Friday, December 28, 2012

The Immortal Rules by Julie Kagawa

The Immortal Rules (Blood of Eden, #1)Titel: The Immortal Rules
Serie: Blood of Eden #1
Författare: Julie Kagawa
Sidor: 485
Format: Hardcover (Harlequin Teen)
Release: 2012

In a future world, vampires reign. Humans are blood cattle. And one girl will search for the key to save humanity."Allison Sekemoto survives in the Fringe, the outermost circle of a vampire city. By day, she and her crew scavenge for food. By night, any one of them could be eaten.

Some days, all that drives Allie is her hatred of "them." The vampires who keep humans as blood cattle. Until the night Allie herself is attacked--and given the ultimate choice. Die...or become one of the monsters.

Faced with her own mortality, Allie becomes what she despises most. To survive, she must learn the rules of being immortal, including the most important: go long enough without human blood, and you will go mad.

Then Allie is forced to flee into the unknown, outside her city walls. There she joins a ragged band of humans who are seeking a legend--a possible cure to the disease that killed off most of humankind and created the rabids, the mindless creatures who threaten humans and vampires alike.

But it isn't easy to pass for human. Especially not around Zeke, who might see past the monster inside her. And Allie soon must decide what--and who--is worth dying for.RECENSION
Wow... Den här boken överraskade mig något enormt. Vill ni veta vad jag väntade mig? Jag kan skriva en lista åt er:

1. Snälla och löjliga vampyrer.
2. Själsfränder och ohejdad kärlek.
3. Futtiga försök till att skriva en intressant och bra bok, som självklart måste misslyckas rejält.
4. Kärlek vid första ögonkastet.
5. Allt det där som en Paranormal Romance representerar numera.

DET, mina vänner, är vad jag förväntade mig av den här boken och jag var inte alls särskilt sugen på att läsa den. Ack, vad förvånad jag blev när den här boken visade sig vara bra! Det är ju nästan fruktansvärt, jag undrar om jag inte fick en mindre hjärtattack när jag fann mig själv klistrad till händelserna i boken och ivrig att få reda på hur det hela skulle sluta. Jag läste hela den här boken under en och samma dag (även om jag må ha tvingat mig själv att fortsätta i början...) och verkligen WOW, vad hände där, liksom? Helt otroligt, bra jobbat, Kagawa. 

Ni kanske redan har listat ut hur otroligt fel jag hade, om ni har läst igenom listan (se ovan). Jag nästan flyr Paranormal Romance numera, speciellt vampyrböcker, då det är exakt samma visa varenda jävla gång och jag är så otroligt trött på det. Kagawa överraskade verkligen med att skriva en bra och ganska originell bok om vampyrer - och dystopia, glöm inte det dystopiska temat! Jag är glatt överraskad, väldigt förbluffande och roligt att läsa. Jag ska erkänna att jag drog några jämförelser med filmen Daybreakers (2009), även om den här boken definitivt är bättre, men det är bara att förvänta sig. Inget är äkta originalitet längre, i stort sett, så jag ska fanemig inte klaga. RIKTIGT BRA, det säger jag bara.

Nå, om inte dessa ord har övertygat er, låt mig tala klarspråk: jag tyckte riktigt bra om den här boken. Inte som i att det var den bästa jag någonsin läst, absolut inte, men det var fan inte dåligt. Jag är ärligt talat imponerad av den här boken, så det måste väl ge ett plus i den ekvationen. Jag är nästan mållös...

Varför tyckte jag om den boken? Jo, för att den inte var som listan jag skrev förut med förväntningar. Inte något jävla skit lik den listan. Det är som om Kagawa visste vad jag skulle förvänta mig och skrev en bok som undvek allt det där. Jag ska uppdatera listan:

1. Vampyrerna är BADASS och nästan precis om en vampyr skall vara, banne mig. 
DETTA är monster, även om Allie lyckas klamra sig fast vid en gnutta mänsklighet. DET HÄR är vampyrer som jag tycker om och kan föreställa mig - någorlunda realistiskt. De håller sig starkt till den ursprungliga myten, men Kagawa har klämt in lite egna påhitt och tillägg dessutom. Det här är den sortens vampyr som jag kan föreställa mig kan existera. 

2. Ack, inga själsfränder eller hopplös kärlek här inte.
Mina vänner, det finns ytterst lite romantik i den här boken. Det finns, självfallet, men den är inte i centrum för bokens handling. Den här boken handlar väldigt mycket mer om Allies egna val i sitt liv som vampyr, och om resten av världens överlevnad, än om bara något tonårstrams och drama. TACK, Kagawa, TACK SÅ MYCKET!

3. Tja, boken var faktiskt intressant. End of discussion.

4. Det tog lång tid innan Allie föll för någon i den här boken - jag älskar det!
Jag erkänner att jag tidigt räknade ut vem som skulle bli kärleksoffret, men som jag sade; detta är inte en bok om kärlek i första taget. Det tog tid, som sagt, och jag älskar att kärleksintresset växte sakta och visade sig först mot slutet, istället för att hon blir kär i någon för absolut ingen mening som helt. Ni vet vad jag menar om ni har läst Paranormal Romance.

5. Nope.
WOOOHOOOOOOO! Ingen typisk Paranormal Romance, jag älskar det! Riktigt bra! Visst, det finns vissa element som man känner igen, men detta är ändå en bok som skiljer sig från mängden. Underbart!

Om vi går vidare då... Karaktärerna. Jag älskar Allie. Hon är väldigt badass och hon vet vad hon står för. En väldigt tydlig och stark karaktär som inte låter sig brytas ned för minsta lilla. Hon är självständig och tänkande, hon följer inte strömmen som Paranormal Romance har lagt ut. Riktigt härlig karaktär.
Resten av karaktärerna är annorlunda också, på sina egna sätt, och det var en härlig uppfriskning. De var mer äkta, om jag kan säga så, än andra karaktären man kanske läser om ibland. Jo, och Kanin är cool :)

Språket var... Tja, jag har absolut inget att klaga på. Väldigt bra, faktiskt, men inget som får mig att hoppa ur stolen. Men bra :)

Ja, vi vet väl alla vad mitt "allt som allt" eller "i helhet" kommer bli - en riktigt bra bok, men inte det bästa jag någonsin läst. Den hade sina moment när jag hade velat lägga ifrån mig den en stund och göra något annat, då jag kanske önskade att den skulle ta slut snart, men samtidigt så njöt jag oerhört i vissa andra stunder att jag inte ville lägga ifrån mig boken överhuvudtaget. Så ja, riktigt bra, och något jag verkligen rekommenderar. Vare sig ni fortfarande älskar Paranormal Romance eller har tröttnat, är skeptisk mot vampyrer eller inte - detta är en jävligt bra bok när det väl kommer till kritan. Intressant och originell, ja, jag kan tänka mig att läsa del två i serien :) 

3 comments:

  1. Åhh, nu blev jag riktigt sugen på att läsa den här boken!

    ReplyDelete
  2. Var inte så nyfiken på den här boken förut (av ganska lika anledningar som du) men nu vill jag verkligen läsa den! :D

    ReplyDelete
  3. Önskade in den på bibblan för ett tag sen och de sa att den skulle komma efter jul, nu längtar jag ännu mer! :D

    ReplyDelete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D