Tuesday, January 22, 2013

Darkside av Tom Becker

DarksideTitel: Darkside 
Originaltitel: Darkside
Serie: Darkside #1
Författare: Tom Becker
Sidor: 234
Format: Inbundet (B H Wahlströms)
Release: 2008 (eng. 2007)

Välkommen till Darkside
du är väntad.

En mystisk kvinna förföljer Jonathan. Hans pappa är förd till ett mentalsjukhus. Nu springer han för sitt liv, men har ingenstans att ta vägen. Det enda han vet är att han måste ta reda på sanningen.

Jonathan har hittat ingången till Darkside, en obeskrivlig plats, dit ljuset aldrig når och mardrömmar blir till verklighet.

RECENSION
Detta är en utav mina favoritböcker från när jag var yngre, vilket jag har nämnt i diverse inlägg förut här på bloggen om någon kommer ihåg det. Jag fick ett ryck häromdagen att läsa om den här spännande boken för första gången på minst fem år, och jag förstår åter igen varför jag tyckte så mycket om den en gång. Med det sagt: det här är en riktigt bra bok.

Handlingsmässigt så tycker jag inte att synopsisen gör boken rättvisa. Den här boken handlar mer om att, jovisst, en kvinna förföljer och vill kidnappa Jonathan, så han tar sig till Darkside för att fly undan. Där stöter han självklart på mer problem! Men den handlar även om Darksides koppling till Lightside - det London som resten av världen känner till. En annan pojke har blivit kidnappad och förd till Darkside, Jonathan kommer allt närmare sanningen om sina föräldrar och de hemligheter som hans far har undanhållt. Jo, och Carnegie dyker upp! Jag älskar Carnegie, alla borde älska Carnegie.

I vilket fall, jag tycker extremt mycket om den här boken. Den är spännande och fartfylld, läskig för rätt ålder och en bok som är svår att lägga ifrån sig. Jag kanske är lite biased, men fyfan vilken bra bok det här är. Den passar sin åldersgrupp (9-15) väldigt bra och passar både tjejer och killar i de åldrarna. Jag, som 17-nästan-18-åring, tycker mycket om den också, och den är inte ens riktad till mig! Jag läser om den nu och tycker nästan lika mycket om den - det är en lyckad pre-teen-bok om något. 

Ah, språket. Det här är självklart en översättning då jag helt enkelt läste de här böckerna innan jag började läsa på engelska - men det är helt okej. Jag klagar alltid på översättningar, jag vet, men för denna sortens böcker så bryr jag mig nästan inte. Det är simpelt språk och den hade säkert varit bättre på engelska, men skillnaden mellan YA/NA och 9-12 böcker är att det är mer direktöversatt för den yngre kategorin. I YA/NA/A så är många böcker skrivna med ett speciellt språk, med en speciell formulering, medans pre-teen ofta är rätt och slätt vad som ska berättas. Det är inga konstiga, symboliska formuleringar - det är direkt och tydligt och därför fungerar en översättning bra. Bra nog iallafall.

JAG ÄLSKAR CARNEGIE. Jag kommer ihåg att jag älskade honom första gången jag läste boken också, men han är ju helt fantastisk. Vi har en privatdetektiv/vargmänniska som alla är rädda för och som är helt badass. HUR KAN MAN INTE ÄLSKA HONOM? 

Jag gillar karkatärerna, men jag älskar dem inte. Jag tyckte bättre om dem första gången jag läste boken, då var jag väldigt förtjust i Raquella kommer jag ihåg. Men nu känns de ganska platta, när jag äger lite ny erfarenhet, men det är absolut inget fel på dem. De passar den här typen av bok och jag är okej med det.

Jag rekommenderar främst den här boken till 9-15/pre-teen-åldersgruppen endast för att den riktar sig till dne och är skriven på ett lämpligt sätt. Jag kan tänka mig att äldre människor inte är lika barnsligt förtjusta eller nostalgiska som jag är, men om man är äldre och intresserad så rekommenderar jag den ändå! Det är en härlig bok att ha på nacken. 

Riktigt bra bok, jag njuter så av att ha fått läsa den igen! Spännande och lite läskig (för rätt åldersgrupp), våldsam och underhållande! Rekommenderas starkt.

UPPFÖLJARE
      
Blodsarv (#2) - RIKTIGT BRA BOK! :D (hnng, dat omslag)
Skräckhuset (#3) - Helt okej.
Dödsstriden (#4) - Helt okej.
Nattjakt (#5) - Ej läst.

1 comment:

  1. Alla som har något som likanr en hjärna måste älska Carnegie...

    Du borde verkligen läsa Nattjakt, den är inte SÅ bra, och den är visserligen hemskt sorglig, men den är faktiskt ganska bra.

    Blodsarv är bästa boken i serien...

    ReplyDelete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D