Thursday, June 27, 2013

Stormdancer by Jay Kristoff

Titel: Stormdancer
Serie: The Lotus War #1
Författare: Jay Kristoff
Sidor: 451
Format: Hardcover (Tor Books)
Release: 2012

ONE GIRL AND A GRIFFIN
AGAINST AN EMPIRE.

Griffins are supposed to be extinct. So when Yukiko and her warrior father are sent to capture one for the Shõgun, they fear their lives are over - everyone knows what happens to those who fail the Lord of the Shima Isles. But the mission proves less impossible and more deadly than anyone expects. Soon Yukiko founds herself stranded: a young woman alone in her country's last wilderness, with only a furious, crippled griffin for company. Although she can hear his thoughts, and saved his life, all she knows for certain is he'd rather see her dead than help her. Yet trapped together in the forest, Yukiko and the beast soon discover a bond that neither of them expected.

Meanwhile, the country around them verges on the brink of collapse. A toxic fuel is slowly choking the land; the omnipotent, machine-powered Lotus Guild is publicly burning those they deem Impure; and the Shogun cares about nothing but his own dominion. Yukiko has always been uneasy in the shadow of power, when she learns the awful truth of what the Shogun has done, both to her country and to her own family she's determined to do something about it.

Returning to the city, Yukiko and Buruu plan to make the Shogun pay for his crimes – but what can one girl and a flightless griffin do against the might of an empire?


RECENSION
GE MIG NÄSTA BOK NU NU NU NU NU NU NU NU NU NU NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ursäkta, men jag skulle vilja beställa en pronto-leverans av Kinslayer nu på direkten, tack så mycket. Jo, och jag tar gärna lite choklad om ni har någon till övers, SÅ ATT JAG KAN STANNA UPPE HELA NATTEN MED DIABETES OCH KINSLAYER!!! Och ja, diabetesen kommer väl från chokladen... OCH KIN! Åh, underbara lilla pojke, vart har du varit hela mitt liv?!

Okej, förlåt, jag är lugn. Nu tänker ni säkert att 'herregud, detta måste varit en fantastisk bok så som hon låter' och jajamän, det är en fantastisk bok! Och med fantastisk menar jag att det tog 100 sidor innan jag blev riktigt intresserad och ytterliga 100 innan jag satt och fangirlade med bok i hand. Jaaaa... Det är en bra bok! :D Jag är inte besviken, då jag köpte boken och väntade mig ren och skär awesomeness. Jay Kristoff levererar, mina damer och herrar!

Vad jag finner intressant är att det är en man som har skrivit den här boken - Jay, tack så mycket - och det är en av de starkaste kvinnliga huvudkaraktärerna i fantasy som jag stöter på här (ej medräknat ASoIF, cuz let's be honest, nothing beats GRRM). Kommer ni ihåg Eon: Dragoneye Reborn som jag läste för två år sedan? Stormdancer är allt som jag saknade med den boken. Det finns en kickass hjältinna, feminism i feudala Japan, spännande mytologi, en originell varelse som vi inte har sett en miljon gånger innan i fantasy (jag älskar drakar, men de är inte ovanliga. GRIPAR DOCK!), samt en blandning av tvättäkta, mytologisk fantasy, revolution och steampunk! Ni hörde rätt, STEAMPUNK! Jag älskar hur fantasy och steampunk smälter ihop i den här berättelsen, och hur Kristoff lyckades skapa en intressant berättelse - utifrån japansk mytologi - om revolution. För i slutändan är det vad The Lotus War-trilogin handlar om - revolution. 

Förlåt, är jag otydlig? Jag älskar den här boken! Kristoff gjorde ett fantastiskt jobb med att skapa en originell historia, med en kvinnlig huvudkaraktär som jag inte spydde på och som faktiskt var rolig att läsa. Jovisst, Yukiko gjorde väl några misstag, men det är så man lär sig! Hon växte faktiskt som karaktär genom den här boken, och även om hon kanske inte är min absoluta favoritkaraktär ännu så är hon absolut kickass och en bra karaktär. Det är absolut inget fel med Yukikos karaktärsbyggnad, inget alls, och det uppskattade jag verkligen. Jag tyckte om att Yukiko växte, att hon inte var helt hjälplös men samtidigt inte var tvungen att stå upp och skrika "jag är en kvinna och män suger". Hon var inte hjälplös, men hon var inte oövervinnerlig heller. Det uppskattade jag, eftersom det är vad jag tycker att en kvinnlig huvudkaraktär ska ha; realism. Jag är så trött på kvinnliga karaktärer som inte kan stå upp för sig själva, men även de som måste gå till överdrift och göra en stor show över att det är en kvinna som leder paraden. Yukiko hittade den balansen jag sökte.

När vi ändå talar om karaktärer, får jag nämna min baby? Kin är min baby. Han är så söt och go och en uppenbar underdog men som har ett gott hjärta och han är inte helt dum i huvudet och jag älskar honom. My baby~ Sedan har vi även en annan favoritkaraktär, Buruu... Buruu är underbar. Han är som en manlig Saphira (Eragon), fast med lite hetare temperament och kanske lite roligare... :) Åhh, Buruu fick mig att skratta många gånger... :)

För att inte tala om ärkeskurken, jag svär, det här är en till Joffrey! Han påminde mig så mycket om Joffrey att det äcklade mig... usch, nej. Bra jobbat, Kristoff.

Okej, vidare... Språket? Det är väldigt beskrivande - några kanske skulle kalla det för utvecklat - och jag tyckte mycket om det. Det är väldigt mycket användande av japanska ord och uttryck, vilket jag tyckte var intressant och givande. Jag tyckte väldigt mycket om språket, så det är jag väldigt positiv mot! Utmärkt berättande!

Ja... jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag älskade den här boken - den var fantastisk, när jag väl hade kommit in i den. Mycket bra, originellt och underhållande... Jag rekommenderar verkligen den här boken, med tanke på hur taggad jag är för uppföljaren som kommer ut om bara några månader *squeek* :D Ååååh, jag vill ha den nuuuu~!!! 

Ja, ehm... LÄS DEN HÄR BOKEN!!!

Uppföljare
Kinslayer (The Lotus War, #2)
Kinslayer (2013-09)

2 comments:

  1. Jag har också läst Eon och blev sjukt besviken på den för jag gillar feodala Japan! Har till och med forskat om det och det skulle vara fett roligt att ha en roman som är bra om det! Ska garanterat lägga den här boken på minnet ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. LÄS LÄS LÄS LÄS!!! Ja, Eon hade verkligen potential. Jag funderar på att läsa uppföljaren, för att se om den är bättre, men orkar nog inte riktigt än... Precis, det är annorlunda att läsa fantasy utanför Europas fantasi, just därför tycker jag att Eon och Stormdancer båda har potential... men bara Stormdancer lyckades :D Men synd är det, för jag hade gärna sett en lyckat kinesiskt dynasti i Eon :D

      Delete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D