Tuesday, January 15, 2013

Udda verklighet av Nene Ormes

Titel: Udda verklighet
Serie: De sära #1
Författare: Nene Ormes
Sidor:  254
Format: Pocket (Styxx Fantasy)
Release: 2010

I hela sitt liv har Udda plågats av hallucinationer och onda drömmar. Men en natt händer något som förändrar hennes liv och hennes världsbild för alltid. Hon drömmer om en kvinna som flyr för sitt liv på spårområdet vid Malmö Central. Det blir upptakten till en jakt genom Mamlös gator och hus, genom nutid och dåtid, där fiende och vän är svåra att skilja åt och där ett enda felsteg kan betyda skillnaden mellan liv och död. Udda upptäcker en annan verklighet, långt ifrån det vardagliga livet i Malmö. En värld som befolkas av hamnskiftare, orakel och magiska lotsar - rivaliserande grupper som alla är mycket intresserade av den sanndrömmande Udda.

Udda verklighet är en spännande, otäck, sexig och nydanande svensk urban fantasy som utspelar sig i Malmös andra värld.

RECENSION
Som de flesta som har följt min blogg ett tag vet så får jag nästan lite av en allergisk reaktion när jag är på väg att ta upp en svensk bok. Jag tror det är språket som stör mig, att de ord som jag använder dagligt berättar en historia som jag tycker är så allmänt tråkig bara på grund av dess vardaglighet. Eller så är det att svenska är ibland ett lite olikt språk, beroende på vart man kommer ifrån, och vissa författares språk bara irriterar mig för att jag är Göteborgare och någon annan kanske är Stockholmare (eller något annat fiffigt). 

Udda verklighet kom som en glad överraskning. Jag träffade och pratade lite med Nene Ormes på bokmässan i höstas - otroligt härlig är hon! - och därför kändes det lite som en skyldighet att läsa hennes debutroman om de Sära i Malmö. WOW. Jag tyckte riktigt, riktigt mycket om den här boken - det var så konstigt att läsa om något otroligt osannolikt i söta lilla Sverige! Jag har visserligen aldrig satt min fot söder om Kungsbacka, utanför Göteborg, och vet inte alls hur det ser ut i Malmö - men det var ändå något så vardagligt svenskt med berättelsen att det kändes så konstigt. Det är inte samma sak som att läsa om Forks, Washington, som ligger så otroligt långt bort att jag inte riktigt kan föreställa mig det som en riktig plats. Det är en sådan skillnad på att ha upplevt det själv och att föreställa sig det. 

I vilket fall, jag tyckte mycket bra om den här boken. Den var spännande och intressant, som en helt ny värld av urban fantasy, och jag kände mig nästan lite hemma i berättelsen (SVERIGE?!). Berättelsen är så härligt originell, känner jag, eftersom jag inte har läst något liknande. Det är inte samma sak när det händer i Sverige, liksom, och därför kändes det väldigt nytt. Men handlingsmässigt så skulle jag säga att det är en originell twist av Darkside (Tom Becker) och någon mystisk version av City of Bones (Cassandra Clare). FAST I SVERIGE?

Nämnde jag att det utspelar sig i Sverige? Förlåt, men det är så annorlunda för mig. Jag har undvikit svenska ungdomsromaner lika länge som det har passat sig att jag skulle läsa dem och än har jag inte ens lagt fingret på någon bok av Katarina von Bredow eller... vad heter den där andra svenska, kända ungdomsförfattaren? Jag vet inte, vi skippar den sektionen. 

Nåväl, vi får väl gå vidare. Varför tyckte jag om boken? Jo, som jag nämnde, så är den spännande och håller sig till ett ganska originellt koncept. Jag sveptes med av boken efter ett tag och den var lätt att läsa. Mot slutet blev det så illa att jag nästan läste på lektionen i skolan, jag ville verkligen ta reda på mer om Uddas värld och hur det skulle gå. Så, ja, jag gillade den. Men något höll mig tillbaka lite... kanske svenskan? Jag vet inte, vi får fundera på det.

Apropå svenskan! Jag nämnde tidigare att jag ibland stör mig på när det är skrivet på svenska möjligen p.g.a. dialekter med mera - det hände här med! Jag "störde"-störde mig inte på det, men jag reagerade lite på vissa formuleringar. Om det här hade varit en svenskauppsats hade jag tvingats hänvisa det här argumentet till ett citat, men jag orkar inte leta reda på ett (jag läste för egen vinning, okej?). Vissa formuleringar av meningar eller uttryck fick mig att rysa lite då det inte var något alls som JAG skulle säga. Det lät så konstigt i mina öron, men så kom jag på att Nene Ormes bor i Malmö och pratar inte som jag - eller skriver som jag för den delen. Men jag reagerade lite på det, men det var inte irriterande. Så, om vi bortser från detta, då var det absolut inget fel på språket. Det var vardagligt svenskt och något man skulle kunna tänka sig att någon skulle säga, vilket tillhör lite den charm som jag fann i boken.

Ah, karaktärer! Låt mig bara ta ett ögonblick att uppskatta hur kick-ass Udda är, hur härlig Nadja är, hur härlig Daniel är och hur mystiskt het Hemming är.Vänta, bara lite till.... okej, jag är klar. Jo, och hur SNEAKY Uddas psykolog är! Förlåt, det är en spoiler, så jag tar upp det senare.

Men jag menar, de är helt underbara! De var trovärdiga och jag tyckte väldigt mycket om att läsa om dem. Jag shippar Udda och Daniel, for your information, även om jag nästan vill luta lite åt Hemming också... trekant? Nej, ge dig nu, Emelie. Jag känner lite att Daniel har första pax här, om det skall utvecklas till lite kärlek - snälla inget triangeldrama - här i nästa bok. Men Hemming... nej, du har Vanadis... Jag vet inte om hon räknas, men annars kan jag ta dig! 

Jag är lite irriterad på mig själv för att jag tycker om Hemming egentligen. Han är en av de där mystiska, bad boy typerna som i verkliga livet aldrig skulle vara min stil - eller? - men samtidigt så är han så het av någon anledning i den här boken. Jag vet inte! Det störde mig lite i början... men jag orkar inte bry mig. Daniel å andra sidan... Alltså, jag har för många fictional husbands som det är, jag borde lägga av. Men Daniel...! Han är så charmig! Jag avskyr långhårigt på killar, men jag är villig att bortse från detta för Daniel xD

Okej, fokus nu. Karaktärerna. Inte fictional husbands. Jag älskar Udda. Hon är riktigt cool och härlig, någon som jag absolut skulle vilja ha som vän. Jag älskar hur kaxig hon är och samtidigt beter sig som vilken annan människa som helst! Hon är så äkta och jag uppskattade verkligen det i den här boken. Awesome!

SPOILER-VARNING.
"Jag drömmer att du räddar mig när jag behöver det som mest."
"Det är klart att jag gör. Som jag sa - vad har man annars bästa vänner till?"


ÅÅÅÅH, THE FREIENDZONE! Tillåt mig bara att få uppskatta den där REJECTION-stämpeln som dök upp i slutet av boken. Här blir det osynligt: Jag menar, här har du för bara något kapitel sedan erkänt att ja, du kanske är lite förälskad i Daniel. Du kaaaaanske kysste honom och erkände för dig själv att du hade haft 100 bortslösade chanser att göra det innan och att du ångrade det. Du påpekade att han hade bjudit in dig och du har kastat bort chansen för att inte förstöra eran vänskap - och nu behandlar du honom som om inget har hänt! VAFAN. Jag tyckte om det, tro inget annat, men det kändes lite som att de skulle ignorera allt som hade hänt och bara fortsätta vara vänner trots att de uppenbarligen har the hots för varandra. Jag tyckte att det var lite komiskt.

Jo, och det där med psykologen... " 'Här har du namnet på en psykolog som är införstådd med vår värld, hon kan hjälpa Daniel.' Sen tog han sin portfölj och lämnade mig med [...] min egen psykologs telefonnummer på en lapp." ÅÅÅÅÅH, VAD DU ÄR SNEAKY. Well played, Nene Ormes, well played indeed. Jag älskade den där lilla detaljen - jag höll på att skratta ihjäl mig! xD Riktigt bra! Slut på spoiler.


Som sagt, en riktigt bra bok som jag absolut rekommenderar om ni inte har läst den än! Om man är intresserad såklart, men jag tyckte verkligen om den här och läser gärna uppföljaren. Den var inte fantastisk som i att jag älskar den eller är besatt av den, men den är riktigt bra. Så läs Udda verklighet om du inte har gjort det än! :D

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D