Friday, November 23, 2012

Mio, min Mio av Astrid Lindgren

Titel: Mio, min Mio
(Engelsk titel: Mio, My Son)
Författare: Astrid Lindgren
Sidor: 137
Format: Pocket (Rabén&Sjögren)
Release: 1954 (nytryck 2011)

Var det någon som hörde på radion den femtonde oktober förra året? 
   Så här sa de:  "Polisen i Stockholm efterlyser 9-årige Bo Vilhelm Olsson som sedan i förrgår kväll klockan 18 varit försvunnen från sitt hem, Upplandsgatan 13."

Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i Landet i Fjärran där han måste bekämpa den onde riddar Kato, är en storslagen och vacker saga som väcker tankar om livet och döden, gott och ont och om kärlekens makt.

RECENSION
FYI, om jag stavar fel så är det för att jag har en ödla som springer runt på min axel och slickar mig i nacken (Ylva, ligg still..). Men, nog om mina bekymmer, till saken: Mio, min Mio är den första Astrid Lindgren-bok som jag någonsin läst. JA, JAG VET, JAG HADE INGEN BARNDOM. Men förlåt för att jag läste hästböcker och Mamma Mu istället, jeez. Jag har sett de flesta filmatiseringarna dock, och Mio, min Mio och Ronja Rövardotter har alltid varit mina favoriter, så jag fick för mig att läsa den förstnämnda (för den är inte lika lång som Ronja...).

Sagt och gjort, här har vi nu ännu en recension för en bok som jag förmodligen borde vara för gammal för. Jag har ett barnsligt sinne, döm mig inte. (Ylva, sluta pipa o__o) Den här boken var dock väldigt tillfredsställande för ett sådant mentalt tillstånd och jag kan säga redan nu att om ni inte har läst någon av Astrid Lindgrens böcker så läs gärna den här. Jag tycker väldigt mycket om idén till den oönskade pojken i Stockholm som hittar hem i ett magiskt land, men jag ska till att erkänna att jag förmodligen hade tyckt ännu bättre om den om jag hade varit yngre än sju och tio. (Ylva, jag skriver med den handen!)

Historien går i stort sett ut på att Mio, also known as Bosse, hittar hem till sin riktiga pappa i Landet i Fjärran, som råkar vara konungen. Där leker han och bor ett tag innan han inser att han är den som ska besegra riddare Kato, som är den enda ondskan i hela världen. För jovisst, väldigt klassisk gott mot ont - hjäten är helt godhjärtat och skurken är endast ond och med ett stenhjärta. Klassiskt! Jag hade i vanliga fall tyckt att det var väldigt naivt och barnsligt, men eftersom det här är en barnbok så kan jag väl inte klaga. Det ska vara så simpelt när man är barn, så jag tänker inte kritisera det. (Ylva, vart fan tog du vägen? oO')

I vilket fall, det är en väldigt simpel saga som jag egentligen inte kan kritisera särskilt mycket. Den var lite upprepande ibland, men det är nog typiskt sagoberättande än något annat dumt. Karaktärerna var också väldigt simpla och inget jag reflekterade över direkt. (Ylva, mitt tangentbord... fkgotrr)

Nåväl, en ganska simpel barnbok antar jag, men jag kan inte hålla med om att jag började tänka på livet och döden som beskrivningen påstår. Jag tänkte bara på vad som hände, då jag inte kan säga att den tar upp något om liv och död överhuvudtaget. Såvida Mio egentligen inte är död och han lever i en eftervärld... hmm... Konspirationsteorier.

Simpel bok, lätt språk, jag läste hälfen i Astrid Lindgrens röst och hälften i Emil i Lönnebergas... jag är konstig, jag vet.

Tja... den var väl bra. Jag kanske är för gammal ändå... Men den var mysig och kort så det var lätt att läsa och tog inte så lång tid :) Simpel och mysig, det får nog bli mitt omdöme :) Rekommenderas till er som är nyfikna på svensk barndomslitteratur, och även till de barn som inte blivit introducerade för Astrid Lindgren än (skulle fan inte förvåna mig... DAGENS UNGDOM!).

3 comments:

 1. När jag blir vuxen och får barn ska jag helt klart läsa alla Astrid Lindgrens böcker för dem och tvinga dem att se filmerna/tv-serierna för de har varit en så pass stor del av min uppväxt :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. My idea exactly :D Jag bara laddar på med en massa böcker som jag ska läsa för mina böcker :D

   Delete
 2. Är det bara jag eller visst var filmen lite läskig? :)

  sv: Jag vet, hade väldiga problem att hitta dem först, men här finns den i alla fall: http://www.fishpond.com/Books/advanced_search_result.php?rid=1351849872&keywords=Marianne%20De%20Pierres

  ReplyDelete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D