Monday, June 17, 2013

[Läs-A-Lot] Boten mot läsvacka?

"A reader lives a thousand lives before he dies," said Jojen. "The man who never reads lives only one."
- George R.R. Martin, A Dance with Dragons


Det är den tiden på året igen. Känner ni doften? Mmmmm, det luktar sommar och nyöppnade böcker. Sommarlovet är här (tack gode gud), jag har bloggat i tre år (16/6) och jag känner nästan hur min läsvacka sipprar bort... Men för att vara på den säkra sidan, varför inte ta lite inspiration från våra kära kameraanvändare i bloggosfären.

Jag har länge velat göra det här i mer än några dagar (något jag har gjort innan) och nu känns det som att det är dags. Ariel Bisset och Raeleen på YouTube har agerat inspiratörer i det här projektet som nu lanseras - LÄSALOT! Get it? It sounds like Lancelot... från Merlin och Camelot... Det var Annas idé, don't judge! Jajamän, vi snackar ett READ-A-THON, fast vi kallar det Läs-A-Lot för jag tyckte faktiskt att det var lite roligt... hehe. 

Men, då undrar ni, vad i herrans namn går ett Läs-A-Lot ut på? Joooo, mina vänner... Anna kommer uppdatera er om det inom några dagar. Men för er som inte orkar vänta så finns ju jag här. Läs-A-Lot (Read-a-thon) går ut på att under en särskild period läsa så mycket som möjligt, gärna i sträck, och se hur det går. Med andra ord, under den här perioden så går livet ut på att läsa, läsa, läsa och läsa. 

Så, jag och Anna kom på den magnifika idén (*host* vi tog inte alls idén från BookTube) att kanske vill ni också joina i det här läs-a-lot-et? Det kan väl vara roligt? Vi läser mycket, vi uppdaterar varandra om hur det går, kanske tar över Twitter med vår egen hashtag, etc etc... :)

När? Vi tänkte oss att vi skulle börja, med eran medverkan, söndagen den 30/6 och hålla på till och med söndagen den 6/7. Det blir alltså en vecka med att läsa så mycket som man kan, vill och orkar. Självklart är det inget tvång på att läsa konstant, livet kommer faktiskt i vägen, t.ex. så är det vissa som har sommarjobb och familjer som kräver uppmärksamhet då och då. Men tanken är att under den här veckan ska vi läsa så mycket vi vill, orkar och kan.

Syftet? Personligen så anser jag att syftet med det här är att skapa ett litet projekt som vi alla kan delta i, samt uppdatera varandra genom. Vi delar böcker, läser, har roligt och minskar sakta men säkert på våran att-läsa-hög (TBR-pile). Jag tror även att jag kan få tillbaka (eller strypa) min läslust genom att ta mig tiden att faktiskt slappna av och mala min väg genom en trave böcker på en vecka. Jo, och även att vi i och med att vi läser så mycket... kanske ska hitta den där boken som gör hela sommarlovet värt. Ni vet, den däääär.

Så det är väl själva tanken och poängen med detta lilla läs-a-lot. Vi hoppas självklart att fler vill vara med och läsa under en hel vecka! Det är ju trots allt sommar, vi har råd att unna oss lite läsning efter det kalla vinterhalvåret fyllt med skola, skola, skola och läxor. Vi förtjänar det här!

När man gör en sådan här grej - en sorts sommarläsning - så tänkte vi att vi kanske skulle ha lite mål. Självklart är målen helt era egna, beroende på vilka böcker och intressen man har. Men, för att göra det lite lättare, så har vi kommit på några få förslag för att hjälpa er på vägen. Se dem inte som regler, se dem som riktlinjer... 

MÅL / RIKTLINJER
- Läsa 1 tegelsten / över 300 sidor
- Avsluta en serie
- Läsa # böcker (e.g. 3, 5, 10)
- Äldsta olästa boken i bokhyllan (t.ex. en bok du köpte men aldrig läste... dags att ta tag i?)
- 1 Efterlängtad omläsning

Dessa är endast några få förslag. Vem vet? Vi kanske kommer på några fler innan läsningen börjar om två veckor. Kom gärna med andra förslag, om ni har några, eller sätt upp era egna mål innan läsningen börjar!

Några dagar innan läsningen börjar kommer jag skriva ett inlägg med mina personliga mål för läsningen, samt vilka böcker jag hoppas klara av under den kommande veckan, så ni får helt enkelt se mer då. Tills dess hoppas jag att så många som möjligt har lusten att delta, men känn ingen press! Jag kommer förmodligen jobba och ha familj under den veckan också, så känn inte att ni måste-måste-måste läsa hela tiden för att hänga med. Ta det i er egen takt och glöm inte att syftet är att ha roligt och utmana sig själv. 

Start: 00:00 30/6
Slut: 23:59 6/7

17 comments:

 1. yayy låter riktigt skoj, jag kommer definitivt vara med c:

  ReplyDelete
 2. Vilken underbar idé! Jag är jättepå!

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Vilken skitrolig idé! Jag är självklart med! :D

  ReplyDelete
 5. Som jag skrev på twitter: Jag är med! :D

  ReplyDelete
 6. Åh vad roligt! Jag är gärna med! :D

  ReplyDelete
 7. Booktube-a-thon låter askul, roligt att ni gjort en svensk version! :D Jag är klart på, även om jag jobbar, är ju 16 till timmar på dygnet ;)

  ReplyDelete
 8. Det här måste jag vara med på! :)

  ReplyDelete
 9. Ja vad kul så klart att jag ska vara med :)

  ReplyDelete
 10. Vad roligt, jag hakar på :)

  ReplyDelete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D