Monday, June 24, 2013

[Novell] Sista kvädet av Henrik Larsson

Tack till Bonnier och Mix Förlag för recensionsexemplaret! :D

Titel: Sista kvädet 
Serie: Blodsarvet-världen
Författare: Henrik Larsson
Sidor: 13
Format: E-book (Mix Förlag)
Release: 2013


RECENSION
Sista kvädet är en novell skriven av Henrik Larsson och som utspelar sig i Blodsarvet-världen. Storskald har blivit dömd till döden för landsförräderi i form av kärlek till en furstes hustru och lever nu sin sista morgon - ett sista uppträdande med harpa och blod. Vi får i novellen se hur Storskald får sin sista måltid, spänt inväntar döden och accepterar sitt öde. Det finns ingen större ångest över att hans liv är på väg att ta slut, utan Storskald har accepterat detta lugnt och tänker göra det till sitt största framträdande någonsin.

Det är en kort berättelse med inte mycket knytning till Blodsarvet-trilogin, förutom att den utspelar sig i samma fiktiva värld, och som inte tar lång tid att läsa. Jag är ingen stor novellfantast, men när skulle jag tacka nej till något skrivet av Henrik Larsson? Det händer egentligen inte särskilt mycket i berättelsen, annat än vad jag redan har beskrivit, och därav har jag inte väldigt mycket att säga. Jag tycker som vanligt om Larssons berättarteknik och språk, och själva handlingen var det inget fel på. Det var ett trevligt avsked, skulle jag säga, och det var intressant att se vad Larsson kunde hitta på utöver Erik Krigarhjärta och hans kamrater.

Jag har inte mycket att säga om karaktärerna, eftersom det är en såpass kort berättelse så är det svårt att lära känna dem. Det är ett enkelt "goda mot onda" koncept, på sätt och vis, eftersom det inte är särskilt utvecklat vad de har för egenskaper utöver att acceptera sin död. Korta beskrivningar (novell, host), inte mycket att lära känna. Men helt okej karaktärer :)

Ja, det var väl en bra novell, även om jag inte är väldigt förtjust i sådana. Om du är en novellfantast, eller som jag helt enkelt bara vill läsa något av Henrik Larsson, ja då rekommenderar jag den här novellen. Jag hade gärna sett, om Larsson fortsätter skriva noveller, att de sattes ihop i en samlingsbok, då jag tror att det kunde har blivit intressantare. Men en bra novell, allt som allt, lättläst.

Skaffa novellen på MIX förlags hemsida www.mixforlag.se.

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D