Monday, July 1, 2013

Perfect Chemistry by Simone Elkeles

Titel: Perfect Chemistry
Serie: Perfect Chemistry #1
Författare: Simone Elkeles
Sidor: 354
Format: Hardcover (Walker & Company)
Release: 2008

A modern tale of star-crossed lovers, with a fresh urban twist.

At Fairfield High School, on the outskirts of Chicago, everyone knows that south siders and north siders aren't exactly compatible elements. So when head cheerleader Brittany Ellis and gang member Alex Fuentes are forced to be lab partners in chemistry class, the results are bound to be explosive.
   Neither teen is prepared for the most surprising chemical reaction of all - love. Can they break through the stereotypes and misconceptions that threaten to keep them apart? Travel to both sides of the tracks in a passionate love story about looking beneath the surface.


RECENSION
Det här måste vara den mest originella boken jag någonsin läst *sarkasm*. Jag menar, jag har då aldrig hört om en blond cheerleader som faller för en bad boy. Jag har aldrig hört om det populära high school-systemet som håller dem isär, men att de bryter igenom det för att de är kära och kärlek är den starkaste kraften av alla. Vill ni att jag ska fortsätta?

Så, nej, Perfect Chemistry är inte det minsta originell, såvida jag inte missade något mellan hur mycket de avskydde varandra och hur mycket de älskade varandra. Jag har hört den här berättelsen förr, den är inget speciellt, men samtidigt så visste jag det när jag plockade upp den. Jag visste att den skulle vara så klyschig det går, men jag läste den ändå. Jag lade inte ifrån mig den. Varför? För att, ärligt talat, det är en helt okej bok. Ja den är klyschig, ja jag har lite emot hur ooriginell den är, men den är underhållande. Det är en underhållande bok och jag är väldigt tacksam för att jag slipp höra allt för mycket snack om shopping eller cheerleading - då hade jag nog spytt.

Så, Alex och Brittany (fy vilket fult namn) träffas första dagen i Senior Year; hon är en perfekt blond cheerleader, skolans drottning; han är en av de tuffaste gängmedlemmarn. De avskyr varandra från första början, men Alex finner det underhållande att flörta med henne - samt slår vad om att han kan get in her pants före Thanksgiving. Så, det börjar som en utmaning. Ganska snabbt ser vi hur det utvecklas från en utmaning till att Alex faktiskt tycker om Brittany, och i mina ögon är vadslagningen inte särskilt viktig för historien. Jag var övertygad om att något klyschigt som att Brittany skulle fått reda på det och stormat iväg, samtidigt som Alex skyndat efter henne och försökt försäkra henne om att det började så, men att han nu var kär i henne. DET väntade jag mig hela boken. Hände det? Tänker jag inte säga.

Så, väldigt klyschig start - väldigt klyschigt slut. Som sagt, det är ingen originell historia. Men den är underhållande, på samma sätt som 10 Things I Hate About You, Dirty Dancing 2 och Casanova är underhållande (alla filmer som jag tycker väldigt mycket om). Jag tyckte, dock, om att även om den var förutsägbar, så kunde jag faktiskt inte föreställa mig allt. Jag tyckte om att de spelade på att Alex och Brittany egentligen inte tycker om sig själva, eller sina liv, istället för att Elkeles skulle köra en "de är bara snygga"-filosofi och inte ge dem något att lära sig om varandra - de lärde sig att tycka om varandra, och det hände inte bara sådär. Även om det kanske inte var den mest påhittiga idén så tycker jag om att Elkeles faktiskt gav karaktärerna djupare personligheter. Det var bra.

Jag vet inte om det låter som att jag avskydde den här boken - för det gjorde jag inte. Jag var väldigt fast i historien, den var lätt att läsa och timmarna och sidorna for i väg oerhört fort. Det här är en sådan bok som du läser utan att märka att tiden går, för att sedan vakna upp med att hoppsan, vi är på sida 200 redan, vad är klockan egentligen? Jag älskar boken lite för det, för att den fick mig att känna så. Det är så skönt att läsa en bok som man inte märker att man har läst ut förrän den är över några timmar senare. Jag var inte medveten om omvärlden, därför hyser jag lite varma känslor gentemot den här boken. Tack, Elkeles, för läsupplevelsen.

Språkmässigt så ser jag inget speciellt. Man tänker kanske att, eftersom alla verkar älska den här boken, att bakom den klyschiga historien befinner sig ett fantastiskt språk och berättande och det är därför folk älskar den. Svar: nej. Språket är inget speciellt, det är ganska normalt och jag fann inga fel i det. Det var behagligt att läsa, men fungerade inte som någon direkt tankeväckare för mig. Det var bra, inget mer med det. 

Karaktärerna... Ja, jag tycker om dem lite grand för att Elkeles faktiskt gav dem personligheter. De är klyschiga, jovisst, men jag är okej med det just nu. Jag hade inget emot någon av karaktärerna egentligen, speciellt inte huvudkaraktärerna. De var helt okej, inga speciella, men jag tyckte att deras fördjupning gjorde berättelsen väldigt mycket bättre än om de endast hade varit en populär tjej mot en bad boy utan känslor. Yay. Så, ja, jag tyckte om dem - men samtidigt är jag inte överförtjust i dem.

Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit det här ordet i recensionen: klyschig. Boken är verkligen det, men det är ganska uppenbart. Samtidigt så tyckte jag att den var underhållande och medryckande, lätt att förlora sig i även om det inte är ens favorithistoria. Ja, jag tyckte om den här boken, men samtidigt är det inte något av de bästa jag har läst. Den var bra, men inte mycket mer än det. Någorlunda spännande, så ja, jag skulle väl rekommendera den här boken till er som inte har något emot en klyschig berättelse om en blond cheerleader och en mexikansk bad boy. 

Förövrigt så påminde den här boken mig oerhört mycket om Dirty Dancing 2, så om ni är intresserade av något liknande så se den filmen :)

Uppföljare
Rules of Attraction (Perfect Chemistry, #2) Chain Reaction (Perfect Chemistry, #3)
2: Rules of Attraction (Carlos Fuentes)
3: Chain Reaction (Luis Fuentes)

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D