Thursday, July 18, 2013

Ready Player One by Ernest Cline

Titel: Ready Player One
Ready Player OneFörfattare: Ernest Cline
Sidor: 372
Format: Paperback (Arrow Books)
Release: 2011

Imagine the
           WORLD AT STAKE.

An EPIC STRUGGLE between
               good and evil.

The GREATEST QUEST in history.

The FATE OF HUMANITY
                  resting in your hands.

ARE YOU READY?

It's the year 2044, and the world has become an ugly place. We're out of oil. We've wrecked the climate. Famine, poverty and disease are widespread.

Like most of humanity, Wade Watts escapes this depressing reality by spending his waking hours jacked into the OASIS, a sprawling virtual utopia where you can be anything you want to be, where you can live and play and fall in love on any ten thousand planets. And like most of humanity, Wade is obsessed by the ultimate lottery ticket that lies concealed within this alternate reality: OASIS founder James Halliday, who dies with no heir, has promised that control of the OASIS - and his massive fortune - will  go to the person who can solve the riddles he has left scattered throughout  his creation.

For years, millions have struggled fruitlessly to attain this prize, knowing only that the riddles are based on Halliday's obsession with 80s pop culture. And then Wade stumbles onto the key to the first puzzle. Suddenly, he finds himself pitted against thousands of competitors in a desperate race to claim the ultimate prize, a chase that soon takes on terrifyingly real-world-dimensions - and that will leave both Wade and his world profoundly changed.

RECENSION
Jag vill egentligen titta på Monty Python just nu, men istället sitter jag här och skriver om boken som har hållit mig vaken i nästan ett dygn. 
   Jag köpte den här boken för någon månad sedan, i SF-bokhandeln under invigningen, av ren och skär nyfikenhet. Jag hade markerat den som en bok jag ville läsa på GoodReads efter att ha sett en del positiva reaktioner från BookTubers, men jag hade ingen större idé om vad den handlade om. Åter igen stålsatte jag mig för ett äventyr jag inte visste något om, och i början kändes det lite segt... men det ändrades snabbt. Ready Player One påminnde mig först lite om animen Sword Art Online, vilken jag sett möjligen ett dussin avsnitt av, men jag insåg snabbt att jovisst, de hade sina likheter, men det var väldigt annorlunda. En kamp om pengar och ära förvandlades ganska snabbt till en galen sprint fylld med pussel, eftersom i bakhuvudet vilade två tankar: Om inte Wade Watts eller en annan "gunter" klarade spelet, så skulle IOI göra det och första OASIS för alltid; Och om inte IOI kunde vinna själva, så skulle ingen annan det heller. Berättelsen utvecklas snabbt till en sprint mot målet, då de måste kämpa mot att mänsklig ondska och bitterhet ska ta över den redan sönderslagna världen, och samtidigt kämpa för att hålla sig vid liv då Wade Watts och de fem översta spelarna ständigt svävar i livsfara. 

Denna snabba utveckling fick mig att greppa tag om boksidorna som om mitt liv hängde på det. Jag var desperat efter att få veta hur de löste pussel, vem som kom först och hur det hela skulle sluta. Ready Player One blev nästan direkt en sträckläsare. Jag stannade uppe hela natten, med endast några få timmars sömn på morgonkvisten, för att läsa den här boken. Jag fastnade. Guilty as charged, jag kunde inte slita mig från boken. Bara ett kapitel till... men det är bara 60 sidor kvar till Level 3, jag läser de också...

Så kort och gott, jag tror att man fastnar lätt för den här boken eftersom den är så spännande, men även för att den är nostalgisk och oerhört nördig. Jag har inte sett, läst eller spelat hälften av de kulturgrejer som nämns i boken, men den hälften som jag känner till och kan något om - jag kände mig oerhört nördig. Nu har jag inte vuxit upp under 1980-talet, men låtarna och filmerna, bl.a., kändes väldigt nostalgiska. Det var lätt att förlora sig i bokens nördkultur, och jag förstår varför så många andra nördar älskar den här boken. Den är bland det nördigaste jag någonsin läst.

Men jag älskade den inte. Jag tyckte väldigt bra om den här boken, det gjorde jag, men jag älskade den inte. Jag tyckte att den var olidligt spännande, karaktärerna var både underbara och helt okej då och då - de var aldrig jobbiga - men jag kunde inte förmå mig att älska den som så många andra har gjort. Det är en riktigt bra bok, vill jag erkänna, och jag säger det redan nu: läs den här boken, för in i helvete. Läs och njut och känn hur nördkulturen omfamnar dig! Det finns så mycket att känna igen sig i, och därför vet jag inte riktigt varför jag inte älskade den här boken. Det var något: språket, karaktärerna, hastigheten - något var det! Jag älskade inte den här boken - men vem säger att du inte kommer göra det? I vilket fall som helst, detta är en väldigt bra bok.

Språkmässigt fann jag inga problem: det var intressant, men  inte gastkramande. Berättarrösten var noga med detaljer, men slutade aldrig att förvåna med sköna kommentarer och en härlig sarkasm. Språket stärkte verkligen Wade Watts som en karaktär, och det tycker jag att Ernest Cline gjorde ett väldigt bra jobb med. Språket fick mig att älska Wade Watts-karaktären. Inte hans handlingar, utan den personlighet som han utstrålade med sina ord. Bravo. Men samtidigt så var språket inte så spektakulärt att jag tänkte "Wow, vilket underbart språk!". Men bra var det.

Karaktärerna... Det finns ingen karaktär som jag direkt ogillar - de har alla en mening. Jag tyckte om relationerna som skapades och hur de sammarbetade, men också hur de inte kunde komma överens ibland eller var tvungna att trots att de var vänner, spela mot varandra eftersom endast en person kunde vinna spelet. Det var intressant att se hur de alla spelade emot varandra, trots vänskapen, och de lät inte deras relation hindra dem något särskilt från att vara hemlighetsfulla och spela för egen vinning. Det var ett märkligt och intressant förhållande, tyckte jag. 

Nördkulturen blomstrar i den här boken! Ready Player One är en otroligt spännande debutbok, som gjorde succé och jag förstår verkligen varför. Gastkramande och olidligt svår att lägga ifrån sig, trots att sömnen hänger på ögonlockarna. Jag rekommenderar den här boken starkt till alla som gillar nördkultur, tevespel och som är intresserade av en teknologisk dystopia. Om du gillar animen Sword Art Online... tveka inte att plocka upp den här boken! Personligen gillade jag den här boken mer än animeserien. 
Riktigt, riktigt bra!
Jag skulle verkligen vilja se den här boken som film! :D

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D