Friday, December 21, 2012

A Dance with Dragons by George R.R. Martin

Titel: A Dance with Dragons
(Svensk titel: Drakarnas dans)
Serie: A Song of Ice and Fire #5 (sv: Sagan om is och eld)
Författare: George R.R. Martin
Sidor: 959 (exkl. appendix. Inkl. 1017)
Format: Hardcover (Harper Voyager)
Release: 2011

The future of the Seven Kingdoms hangs in the balance.

In the east, Daenerys, last scion of House Targaryen, her dragons grown to terrifying maturity, rules as queen of a city built on dust and death, beset by enemies.

[...]
On all sides bitter conflicts are reigniting, played out by a grand cast of outlaws and priests, soldiers and skinchangers, nobles and slaves. The tides of destiny will inevitably lead to the greatest dance of all…

RECENSION
Som vanligt har jag valt att inte ha med hela informationstexten på grund av spoilers och jag tänker göra mitt bästa för att inte spoila för någon av er. Jag visste inte om jag skulle recensera den här boken eller inte, men jag tänkte att eftersom jag redan har recenserat alla andra... varför inte den här? Vi kan väl börja med att den här boken inte gjorde mig besviken.

Den underbara spänningen och många plot-twists är tillbaka sedan A Storm of Swords då fjärde boken inte riktigt höll samma kvalitét för mig som läsare (ärligt talat så kommer jag inte ihåg särskilt bra hur AFfC slutade). SÅ MÅNGA HEMLIGHETER. Herregud, George överraskade mig gång på gång med den här boken med så många plot-twists och precis som i ASoS så var de både underbara och förskräckliga. Inte för att spoila, men TARGARYENS. Så jävla coolt.

Samma kvalitet på skriften som vanligt, jag har absolut inget att klaga över. Gud vilken rolig recension det här kommer bli.

Jag ska erkänna att jag fortfarande föredrar A Storm of Swords, det är nog min favoritbok i serien än så länge, men herre min gud vad bra den här boken var. Jag tyckte som bäst om den någonstans i mitten, tror jag, då det hände så mycket och äventyr överallt. Jag kan dock klaga lite över alla cliffhangers och plot-twists i boken... Jag älskar plot-twists och cliffhangers, det funderade riktigt bra i boken, men nu får George faktiskt ge sig snart. Efter A Storm of Swords så är jag nästan inte förvånad längre. George är väl känd för att döda alla sina karaktärer i sin som tid, men aaaahhh... ge dig nu. Du får döda så många du vill, men det är inte lika roligt när det slutar som att läsaren tror att någon dör i ett kapitel och sedan kommer dem tillbaka senare. VAFAN? Några karaktärer får du väl döda någon gång. Det störde mig lite grand, men annars så är boken riktigt bra.

SPOILEROMRÅDE:
OMG AEGON TARGARYEN! DRAGONS! JON, NOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!! AABIGBWESPOAagsdgs.... Det där var elakt, George. Sluta döda alla Starks! Jag tycker om Jon! Kunde du inte döda Melisandre istället? D:
Slut på spoiler.

Det finns karaktärer som jag älskar och de som jag hatar, men i den här serien så finns det nog flest karaktärer som jag både tycker om och avskyr. Cersei är en av dem (jag tror jag hatar henne mer dock). Jag vet inte vad jag ska tycka om Jaime än... hmpf. Jag älskar Jon Snow och Daenerys, de är helt underbara, och självklart Tyrion. Jag tror att de flesta håller med om att Tyrion är en av de bästa karaktärerna i A Song of Ice and Fire. Jag tycker dock INTE om Greyjoys. Jag stönade nästan varje gång det kom ett kapitel med en Greyjoy-karaktär, vilket är lite trist... Jag tycker bara att dem är irriterande, men jag ska erkänna att jag är väldigt nyfiken på hur de kommer spela sina roller i böckernas framtid. JAG VILL VETA NUUUU.

Mina vänner, detta blev en hemsk recension för att jag inte vet vad jag kan säga som jag inte redan har sagt och som inte spoilar folk. Så irriterande. Men det får duga för nu, jag kanske skriver om den här recensionen en annan dag. 

En riktigt bra bok- OCH ÄNTLIGEN DRAKAR. Det där var helt jävla episkt. Och bokens slut! Sneaky sneaky Varys... Riktigt bra :D Fantastisk bok, helt enkelt, och jag kan knappt vänta tills nästa bok kommer ut. HUR SKA JAG STÅ UT? 

Rekommenderas starkt! Jag hoppas att fler tar sig så långt som den här boken, för serien blir bara mer och mer spännande för varje bok. Jag har ingen aning om hur det kommer sluta, men jag riktigt längtar efter att få ta reda på det. LÄS BÖCKERNA. 

The Winds of Winter förväntas publiceras i 2015.

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D