Wednesday, November 28, 2012

You Against Me by Jenny Downham

Titel: You Against Me
(Svensk titel: Älskar - hatar)
Författare: Jenny Downham
Sidor: 413
Format: Hardcover (David Fickling Books)
Release: 2010

If someone hurts your sister and                                       If your brother's accused of a terrible crime 
you're any kind of man, you seek revenge,                       but says he didn't do it, you defend him,
right?                                                                                 right?

When Mikey's sister claims a boy assaulted her,                  When Ellie's brother is charged with the
his world begins to fall apart.                                               offence, her world begind to unravel.

When Mikey and Ellie meet, two worlds collide.

This is a brave and unflinching novel from the bestselling author or Before I Die. It's a book about loyalty and the choices that come with it. But above all it's a book about love.

RECENSION
Herregud, det tog mer än ett år att läsa ut den här boken... Jag tror att jag läste 60-80 sidor förra året under min läsvacka och fortsatte därifrån igår! Anledningen till att det tog så lång tid, tror jag, har att göra med att jag helt enkelt inte kom in i boken - plus att jag påbörjade den under min läsvacka. Men nu när jag kom igång igen så blev den mycket bättre! Inte på en gång, nej, men gradvis så kan jag säga att jag började tycka om den allt mer och mer. Den blir spännande och förtrollande på ett svårt sätt. Jag tyckte väldigt bra om temat för boken, det är trots allt svåra val och frågor som den kretsar kring, och mitt i all den här röran så blir det även en kärlekshistoria. Det är vackert, måste jag medge, att se hur de faktiskt blir kära mot sin vilja. Om ni tillåter mig att citera Albert Einstein:

“When you trip over love, it is easy to get up. But when you fall in love, it is impossible to stand again.”

Jag tyckte väldigt mycket om den här handlingen, då den berör ett ganska känsligt tema och den är helt klart inte rädd för att se stormen rätt i vitögat. Jag uppskattar böcker som tar upp ett tema och inte är rädda för att utveckla det, även om det blir lite känsligt och vissa kanske hellre vänder andra sidan till. Författare ska inte behöva vara skygga för vad vissa kan finna känsligt, speciellt inte när de väljer att ta upp en bok som handlar om något sådant ämne. Jag uppskattade verkligen att Jenny Downham tog upp hur det är att bli kär för första gången i en historia där familj, lojalitet och det känsliga ämnet "våldtäkt" tas upp. Jag älskar bokens tema, det är inte mycket jag kan kritisera där, och Downham är riktigt duktig och skyggar inte undan.

Nå, så jag tycker väldigt mycket om handlingen och temat. Tempot var bra, tyckte jag, även om det tog en 100 sidor innan jag riktigt kom in i boken. Den blir väldigt spännande och jag ville desperat veta vad som skulle hända. Allt tog sin tid, kom och gick i sin egen takt, och jag gillade det. 

Språket var ypperligt brittiskt och jag älskar det! Jag älskar brittiska, jag vill själv tala och skriva det, men som infödd svensk är det lite svårt ibland. Det var riktigt inspirerande, för mig som egen författare, men även i att den inte var skygg i språket heller. Det fanns brittiskt talspråk, svordomar, allt, och jag kunde verkligen njuta av det. Nytt favoritord: KNICKERS! I skolan lär man sig bara "underwear", men KNICKERS är ju helt underbart! Jag vet inte varför, jag har ju hört det förut, men jag tyckte så mycket om att få läsa det ordet! :D

Karaktärerna... Jag säger redan nu: Jag älskar Mikey och jag älskar Ellie. Jag känner sympati för båda två, då även om de inte var de direkt utsatta i våldtäkten så drabbas även de hårt och deras familjer glömmer i stort sett bort allt de får gå igenom också. Det är hårt, det tar hårt på båda familjerna, och det är inte lätt att finnas där för alla, men jag kände verkligen deras frustration. De är härliga karaktärer, även om jag var lite osäker på Ellie i början... jag menar, ibland kändes det som om hon gjorde sig till för Mikey. Men, jag kom över det, när hon öppnade upp sig och de var härliga.

Är det dåligt om man önskar att någon hade blivit våldtagen? Det låter fan hemskt... men jag önskade ärligt talat att Ellies bror - Tom - hade våldatig Karyn - Mikeys syster - bara för att jag skulle få ett bra skäl att ogilla honom. Han kröp under mitt skinn, jag tyckte inte alls om honom. Jag fick lite mer medkänsla för honom i slutet, men innan så var han ingen direkt höjdare. Nej, jag gillade inte honom så mycket. 

Även Jacko, han irriterade jag mig på ibland. Han är en bra vän, jovisst, men han irriterade mig verkligen ibland. Jag vet inte varför. Hmm...

I vilket fall, karaktärerna, kände jag, var välutvecklade och ganska komplexa, så jag gillade det :) Bra jobb, Downham!

Allt som allt så tyckte jag väldigt mycket om den här boken och jag kan inte säga att jag blev besviken, då jag hade ganska höga förhoppningar på den. Väldigt bra bok, rekommenderas starkt för er som är intresserade av en Downham-berättelse om våldtäkt, familjeproblem och kärlek mitt i smeten. Riktigt bra, riktigt fin :)


5 comments:

 1. Jag hade faktiskt inte tänkt att läsa den här boken men är faktiskt lite sugen nu. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad bra att jag kunde få dig att ändra dig^^ Men jag rekommenderar den faktiskt :D Blev väldigt sugen på att få läsa "Before I Die" nu :D

   Delete
 2. Sv: Hästarnas ängel var min absoluta favoritserie när jag var liten :D Har hela serien hemma i bokhyllan :D

  ReplyDelete
 3. Håller med om i princip allt du tog upp! Gillade inte Before I Die speciellt mycket, men You Against Me var riktigt bra! :)

  ReplyDelete
 4. Svar: Är verkligen sämst på att förklara men ska göra mitt bästa ^^

  För det först få finns det två olika team - ett rött och ett blått och de representerar två olika tävlingar. (man kan delta i båda, men det är noga att man inte blandar ihop dem för då blir slutsiffran fel)

  Enklast är att gå in på YA Scavenger Hunt-sidan och trycka på knappen "Stuck?", för då kommer det en lista på alla deltagande författare i varje team. Tryck på ett av namnen, bäst är att trycka på det som är överst eftersom du då kommer att kunna gå vidare från dennes sida ända till slutet. På varje författares hemsida/blogg finns ett YA Scavenger-inlägg där du ska hitta EN siffra (ofta väldigt övertydligt, i fetstil och i teamets färg). När du hittat siffran går du vidare till nästa författare (länk finns alltid i inlägget) och när du fått ihop alla siffror ska du addera dessa och lämna här: http://yascavengerhunt.blogspot.se/p/enter-here.html

  Kolla så att du skriver in siffran på rätt team! När du har gjort klart ett helt team kan du börja på nästa.

  Hoppas att det hjälpte. Du får gärna skriva igen om det är något du inte förstår :)

  ReplyDelete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D