Wednesday, March 6, 2013

Myter och Legender av Philip Wilkinson

Titel: Myter och Legender: En illustrerad bok om ursprung och innebörd
Originaltitel: Myths and Legends
Författare: Philip Wilkinson
Sidor: 352 (inkl. appendix)
Format: Inbunden (Tukan Förlag)
Release: 2009 (org. 1999)

Var kommer vi ifrån? Hur lever vi våra liv? Vad tror vi på? Myter och Legender skildrar urgamla berättelser, teman och karaktärer och beskriver mytologiernas svar på dessa eviga frågor.

Den här fascinerande boken utforskar de mest betydande myterna och legenderna, från antikens klassiska myter och österländska trosuppfattningar till amerikanska legender och afrikanska folksagor. De fängslande berättelserna återges i detalj och de viktigaste aspekterna av dem utreds, t.ex. innerbörd, syfte, karaktärer och inflytande på den moderna kulturen. Klargörande illustrationer och vackra fotografier kombineras med informativ text.

Myter och Legender är en komplett översikt över mytologiska figurer, dödliga hjältar och odödliga gudar från Gilgamesh och Quetzalcoatl till Herakles och Pan Gu.


RECENSION
Jag har köpt en faktabok! Och inte vilken faktabok som helst, nej, utan en om myter och legender (vilket det stod typ 30 gånger om i synopsisen... suck). Jag är oerhört intresserad av myter, legender, folktro, sagor, mytiska varelser, allt det där, så jag blev jätteintresserad när jag såg den här på rean i Göteborg. SPÄNNANDE. Jag ska erkänna redan nu att jag inte har LÄST läst hela boken, utan jag har läst enskilda delar och skummat lite... men jag har tittat på alla sidor. Det är väl grejen med faktaböcker, det finns ingen direkt story som man måste hänga med i, så man kan slå upp något man är intresserad av och läsa mer om det. Jag är oerhört intresserad av t.ex. indianerna, asiatisk mytologi, europa, etc. Men även om jag är mer intresserad av några få specifika områden så betyder det inte att resten av myterna är intressanta! Jag får nog ta och läsa mer, lite här och där, någon gång... när jag känner för det :)

Innehållet var berikande, jag lärde mig en del och en del var repetition (e.g. Astron och Grekisk mytologi). Jag hittade mycket som jag kunde ha användning av eller som jag helt enkelt inte visste att jag var intresserad av, samt lärde jag mig mer om några inte lika kända legender. Grekisk mytologi är ganska standard för större delen av världen, men alla kanske inte känner till aboriginerna i Australien, etc. Det var intressant, men en sak fattades såg jag. VAR ÄR MINA DRAKAR?

Som den drakfantast jag är så är jag speciellt intresserad av de asiatiska drakarna i mytologin, MEN DET STOD INGET OM DEM. Det stod om en del väsen i alla legender, men INGA JÄVLA ASIATISKA DRAKAR. Det var lite annorlunda med tanke på hur betydande de varit, en symbol för den asiatiska tron på samma sätt som katter i Egypten eller kor i Indien! God damn it, VART ÄR MINA DRAKAR? Det saknades, tyckte jag, att de inte ens kunde nämna dem. DE VAR GANSKA VIKTIGA.

Okej, calm down. Språket var typisk fakta, objektivt, beskrivande och tydligt. Inga synpunkter här :)

Det fanns ett tydligt appendix vilket gör det lätt att leta reda på specifika teman i boken, väldigt nyttigt, och allt som allt så tyckte jag att det här var en väldigt givande bok. Ibland känns det lite roligare att läsa i en faktabok än att googla allt man vill veta, det bara är så :) Så det var ett trevligt litet tillskott till min väldigt lilla faktasamling (vilken främst består av companions till skönlitterära böcker).

En trevlig bok, jag känner mig ganska nöjd med köpet (99kr!!!) och kommer återvända till olika texter däri. Rekommenderas om man vill ha en tydlig och beskrivande bok om mytologi och legender från hela världen, mycket detaljer och väldigt fina bilder. Mycket exempel, bilder - you name it! Det var en trevlig läsning :)

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D