Tuesday, December 4, 2012

Eden: It's and Endless World by Hiroki Endo (#1 - 4)

Titel: Eden: It's an Endless World
Serie: Eden: It's an Endless World (#1-4)
Författare: Hiroki Endo
Sidor: ca. 200/volym
Format: Paperback (Dark Horse Manga)
Release: 2005-2006

Eden is both a brilliant love song to the post-apocalyptic survival genre and an exploration on humanity's role in the natural order.
When a large portion of the civilization is wiped out by a brutal new virus, those who aren't immune are either severely crippled or live only with cybernetically enhanced or entirely mechanical bodies. Taking advantage of the world in chaos, the paramilitary Propater forces topple the United States and seek global domination. In this cutthroat, cyberpunk future, Elijah - a young boy on a personal quest - travels with an artificially intelligent combat robot through a pitiless, futuristic landscape.

Hiroki Endo's Eden is a garden of violence, pathos, and philosophy, where endearing, unique heroes must face  a constant strugge for survival and harsh surprises wait around every corner!


RECENSION
Jag tycker om virus. Eller nej, inte i riktiga världen, men i den fiktiva så gör jag det helt klart. Jag älskar konceptet som är dystopia, även om det kanske har blivit lite väl populärt och krystat på vissa håll, men icke desto mindre så imponerade den här serien verkligen på mig. Det är ett perfekt exempel på en riktigt bra och magisk dystopi, och jag riktigt avgudar Hiroki Endos idé med att blanda in filosofi och moral i ett actionfyllt äventyr. Det är mycket känslor och tankar, samt välutvecklade karaktärer och story, som gör att jag tyckte så bra om den här serien.

Volym ett (fyra kapitel) börjar med tre karaktärer i ett så kallat Eden, helt avskilt från resten av världen där viruset härjar fritt. Vi introduceras för de karaktärer som bygger upp prologen till historien om Elijah (spoiler, a.k.a. hans föräldrar + en till) som kort sammanfattar de svårigheter som världen har utsatts för fram tills dess. Därefter får vi följa början av Elijahs äventyr i en korrupt värld, där hans dras in i kampen mellan olika militaristiska grupper. Vi introduceras för det gäng som vi i de kommande böckerna har att läsa om.

Andra volymen fortsätter, självklart, där första slutade och kretsar kring den grundläggande informationen om de olika militaristiska grupperna, etcetera, och ärligt talat så kommer jag inte ihåg särskilt mycket. Det här var nog den sämsta av böckerna än så länge, men den var absolut inte dålig. 

Tredje volymen dock, där drog det hela igång. Nu blir det rejäl action där den även följer en tydlig och intressant storyline. Vi får en lite bättre inblick i karaktärernas liv, dåtid och nutid, och hur olika händelser har format dem. Vi får även en bättre bakgrund till varför Elijah följer med den här gruppen och det är väldigt intressant att se lite mer om hur karaktärerna i prologen (bok 1) har utvecklats sedan dess, e.g. i Elijahs minnen. Det var här som jag gick ifrån Myes, this is quite good till FUCK YES

Fjärde och sista volymen som jag äger... BLOW MY MIND. Storyn drar igång igen, den här gången nästan enbart om en av karaktärerna i militärgruppen - Renji - och vi får läsa om hur han blev det han är - ett så kallat monster. Jag tycker själv att han är en väldigt intressant karaktär och uppskattade den information om hans bakgrund som jag fick från den tredje volymen i serien. Samt att vi även får en bättre bakgrund till vad de där monstrena (se framsida) som faktiskt introduceras i bok tre är för några. Gud, vilka äckliga monster...

Av min egen erfarenhet, plus vad min kompis har sagt angående ämnet, så växer manga på en. Det räcker oftast inte med att bara läsa en volym med några få kapitel, utan man måste nästan fortsätta för att riktigt komma in i storyn. Om jag bara hade läst volym ett i Eden så hade jag kanske inte fortsatt läsa, eftersom den första volymen  inte bultade sig fast i mig riktigt - men som sagt, ju mer jag läste, desto bättre blev serien. (Gäller självklart inte all manga, herregud nej.)

Jag tycker att det är en ganska invecklad, vacker och spännande berättelse än så länge och tvivlar inte alls på att jag kommer fortsätta läsa den här serien. Jag är väldigt intresserad av det jag har läst och jag hoppas att det kommer bli ännu mer episkt! Det är häftiga, relevanta, och filosofiska ämnen som boken tar upp mitt i allt våld och jag tyckte väldigt mycket om att läsa om det.

Illustrationerna är utan fel och brister, jag uppskattade verkligen Hirokis konst och tycker väldigt mycket om hur det är upplagt. Jag tycker själv att action kan bli ganska rörigt i tecknade serier, men författare skötte det utmärkt i den här boken och jag blev snarare mer intresserad av actionen än jag kanske vanligtvis blir i annan manga. Riktigt bra, riktigt fint!

Angående språket så är det faktiskt ganska avancerat - som i att de använder sig av ganska avancerade ord. Det är inte svåra ord, men man hittar väl inte det mesta i dagens ungdomslitteratur. Det är korta dialoger, jovisst, då det är pratbubblor i tecknat, men jag tycker inte att det blev någon brist på story eller dialog för det. Sedan är det ju lite speciellt när en översatt manga har bättre språk än majoriteten av dagens YA och paranormal romance-litteratur. 

Allt som allt så tyckte jag väldigt bra om den här serien än så länge och jag ser riktigt fram emot de resterade 14 volymerna i serien. Fantastiskt än så länge, så jag rekommenderar verkligen den här serien om man är intresserad av dystopia (och kanske är intresserad av att läsa manga). 
..........................................................................................................
Lite updates...
1. Shout-out till Andrea som har en jultävling på sin blogg där hon lottar ut 200 kronor på adlibris, vilket är väldigt mysigt! :D

2. Jag läser A Dance with Dragons just nu, så tyvärr har det blivit lite tomt på bloggen i brist på innehåll och böcker att recensera... but bear with me :) Jag får försöka vara lite kreativ eller lägga på ett kol, vilket som än fungerar :)

3. Förlåt att det har blivit så mycket manga på sistone, jag vet att det finns en del som inte är väldigt intresserade av manga och kanske därför inte har något intresse för dessa inlägg, men det blir lätt att jag läser en kortare bok för att få upp en recension om jag läser längre böcker ibland (e.g. A Song of Ice and Fire-serien). Men jag hoppas att åtminstone några av er har fått lite tips, om ni är intresserade, av det... annars, DEAL WITH IT x'D

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D