig om verkligheten, kunskapen som har blivit censurerad, och det gör honom till en intressant karaktär, men jag relaterade inte särskilt mycket till honom. Han åkallade ingen särskilt empati hos mig så jag kunde inte gilla honom, men jag tycker att han var en bra karaktär. Detsamma gäller de flesta andra karaktärerna i boken, många eftersom de var icke tänkande människor i en idyllisk verklighet, de hade inga personligheter egentligen. Men Clarisse gillade jag, även om hon inte följde med i romanen särskilt länge. Men jag gillade henne.

Som sagt, det här är en fantastisk bok - och en fantastisk dystopi - som jag verkligen rekommenderar. Ska ni inte läsa den i skolan så gör det på egen hand, för jag rekommenderar den starkt. Ytterligare en klassiker jag tycker om och skulle gärna se att fler ungdomar läste. Den kanske är lite seg om man inte har tålamod för metaforer och detaljer, men försök ha tålamod. Jag hoppas att det lönar sig i slutändan för er, som det gjorde för mig.

5 comments:

 1. Hellu~
  Märkte att du inte hade skrivit en recension på boken "Matched" har du möjligtvis läst den än? :o

  ReplyDelete
 2. Ååååh, men jo, jag har läst och recenserat den... 2011 tror jag och det är en sådan där dum och kort recension som jag skrev när jag inte hade bloggat i tre år och skriver sådana underbara recensioner som jag gör nu (host). Så jo, det finns en gammal recension från när jag läste den här: http://drizzleandhurricanes.blogspot.se/2011/09/matched-by-ally-condie.html

  Men, bara för att, jag tänkte att jag kunde köra en kort sammanfattning av mina tankar ändå (för jag är så förbaskat söt).
  MATCHED var INTE min stil. Jag tyckte att den var tråkig, ooriginell, lite seg, och ganska lätt att glömma av. Författaren gjorde mig inte ett dyft intresserad och jag läste mest för att bli klar med den och få det överstökat. Inte en favorit, om man säger så. MATCHED är även anledningen till att jag inte har läst DELIRIUM, eftersom de har ett ganska liknande koncept. Karaktärerna var tråkiga, barnsliga och jag blev helt enkelt inte det minsta engagerad när jag läste den. DETTA är mina tankar i efterhand, men när jag läste den visste jag inte riktigt vad jag skulle tycka. Jag sade nog att den var 'okej', och något platt. Så nej, varken då eller nu skulle jag rekommendera MATCHED.

  Hoppas att det var till förnöjelse :)

  ReplyDelete
 3. Ohh haha ;D
  Gillar att läsa dina recensioner (har även följt din blogg i x antal år... *host stalker*)
  Nej men jag håller faktiskt med om dina tankar angående om Matched. Den var otrolig seg, inte så mycket action som man hade hoppats på. Det var också väldigt svårt att relatera till henne som karaktär också, även om hon är lika gammal som mig just nu. Menmen har ändå köpt uppföljaren bara för att :3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Naaw, du är så söt :D <3
   Berätta gärna vad du tyckte om tvåan när du har läst den! Även om jag inte kommer läsa den så är det intressant att se om serien blir bättre eller inte, bara för att liksom :3

   Delete
  2. Yes ma'm! Den borde komma på mån eller tisdag *hopefully*.

   Delete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D