Thursday, December 13, 2012

Harry Potter and the Philosopher's Stone by J.K. Rowling

Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter, #1)Titel: Harry Potter and the Philosopher's Stone
(Svensk titel: Harry Potter och de vises sten)
Serie: Harry Potter #1
Författare: J.K. Rowling
Sidor: 223
Format: Hardcover (Bloomsbury; Adult)
Release: 2004 (first pub. 1997)

When a letter arrives for unhappy but ordinary Harry Potter, a decade-old secret is revealed to him. His parents were wizards, killed by a Dark Lord's curse when Harry was just  a baby, and which he somehow survived. Escaping from his unbearable Muggle guardians to Hogwarts, a wizarding school brimming with ghosts and enchantments, Harry stumbles into a sinister aventure when he finds a three-headed dog guarding a room on the third floor. Then he hears of a missing stone with astonishing powers which could both be valuable, dangerous, or both.RECENSION
"Devil's Snare, Devil's Snare... what did Professor Sprout say?- it likes the dark and the damp-"
"So light a fire!" Harry choked.
"Yes-of course-but there's no wood!" Hermione cried, wringing her hands.
"HAVE YOU GONE MAD?" Ron bellowed. "ARE YOU A WITCH OR NOT?"

Hjälp, jag skrattade och grät floder av att läsa om den här boken och den var så grymt mycket bättre än jag mindes den! Jag tror jag läste sista halvan av sista kapitlet i tårar, för att det var så fint och mysigt och aaaaarrghhhh... Jag älskar den här boken så otroligt mycket. Jag grät under många delar av boken - Mirror of Erised, när Hagrid gav Harry boken med foton, när Hagrid sade farväl till Norbert, när Dumbledore förklarade varför Harrys hud skadade Quirrell... - jag älskar det. Förlåt, jag är väldigt upprepande, men det gör jag något otroligt mycket. Det finns inga tvivel om varför den här bokserien har blivit en modern klassiker.

Jag har faktiskt bara läst Harry Potter-serien än gång innan, på svenska, mellan åttonde och nionde klass faktiskt - så sen var jag med böckerna -, och då läste jag den här i en sittning. Jag kan säga att jag tycker mycket bättre om första boken på engelska, då sist tyckte jag att den var mysig och så, men inte WOW. Det tycker jag nu. Jag blev precis påmind om varför jag älskar Harry Potter så mycket som jag gör. Jag har en känsla av att jag kommer läsa om den här snart igen.

Språket är brilliant, jättemysigt och väldigt säreget, Rowling är så originell och fantastisk både i språket och med karaktärerna, och jag älskar hur språket speglar både hennes berättarteknik - lite som en saga - och samtidigt representerar karaktärerna och berättelsen väldigt bra. Det är väl egentligen inget utöver det vanliga, jag har sett texter som är skrivna på ett vackrare sätt, men Rowlings historia är så kraftfull och stark att språket drar med en och gör nästan berättelsen ännu bättre .Inga fel, absolut inte, hon är fortfarande en väldigt duktig författare.
(Utöver den här boken, jag tycker väldigt mycket om hur hennes språk mognar allt eftersom karaktärerna mognar genom alla sju böckerna, och det tycker jag är väldigt starkt och härligt.)

Karaktärerna är så härliga. De är verkliga, inte bara goda eller onda, och jag tycker om det - även om jag precis blev påmind om varför vi inte ska tycka om Malfoy. Tom Felton åsido, som gjorde karaktären väldigt bra i filmerna, jag förstår inte varför så många är förälskade i Draco Malfoy. Han är en mobbare och så jävla irriterande... Jo, han blir bättre i de senare böckerna, men det suddar inte ut att han är en mobbare och ingen särskilt trevlig karaktär. Jag skyller på hans föräldrar, till viss del, men jag förstår verkligen inte all den här hysterin med Draco.

Älskar Weasleys! Hermione är i topp av mina favorithjältinnor, Harry är en underbar karaktär - även han en av mina favoriter - men Weasleys. Jag blev påmind om hur underbar Ron är, vilket de missade lite i filmerna... Åh, nej, sluta jämföra. Tyst nu. Forfarande fantastiska karaktärer.

Det känns som att jag inte egentligen har någon kritik att ge idag... Jag älskar Harry Potter, så jag är väl lite partisk, men den här boken tog mig med storm, trots att jag har läst den förr. Den är bättre på engelska dock, ska jag säga, då jag inte blev lika förtrollad av den på svenska... Så läs den på engelska, om ni inte har gjort det än! :D

Rekommenderas starkt till ALLA. Vuxna, barn, tonåringa - jag menar alla. Det är en magisk historia, en modern klassiker, och välförtjänt av sådan titel. Helt fantastisk och älskvärd - jag tänker läsa Harry Potter för mina (possible )framtida barn :D

2 comments:

 1. Detta påminner mig om hur längesedan det var jag faktiskt läste dessa böcker. Fullt igenom har jag läst alla två gånger, en gång på svenska och en på engelska. Jag kan verkligen hålla med om att man upplever mer av magin på originalspråk. Jag borde verkligen läsa dem igen. Like, really, really have to.

  Och lite orelaterat: Tydligen har jag börjat på ett lets play av DAO. Visste inte säkert om det någonsin skulle hända, men det gjorde det, yay.
  http://www.youtube.com/shewhoissara

  ReplyDelete
  Replies
  1. Läs om dem! :D

   Och gud vad roligt, det här måste jag titta på! :D Ska bli spännande :D

   Delete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D