Thursday, March 14, 2013

The Lord of the Rings by J.R.R. Tolkien

Titel: The Lord of the Rings
(Svensk titel: Sagan om ringen)
Serie: Lord of the Rings #1-3
Författare: J.R.R. Tolkien
Sidor: 1184 (inkl. appendix)
Format: Hardcover (Harper Collins 50th Anniversary Edition)
Release: 2004 (org. 1954)


'Three Rings for the Elven-kings under the sky,
Seven for the Dwarf-lords in their halls of stone,
Nine for Mortal Men doomed to die,
One for the Dark Lord on his dark throne,
In the Land of Mordor where the Shadows lie.
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the
darkness bind them
In the land of Mordor where the Shadows lie.'

In ancient times the Rings of Power were crafted by the Elven-smiths, and Sauron, the Dark Lord, forged the One Ring, filling it with his own power so that he could rule the others. But the One Ring was taken from him, and though he sought it throughout Middle-earth still it remained lost to him. After many ages it fell, by chance, into the hands of the Hobbit, Bilbo Baggins.

From his fastness in the Dark Tower of Mordor, Sauron's power spread far and wide. He gathered all the Great Rings to him, but ever he searched for the One Ring that would complete his dominion.

On his eleventy-first birthday, Bilbo disappeared, bequeathing to his young cousin, Frodo, the Ruling Ring, and a perilious quest: to journey across Middle-earth, deep into the shadow of the Dark Lord and destroy the Ring by casting it into the Cracks of Doom.

The Lord of the Rings tells of the great quest undertaken by Frodo and the Fellowship of the Ring: Gandalf the wizard, Merry, Pippin and Sam, Gimli the Dwarf, Legolas the Elf, Boromir of Gondor, and a tall, mysterious stranger called Strider.

RECENSION
Simon's Brohoho (Eat Your Kimchi)
Jag är stolt. Jag har faktiskt läst ut Sagan om ringen-trilogin, vilket är en extremt mäktig och mättande klassiker på över 1000 sidor. Känner mig nästan lite kulturell här nu, någon borde slå mig innan jag tar fram mustaschen och kör värsta "Brohoho"-Simon-style.

Men i allt seriousness, det här var en riktigt maffig läsning, det går inte att förneka. Jo, lässuget gick väl lite upp och ned, ibland sköt jag upp LOTR ett tag för att läsa något annat... men det är väl så med maffiga böcker? Det är tillåtet, huvudsaken är väl att man hänger med i berättelsen och faktiskt läser klart. Tro mig, det är värt det.

Första boken, The Fellowship of the Ring, erkänner jag var lite... trist. Så om man börjar läsa LOTR och tröttnar för att första boken är seg, ge inte upp ännu (såvida du inte hatar det... If looks could kill, you know)! Andra boken, The Two Towers, var så värd den där sega starten! Jag tyckte extremt mycket om andra boken, det var så spännande! Enter, Pippin och Merrys äventyr, Gollum... åh, det var en härlig läsning. Jag älskar Treebeard, han är så förbannat härlig! Enterna var bland mina favoritfigurer i den här serien! :D

I ordning så tyckte jag bäst om 1. The Two Towers; 2. The Return of the King; och 3. The Fellowship of the Ring. Det kan vara för att det var oerhört länge sedan jag läste första boken, men mitt minne av den var att den var bra... men väldigt seg! Plus att de två andra böckerna som jag läste nu, mycket senare, var väldigt spännande på sina ställen.

Handlingsmässigt så går det inte att förneka att LOTR är oerhört speciell. Den känns som fadern för fantasygenren, med väldigt mycket information och speciella varelser, samtidigt som den håller hårt i reglerna för en fantasy. Det ska vara fantasifullt men ändå kopplat till realismen. Här skulle jag vilja jämföra att realistiskt sett så är A Song of Ice and Fire (George R.R. Martin) bättre eftersom den känns mer trolig. LOTR, för mig, är som en saga, vilket var oerhört mysigt i sig men jag tolkade inga direkta händelser som något som jag realistiskt sett skulle kunna tänka mig att uppleva. Men det var mysigt, om än lite segt!

Karaktärer... Förlåt, jag jämför här och där, men karaktärerna i LOTR kändes inte oerhört djupa eller komplexa. De hade namn, vissa speciella beteenden, utseenden, men det var liksom allt. Det var verkligen onda mot de goda, inga direkta gråa nyanser (som i ASoIF). Jag menar, Frodo tröttnade jag på väldigt snabbt, och de goda karaktärerna i allmänhet var nästan desamma hela tiden. Det var liksom verkligen "det här är de goda". Men det betyder inte att det inte var bra karaktärer. Jag är ju väldigt svag för Merry, Sam och Pippin, men Gollum är en sådan där karaktär som man bara vill mörda men som samtidigt är ganska komplex och som man vill veta mer om. Han, om någon, är en komplex karaktär i den här serien. Det finns så många lager av den karaktären, till skillnad från t.ex. Frodo eller... Sauron? xD

I vilket fall, språket... Ah, det klassiska Tolkienspråket. Jag älskar att han har hittat på så många runor och alvspråk, etc., det är alltid supermysigt och fantasifullt. Men Tolkienspråket är väl att det berättas som en saga, något en farfar/morfar läser för sina barnbarn. Typiskt sagoaktigt, skulle jag nog påstå, men jag tycker om det. Jo, det blir oerhört segt ibland med alla utdragna beskrivningar... men, men, det får man väl utstå. Det var lite trist ibland, men allt kan inte vara toppen i en bok, eller hur?

Kort och gott så tyckte jag mycket om den här serien, men inte helvete att jag läser något mer LOTR-igt inom den närmsta framtiden. Nu räcker det för ett bra tag framöver, tack så mycket, haha! Mysig och spännande, om än lite trist och utdragen ibland. Rekommenderas till alla beundrare av episk fantasy och som är sugna på ett maffigt äventyr...!

Och till er som har läst böckerna med mig och Anna och har läst ut The Two Towers... Det finns ett kapitel i den boken som är så jävla BROMANCE att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. När de är på väg upp till grinden i Mordor, DET ÄR SÅ BROMANTIC. Seriöst, Sam tittar på Frodo när han sover och tänker på hur mycket han älskar honom... Ja, jag vet, de är oerhört bra vänner, men om ni läser det... BROMANCE!

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D