Tuesday, July 23, 2013

This Dark Endeavour by Kenneth Oppel

This Dark Endeavour (The Apprenticeship of Victor Frankenstein #1)Titel: This Dark Endeavour
Serie: The Apprenticeship of Victor Frankenstein #1
Författare: Kenneth Oppel
Sidor: 377
Format: Hardcover (David Fickling Books)
Release: 2011

The purest intentions can stir up the darkest obsessions.

In this prequel to Mary Shelley's gothic classic, Frankenstein, 16-year-old Victor Frankenstein begins a dark journey that will change his life forever. Victor's twin, Konrad, has fallen ill, and no doctor is able to cure him. Unwilling to give up on his brother, Victor enlists his beautiful cousin Elizabeth and best friend Henry on a treacherous search for the ingredients to create the forbidden Elixir of Life. Impossible odds, dangerous alchemy and a bitter love triangle threaten their quest at every turn.

Victor knows he must not fail. But his success depends on how far he is willing to push the boundaries of nature, science, and love - and how much he is willing to sacrifice.

RECENSION
This Dark Endeavour, som det står ovan, är då en föregångare (påhittad) till Frankenstein av Mary Shelley som jag läste tidigare i år (läs min recension här) och jag kan inte riktigt bestämma mig för om man ska läsa den här före eller efter den kända klassikern. Å ena sidan, eftersom jag har läst originalet, så fann jag en hel del fel eller skillnader gentemot vad som beskrivs i Shelleys version, men å andra sidan så finns det väldigt många bra referenser som gör en alldeles nördig och uppspelt eftersom man fattar vad Oppel syftar på exakt. Ett exempel är när Victor drömmer om att hans bror dör och att han sedan står över honom i ett bårhus och väcker liv i honom igen. En väldigt typisk referens, men eftersom jag har läst Frankenstein så tänkte jag uppspelt: "IT'S ALIVE!" Jaaaa... med lite eftertanke så ska man nog läsa originalet först, trots att en del ändringar kan vara lite störande. Man får helt enkelt försöka ha överseende med det.

Okej, kort och gott: Detta var en helt okej/bra bok. Den var väldigt lätt att läsa, jag följde med ganska bra i utvecklingen och timmarna flög iväg utan att jag märkte det. Jag ska dock erkänna att jag hade väldigt höga förväntningar och blev därför besviken när boken inte kunde leva upp till dem. Anledningen till detta var nog att jag inte riktigt kunde relatera till karaktärerna, även om jag tyckte om att Victor inte alls var som Victor Frankenstein i Shelleys version, men även att... ja, den var inte lika bra som jag hade hoppats. Den var helt okej, inget större fel på den, men av någon anledning så var jag inte överdrivet intresserad när jag läste. Jag vet inte varför, det kan bero på ganska mycket.

Språket var det inget fel på, men jag blev inte förtrollad. Det var bra, men det varken höjde eller sänkte min åsikt om resten av boken. Berättarrösten, Victor, var intressant nog att jag inte helt skulle tappa intresset, men jag kände att det var väldigt formellt ändå. Visst, det var på 1700-talet, så det var väldigt mycket formalitet, men något med det störde mig på något sätt. Iallafall ibland.

Karaktärsutvecklingen... Ja, vad hände där? Jag hade inte något emot någon av karaktärerna och var lite stolt över Victor i slutet, men det var ingen större karaktärsutveckling egentligen som jag märkte av. Kärlekstriangeln var inte tråkig, men samtidigt inte särskilt spännande. Av någon anledning kändes det som att Victor endast gillade Elizabeth för att hans bror inte skulle få henne, trots att han började gilla henne innan han ens visste något om hennes förhållande med Konrad. Jaaa... det var väl okej, men inte superspännande.

Gällande själva intrigen så var det ett intressant uppdrag de gav sig i väg på, och skurken var inte otroligt uppenbar. Man kunde gissa sig till det, eftersom det egentligen inte fanns någon annan som kunde ställa till med trubbel, men skurken lurade mig ganska rejält ändå. Jag anade det, men den karaktären var så subtil att jag tvekade något... Det tyckte jag var väldigt bra jobbat av Oppel :D

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, jag hade något förut, men så glömde jag av det... Kort och gott, detta var en helt okej - antagligen bra, men jag tror inte den är överdrivet minnesvärd i min hjärna - och jag rekommenderar den till er som vill känna på en liten twist på den berömda klassikern Frankenstein. Den var underhållande nog att jag inte tittade på klockan eller sidonumret i flera timmar, då tiden lätt flög iväg och boken kändes väldigt lättläst. Vi får se om jag plockar upp uppföljaren, men just nu är det nog inte en särskilt stor chans att jag gör det...

Uppföljare:
Such Wicked Intent (The Apprenticeship of Victor Frankenstein, #2)

1 comment:

  1. Synd att den inte var bättre, av beskrivningen lät det som att den hade potential :)

    ReplyDelete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D