Friday, December 7, 2012

Spiralportens väktare av Lise Bidstrup

Tack till Marla Gamielson och Styxx Fantasy för det 
här superfina recensionsexemplaret!
..........................................................................................................
Titel: Spiralportens väktare
Originaltitel: Spiralportens Vogter
Serie: Galaxen Spiralen #1
Författare: Lise Bidstrup
Sidor: 223
Format: Inbunden (STYXX Fantasy)
Release: 2006 (sv. 2010)

Kwami bor i galaxen Spiralen som består av fjorton mycket olika planeter. Hennes dröm är att bli portväktare - en av de utvalda som skyddar Spiralen. Därför rymmer hon från familjens hönsfarm till Degin, där Akademin för Portväktare ligger. Men ödet har något större i beredskap för Kwami och snart är hon indragen i ett äventyr som kommer att avgöra hela galaxens framtid.

RECENSION
Jag vill bara börja med att säga hur otroligt originell den här berättelsen är. Det är som en blandning av Paralax och Guldkompassen; jag blev sjukt imponerad av bara det! Kudos, Lise Bidstrup, min danska vän! Det är lite roligt att något så otroligt originellt kan komma från ett av våra grannländer (jag får höra med min danska kompis om hon har läst den här...) och jag klagar inte det minsta. Den känns lite typiskt nordisk i skrivstilen, kan jag väl nämna, likt till exempel Glaspärleresan som jag recenserade för ett tag sedan. Riktigt roligt!

Den här boken är väl lite typiskt tillhörande 9-12 hyllan på Bokia eller Akademibokhandeln, men jag tyckte faktiskt rätt bra om den. Jag räknade nästan med det, så jag blev inte särskilt besviken när jag väl fick lägga tassarna på den. Den är lättläst, spännande och har den där charmen som även Vargbröder utger, men på en mer Sci-Fi-nivå. Och för att inte tala om det där fantastiskt snygga omslaget, jag menar, WOW! Kudos, Alvaro Tapia (Harry Potter, Vargbröder, etc.), för det där riktigt charmiga omslaget. Bara av att se omslaget ville jag genast läsa den här boken, trots att den är på svenska och jag är lite speciell som vi alla vet.

Karaktärerna är ganska lätta, inte särskilt komplicerade, men jag känner ändå att Kwami har en säregen personlighet. Hon sticker ut och står upp för sig själv, samtidigt som hon kan tvivla och känna hur musten går ur henne när besegrad... Jag gillar henne, hon är en kämpare! Sedan kan jag väl tycka att skurken hade kunnat vara liiiite mer originell. Det var ingen större överraskning - även om en liten sådan - vem det var, och dess karaktär var ganska simpel... Makgalen, skrattar ondskefullt, etc. Plus det faktum att innan man får reda på vem det är så går han runt i en svart huva. WOW, VAD ORIGINELLT. Jovisst, det är väl lätt för lite yngre att koppla, då det är så skurkarna ska se ut när man är i den åldern, men hallå eller. Nåväl, något måste väl väga upp hur originell resten av berättelsen är...

Språket var bra, som sagt väldigt likt i översättningen som andra böcker för samma åldrar och med liknande story (host, Vargbröder, Glaspärleresan, etc.), men ändå rätt bra :) Jag hade inga problem med det, dock kan jag tillägga att jag tyckte att det var lite roligt i början av boken då de använder sig av lite fiffiga ord som jag aldrig sett i böcker på 9-12 hyllan. Det var lite roligt med lite mer avancerade ord, det får nog ungarna att klia sig i nacken, haha!

Tempot är rätt bra, även om jag kände att det blev lite utdraget ibland. Men bara lite och ytterst sällan, då det senare visade sig vara ganska viktigt ändå. Så, slutsatsen är väl att det var bra, helt enkelt :) 

I helhet så tyckte jag om den här romanen, då den var både spännande, originell och intressant att läsa. Jag må vara van vid böcker för lite äldre människor, och en del händelser kändes ganska simpla och dumma... (Jag: "MEN VAD GÖR DU? STAB HIM! CUTTA HONOM!"), men - förlåt - det blev väl inte så dumt för sin åldersgrupp. Ja, det var bra. En mysig och intressant bok, jag blev väldigt inspirerad av den här spännande galaxen. Så, ja, jag tyckte rätt bra om den :D Rekommenderas speciellt till 9-12 hyllan, men även till er lite äldre läsare! Jag tror det är fler än jag som kan uppskatta den här otroligt speciella galaxen^^

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D