Saturday, November 3, 2012

X vol. 1 by CLAMP

Titel: X vol. 1
Originaltitel: X (?)
Serie: X Omnibus #1-3
Författare: CLAMP 
Sidor: 584
Format: Paperback (VIZ Media)
Release: 1992-1993 (Volume Edition 2011)

Kamui Shiro is a young man followed by mystery. Taken from Tokyo by his mother when only a child, Kamui left behind his dearest friends - the gentle Kotori and her brother Fuma - in the aftermath of a terrible incident that claimed their mother's life.
   

Returning to Tokyo after his mother's death, Kamui is a changed young man: moody and distant to his old friends, yet determined to protect them from the dark forces that swirl around him. Kamui is the nexus of a great cataclysm to come, and inheritor to a strange destiny that could decide the fate of the entire world.


RECENSION
Ja, jag ska erkänna att det inte är ett särskilt spännande omslag... men jag tyckte det var så annorlunda på hyllan fylld med vackert tecknad manga i överflöd att jag var tvungen att se efter. Och även om utsidan inte visar några tecken på vackert tecknad manga... wow, insidan är helt bedårande. Det är gammal, vacker manga som riktigt förtrollar en. Det är den gamla manga-stilen som förtrollade barn med Sailor Moon (vadå, var jag den enda som älskade den serien?). Jag har bara läst den här volymen, men wow, bra jobbat CLAMP. Jag är redan väldigt intresserad av vad som kommer hända i den här serien, då mytologin är otroligt spännande och själva serien vackert tecknad. Riktigt mystiskt och riktigt förtrollande.


 Jag har verkligen kommit in i det här med manga de senaste dagarna. Jag älskar det redan, då båda böckerna jag har läst än så länge har varit riktigt bra och jag absolut avgudar illustrationerna. Det kan vara lite svårt att hänga med ibland, speciellt i X när det blir en väldans massa action och jag inte riktigt vet vart jag ska ha ögonen. Det är SWOOOSH och KLAAAAAUS och jag vet inte vad, närbilder och action - det är helt otroligt. Jag älskar hur de har lyckats få in så mycket action i en bok, samtidigt som det är mycket story att hänga med i. Det tog mig halva boken innan jag fattade att Seven Angels och Seven Seals inte alls var samma sak och jag var jätteförvirrad med de plötsliga perspektivbytena. Den här boken har inga riktigt kapitel utan är indelad i tre delar, och det som skulle ha behövt kapitel som skiljde det åt började bara på nästa sida. Det var en smula förvirrande, men det hade fungerat utmärkt i en anime. Förresten, den här finns som anime. MÅSTE TITTA (när jag har läst ut resten av böckerna).

Jag tycker även om att det går så fort och lätt att läsa manga, så det är ett plus för att slappna av när man läser stora, tunga böcker (t.ex. A Game of Thrones) och man behöver en lugn paus ibland. Utmärkt!

Gällande själva storyn för X så var jag inte helt säker på vad storyn gick ut på förrän jag hade kommit en ganska bra bit in i boken. Japaner verkar tycka om att ge svar så småning om, som jag nämnde i min recension av Death Note häromdagen, och jag behövde faktiskt koncentera mig för att snappa upp alla de små detaljerna som gav någon sorts information. Grejen med Kamui var ganska uppenbar, men det här med Seven Seals och allt... jag var riktigt förvirrad, och sedan de här minnena och tillbakablickarna som talade om vad som hände innan han försvann och... allt blev väldigt mycket klarare senare i boken, typ i del tre, men innan det så var det lite mystik över det hela och väldigt spännande. Jag gillar storyn redan nu. DE SLÅSS MOT VÄRLDENS UNDERGÅNG, HUR EPISKT ÄR INTE DET?! Riktigt spännande mytologi och väldigt sneaky berättarteknik - jag gillar det starkt!

Manga = inget direkt språk att kommentera. VACKRA ILLUSTRATIONER DOCK! Väldigt mycket action, illustrerat på ett utmärkt sätt, och de är inte särskilt blyga med detaljer heller. Kroppsdelar spridda lite hursomhelst och trådar som sticker in i huden... äckligt och ändå riktigt fint illustrerat. Det ser inte realistiskt ut, men det är manga så vad väntade ni er? Det ser riktigt, riktigt coolt ut dock. Så det är en annan sak jag gillar med manga - vackra illustrationer! Och i den här boken har de även lyckats få in väldigt snygga actionscener.

Karaktärerna är... speciella. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om dem. Kamui är en rebellisk tonåring som inte vet hur han ska hantera sitt öde och allt det där, vilket ger honom en liten "bad boy"-attityd samtidigt som han är väldigt beskyddande över de han älskar. Det har man aldrig hört förut! *host* Men trots det så verkar han riktigt cool och jag har inget problem med den karaktären. Fuma är... tyst och stark, helt okej. Kotori är... jag är lite rädd för hur hon kommer utvecklas. Jag tycker inte om hur ganska många manga och animes speglar kvinnofigurer som söta och oskyldiga... och jag är rädd för att Kotori ska visa sig vara en ömtålig liten fågel som alla måste pyssla om. Ugh. Jag hoppas innerligt att, om det händer, så kommer hon inte vara i vägen för resten av storyn.

Skurkarna är... intressanta. Väldigt kaxiga, och jag gillar dem lite grand... men inget direkt att kommentera på, vi får se i nästa bok.

Åh, vad heter han... SORA! Munk-pojken som är helt jävla awesome! En riktig skojare och en väldigt rolig karaktär. Han lyfter upp humöret lite, där allt är så stelt och dramatiskt, och han bara spatserar in och springer runt som en liten galning. Jag ÄLSKAR honom!

Jag vet inte riktigt hur det här kommer utvecklas, men jag hoppas på något bra. Det gick lite fort ibland, svårt att hänga med, men jag tyckte ändå rätt bra om den här boken. Ser fram emot volym två och lite mer story. DE SLÅSS MOT VÄRLDENS UNDERGÅNG, HOLY SHIET! HUR ÄR DET INTE EPISKT?! Ja... det här ska bli intressant :D

Rekommenderas väl till... de som är nyfikna på manga och på en story där de har awesome superkrafter och världen håller på att gå under. DET ÄR BLOD OCH KROPPDELAR, NUDITY (ytterst lite) OCH ACTION! Ja, jag tycker om det. Väldigt klassisk manga-stil, vackert illustrerad och med en lovande story.

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D