Wednesday, June 12, 2013

[TAG] Från-bok-till-film

Jag blev taggad, som vanligt, av underbara Anna som jag verkligen känner för att träffa just nu för livet är hårt och hon förstår min läsvacka... samt min sarkasm xD Jag vet att jag inte har bloggat ordentligt den sista tiden, men jag hoppas komma igång med läsningen snart... hoppas, som sagt. Anna taggade mig för bok-till-film-grejen och nu, efter nästan en månad, får jag väl ta tag och göra den... hehe.

Som jag har förstått det, man ska ta fem böcker (som ej blivit klara för filmatisering) som man önskar se som film en vacker dag. Let's get to it?

1. Ship Breaker (Paolo Bacigalupi)
(Läs min recension här.)

Ända sedan jag läste den här boken så har jag inte riktigt kunnat slå den ur skallen. Den slukade mig verkligen, eftersom det var en så trolig dystopia, något jag kunde se framför mig, en trovärdig morgondag. Även om man inte kanske älskar den direkt så tror jag att den växer på en lite när man tänker på den efteråt... Den blir starkare i mitt minne, känner jag.

Varför vill jag se den här som film? För att jag är så trött på att alla YA-Paranormal Romance-böcker blir film. Jag vill se en läskig dystopia, och då menar jag inte med monster eller liknande, utan eftersom den är så trovärdig och det skrämmer mig. Jag har egentligen inte tänkt på den här som en filmatisering innan, men med rätt regissör som förstår konceptet kan den kanske bli bra som film. I vilket fall rekommenderar jag boken.

2. Krigarhjärta (Henrik Larsson)
(Läs min recension här.)

Jag har länge föreställt mig den här som film. Jag vill ha en svensk film här, över tre timmar lång, som skildrar hela jävla boken på ett magnifikt sätt. Det vill jag ha. Vi tar en paus från angsty-tonårsdraman och polisfilmer, kära Sverige, och ger oss på ett svenskt mästerverk inom den fantasifulla genren. 

Tänk er att se Erik växa upp som slav, träffa Vanja och Loke, och så småning om ge sig av på ett fantastiskt äventyr. Jag vill ha minst en timme med bara Erik, Vanja och Loke som växer upp, eftersom det är en viktig del i berättelsen enligt mig. Ja, den kanske blir lite segt, men för fan, om vi kan se Arn växa upp i Tempelriddaren, då kan vi banne mig se Erik gå från ensamt barn i en nedbränd by till en ung man som bär sten, förälskar sig i Vanja och så småning om växer upp till en ung man på jakt efter sitt arv och sin historia. Det vill jag ha. Make it happen.

3. Rot & Ruin (Jonathan Maberry)
(Läs min recension här.)

Hur många av er är det egentligen som har läst Rot & Ruin? Jag minns inte att jag läst någon svensk recension av den... men det kanske jag har (snälla påminn mig). I vilket fall, det känns lite som att jag är den enda som har läst den här boken i vår svenska bloggosfär (vilket jag förmodligen inte är), men om ni har läst den... snälla säg till, jag skulle vilja prata med någon om den. 

Som ni kanske vet... jag älskar den här boken. Benny Imura-serien är en av mina favoriter och jag måste verkligen komma igång med tredje boken snart. Hur magiskt hade det inte varit att se den här som film? Fast, jag hade förmodligen blivit frustrerad över hur fel castingen blir, blah blah blah, som vanligt då. Å ena sidan vill jag inte förstöra min egen bild av karaktärerna (Tom, min älskling...), men jag hade gärna sett den här boken som film också. Jag är lite kluven, känner jag, men den får ändå vara med på listan. Jag har ingen egentlig anledning, utan jag skulle vilja se en zombie-film som fokuserar mer på människors grymhet än på att skjuta zombies i skallen. Ja, det hade varit mysigt. 

4. A Thousand Splendid Suns 
(Khaled Hosseini)
(Läs min recension här.)

Det hade kanske varit ett känsligt ämne att se A Thousand Splendid Suns som film, men jag tycker om att ta upp svåra ämnen. Detta är en väldigt viktig bok, enligt mig, och att se den som film hade varit både hemskt och underbart - jag vill att den ska få sin talan. Det görs för få filmer om offrerna i mellanöstern, tycker jag. Ni vet hur USA fokuserar på al-Qaida och terrorister i sina filmer, och därför hade jag velat se en film där Afghanistan får sin talan också. Kvinnorna i Afghanistan under 1970-2000-talet. Det hade varit trevligt. Men som alltid, mina film-önskningar kan lätt rubbas om inte regissör eller manusförfattare förstår sig på ämnet som boken tar upp. Som alltid.

5. Eragon (Chrisopher Paolini)
(Läs min bokrecension här & läs min filmrecension här.)

Jag tror de flesta vet om det hat som jag känner för Eragon-filmen från... 2006. Fy fan, den är så dålig att jag spyr. Det enda jag faktiskt gillar med filmen är Jeremy Irons som spelar Brom, så en om-filmatisering vore på sin plats! Ja, ni hörde mig, jag vill ha en re-match. Och den här gången vill jag ha karaktärsutveckling, en manusförfattare och regissör som har läst och förstått boken, skådisar som faktiskt passar sina karaktärer (fast Jeremy Irons får gärna vara med igen), DVÄRGAR och en Durza som inte flyger omkring på ett moln, thank you very much.

Förstår ni att filmen hade faktiskt kunnat bli bra om den hade haft alla dessa önskade egenskaper? Jag tror inte ni gör det, för ni har blivit så våldtagna av den hemska filmen att ni inte kan se en annan lösning. Jag kan det, dock. Jag vill ha en nyfilmatisering av den här satans boken och det ska banne mig bli bra den här gången så att jag kan få en filmatisering av Den Äldste.

En liten notis bara: Jag är nöjd om den här boken aldrig filmatiseras också, men jag hade gärna sett den första filmen bränd och förstörd för all evighet... Så att den slutar vara en sådan skam för en fantastisk bok. Nyfilmatisering!

Jag tror de flesta har gjort den här taggen... så om ni inte har gjort den, då taggar jag er. Kommentera gärna om ni har åsikter om böckerna jag tog upp - speciellt om ni har läst Rot & Ruin och om ni har några tankar om en nyfilmatisering av Eragon!

Ha ett härligt sommarlov!!!

2 comments:

 1. Naaw <3 megakramis till dig<3 :) Vill träffa dig också!
  Jag har taggat dig igen, hahaha xD

  Älskar hur du typ rageade (hur stavar man det egentligen?) men alltså rage:ade på Eragon xD

  ReplyDelete
  Replies
  1. MEN DEN ÄR SÅ DÅLIG!!! xD Kan inte du komma in till Gbg en dag i sommar så går vi till ett mysigt café och till SF-bokhandeln och bara mysar?! :D <3

   Delete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D