Monday, December 10, 2012

TAG: Your Life as a Reader

Kika på Lisa och Pias TAGs, då det är från dessa underbara flickor som jag har stulit den här. 
FÖRFLUTET
1. Hur gammal var du när du började läsa?
Lärde mig läsa, det gjorde jag i skolan vid sisådär 5-6-års ålder, men innan dess hade självklart mina föräldrar läst för mig. Jag tyckte redan från början om att läsa så jag tog alltid tillfället i akt att läsa så mycket som möjligt i skolan.

2. Vad är titeln på den första boken du läste?
Absolut ingen aning, det kommer jag inte ihåg. Jag minns en av de där små böckerna som jag läste i skolan när jag först lärde mig läsa, den handlade om giraffer tror jag... Men efter det så tror jag att det var en hästbok som jag läste senare i skolan, men den kommer jag självklart inte ihåg namnet på heller.

3. Vilken bok fick dig att älska att läsa?
Nämen oj, det minns jag inte. Jag kommer inte ihåg alla böcker jag läste när jag var lite, men jag har alltid tyckt om historier. En av de böcker som jag minns fick in mig på intensivläsning, det var nog Heartland-serien av Lauren Brooke som jag började läsa kanske när jag var åtta eller nio år gammal.

4. Vilket är det tidigaste minnet du har av läsning?
Oj, den var svår... Jag har inte något värst bra minne som ni kanske märker. Jag antar att det är från när min mamma läste Tomtebobarnen för mig och min lillasyster och jag tyckte att den var både kuslig och mysig.

NUTID
5. Hur många böcker äger du just nu?
Vill ni att jag ska gå och räkna? Tja, 165 av de som finns i min bokhylla hos mamma (där jag befinner mig för tillfället) är mina, men sedan har vi kanske tio stycken som jag har lånat av min familj eller kompis. Sedan har vi några lådor i förrådet med mina gamla häst- och barnböcker, böcker hos min pappa... Ska vi säga cirka 250?

6. Vilken av dem är din favorit?
Nämen gud... Jag har väldigt många favoriter... Den Äldste, Krigarhjärta, Looking for Alaska, Linger, A Storm of Swords... Jag kan inte. Men dessa är några av mina absoluta favoriter.

7. Vilken av dem ogillar du mest?
Heh, ofta när jag inte tycker om någon bok så slänger jag ut den i förrådet eller ger bort den... Men The Spirit Thief var väl ingen höjdare direkt.

8. Vilken är din favoritgenre?
Utifrån min bokhylla att döma... Fantasy. Jag kan läsa ganska mycket egentligen, men jag föredrar nog fantasy... Även om jag vet ett dussin underbara böcker som inte hör hemma i den kategorin :) 

9. Hur ofta läser du?
Nästan varje kväll. Det beror lite på mitt humör, om jag är trött eller om jag helt enkelt inte känner för att läsa utan kanske vill titta på någon teveserie istället. Men om jag inte har en läsvacka, då läser jag i stort sett varje kväll. Den senaste tiden har det gärna blivit att jag hellre lägger mig och läser än pluggar, och här i helgen så läste jag större delen av dagen istället för att göra något annat.

10. Barn, ungdom eller vuxenböcker?
Ungdom, med ett fåtal vuxenböcker. Jag antar att den mesta episka fantasyn hör till vuxenavdelningen såväl som ungdomsavdelningen, men i allmänhet så håller jag mig gärna till Young Adult eller New Adult. Det har blivit lite mer vuxenböcker allt eftersom man växer upp... men jag klamrar mig fast vid mitt unga jag! Jag har heller inte något emot barnböcker, men jag finner ofta att jag är för gammal för dem och kan inte uppskatta det oskyldiga och naiva i dem.

11. Snabb, medelmåttig eller snabb läsare?
Medelmåttig skulle jag tro. Om vi tar mina kompisar som exempel. Jag läser snabbare än en del av mina kompisar, men sedan har vi min bästa vän som läser snabbare än en raket som går igenom atmosfären. HON LÄSTE UT A CLASH OF KINGS PÅ TRE DAGAR! Det tog mig en vecka att läsa ut den 700-sidor långa boken. Hon är galen, I tell you, GALEN. Så, ja, en medelmåttig läsare. 

12. Vem är din favoritförfattare och varför?
John Green, för att han skriver med ett härligt och vackert språk, plus att han är en väldigt awesome människa i allmänhet. Om ni har tittat på Vlogbrothers så ser man hur härliga de är som människor och att de är väldigt genuina och roliga. John utstrålar en sådan där underbar känsla som gör att jag bara vill krama honom! 

Sedan har jag fler författare som jag beundrar, och sedan jag började följa Christopher Paolini på twitter så kan jag inte låta bli att älska honom lite mer som en människa än som en författare.
Maggie Stiefvater är en ganska härlig människa också... :D

13. Pocket eller inbundet?
INBUNDET. Men det beror lite på hur mycket jag förväntar mig av boken, vilket omslag den är snyggare i och sådana småsaker

14. Vem är din favorithuvudkaraktär?
Brom. Alltid Brom. (Inheritance Cycle)

15. Vem är din favoritskurk?
Cersei Lannister.

16. Hur långa böcker brukar du vanligtvis läsa?
Eh, typ... 300-600 sidor :)

FRAMTID
17. Ser du dig själv ha en karriär inom litteratur?
If the Old Gods are kind... Förlåt, jag är fortfarande i Westeros efter att ha läst A Dance with Dragons idag. Jag vill helst bli - och ska banne mig - författare, men jag kan även se mig själv hålla på med något annat bokrelaterat. Det är inte omöjligt :)

18. Tror du att läsplattor kommer att ta över de fysiska böckerna?
NEJ. JAG VÄGRAR. Tyvärr ser jag väldigt många fördelar med läsplattor, t.ex. att de inte slösar träd... Utom för energi, och läsplattor behöver batterier! Men aldrig helt och hållet. Jag hoppas innerligt att vi inte låter det gå så långt, för inne i min benmärg sitter behovet av att hålla i en bok, vända blad och känna doften av papper och bläck. Plus att jag blir trött av att stirra på skärmar för länge, och hur ska jag då kunna läsa 20 timmar i sträck?

19. Kommer du se till att introducera läsning för dina framtida barn?
ÅÅÅH, KÄRA BARN, JAG SKA LÄRA ER ALLT JAG KAN. Ja, jag kommer absolut introducera läsning och böcker för mina barn; jag kommer läsa Harry Potter som godnattsagor och fortsätta därefter. Jag har en teori om att man tvingar på dem det konstant från tidig ålder så kommer det att utvecklas (se på mig och rockmusik, min mamma har spelat det sedan innan jag föddes). Självklart blir jag inte upprörd om de inte tycker om alla böcker jag älskar, men jag kommer bli väldigt besviken om mina barn inte kommer tycka om att läsa. Det måste ha blivit ett slarvfel i DNA-kodningen.

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D