Sunday, July 29, 2012

LOTR: Vecka 4 - THE END


"'I don't miss Gandalf's fireworks, but his bushy eyebrows, and his quick temper, and his voice.'"
Chapter 7, Book II


Förlåt, förlåt, det här inlägget kommer väldigt sent... men tekniskt sett är det fortfarande Söndag, så jag ligger inte direkt efter. Men idag var jag på Liseberg hela dagen och kom inte hem förrän vid 23:00... och då hade jag två kapitel kvar att läsa, eftersom jag är en idiot och inte läste alla kapitel igår... hehe. Men, sista veckan avklarad, HAR NI LÄST UT BOKEN?

1. Moria och Gandalf. Jo, detta var väl ett ganska sorgligt kapitel, även om jag inte kan säga att det är ett av mina favoriter. Mitt favoritkapitel den här veckan var kapitel tio - The Breaking of the Fellowship - men icke desto mindre var kapitlet om Moria och Khazad-Dûm väldigt tragiskt. Vi sade farväl till vår käre Gandalf, och för er som inte har sett filmerna... jag ska försöka att inte spoila för mycket, men ni kanske inte vill läsa stycket som kommer nu:

Gandalf the Grey. Alla trollkarlar har någon sorts färg, som Gandalf Grå, Saruman the White, och Vad-han-nu-heter the Brown, etc. Men jag undrar... hur får trollkarlarna sina färger? Hur blev Saruman "the White" och Gandalf "the Grey"? Btw, SPOILER HÄR, men Gandalf kommer ju tillbaka i någon av de kommande böckerna som Gandalf the White. HUR BLEV HAN VIT?! Ah, jag bara... nej, jag får nog läsa böckerna och ta reda på det.


imageÅTER IGEN TILL MORIA. Hur upplevde ni det här kapitlet? Era tankar kring platsen Moria och vad som hemsöker dess tunnlar? Jag blev lite sur för att det var Orcs överallt, för jag HATAR Orcs. Seriöst, de är nog det mest irriterande i hela boken. Jag HATAR dem, mest för att de alltid ska komma och lägga sina stora, feta, fula nyllen i blöt och springa ärenden åt Sauron som små hundar som leker apport. Fyfan, de är irriterande. Jag tycker inte om att de blandar sig i hela tiden, och därför välkomnade jag nästan Balrog - demonsaken som dödade Gandalf. Jag bara... HAN VAR ÅTMINSTONE BADASS. Orcs är bara dumma och jobbiga. Ugh. Tankar?  

2. Lorién. Jo, vad tyckte ni om alvernas fina skog? Och vad tyckte ni om the Lady and the Lord? Drottning och kung över Lorién, sådana underbara alver... jag vet inte, jag har lite svårt för alver ibland. Jag gillar dem bättre i Eragon, även om Legolas är UNDERBAR tillsammans med Gimli... jag vet inte, jag tycker att de är lite för hippie för min smak. Jag gillar dem, men jag orkar inte med dem särskilt länge, och jag tror nästan att jag gillade de i Rivendell bättre. Men icke desto mindre måste man uppskatta vad de gjorde för våra hjältar, och jag tyckte faktiskt om scenen med the Lady - Galadriel - när de skådade i vattnet... det var rätt coolt. Wise Lady, i slutet av den scenen tyckte jag lite bättre om henne. Förmodligen för att hon inte ville ta emot ringen, och så vist tänkte för framtiden snarare än för samtiden. Nja, jag kanske gillar henne lite grand ändå... The Lord såg man ju knappt, så vad kan man tycka om honom?

Tankar? 

3. The Ring. Jag kom och tänka på det i sista kapitlet, när Boromir talar med Frodo om ringens framtid... Alverna och Gandalf har proppat in att Ringen för alltid kommer vara ond, och förgöra sin nya mästare, om den inte förstörs eller göms. Dock, om den bara blir gömd, så kan den hitta hem igen. Sauron kan hitta den på något sätt... så, vad är era åsikter om vad som borde göras med ringen? 

Jag kan se prakten i Boromirs förslag, att använda Ringens makt för att göra gott och störta Sauron - att hjälpa de andra släktena i Middle Earth. Det hade jag också tänkt på, att kunna göra gott. Dock vet vi att Ringen är fylld med Saurons onda själ, fragment av sig själv. Som en horrocrux, skulle man kunna säga. Därför kommer den som använder Ringen förgöras med Saurons ondska, då Ringen endast lyder sin skapare - och sin tvillingsjäl. Ringen är på sätt och vis Sauron, då den bevarar stor del av hans makt och ondska. Därför tycker jag, liksom alverna och Gandalf har föreslagit, att Ringen borde förgöras. Det är vad jag känner är moraliskt rätt, då jag vet att det inte går att använda den för gott. Men, ni kanske inte håller med? Det kan vara lite svårt att argumentera mot det här, då vi egentligen talar om fakta från boken och om moraliska skäl till att förgöra Ringen. Men jag vet inte, kanske har ni något att tillägga?

BOKEN I HELHET
Ja, mina vänner, vi ska nu ha läst ut första boken i Sagan om ringen-trilogin. Hur känns det? Jag menar, vi borde vara stolta, då detta inte är en lättserverad bok egentligen. Jag kommer ihåg att Anna oroade sig lite innan vi bestämde oss för att börja läsa den, när jag föreslog det, över att det skulle bli så jobbigt, då det är väldigt mycket att ta in med språket och berättelsen.  Sagan om ringen är speciell, men en sådan fantasyklassiker att det är ett måste. Så, jag är nöjd iallafall.

Vad tyckte ni om boken, i helhet? Själv tyckte jag att den var bra, men inte lika fantastisk som The Hobbit och lite utdragen på sina håll. Jag tyckte inte att den var lika spännande som sin föregångare, även om jag fortfarande tyckte att den var bra på sitt sätt. Det är en speciell bok, och jag tyckte själv att det var lite svårt att hålla sig till den och inte låta tankarna vandra. Så, ja, rätt bra :) Jag tycker dock att det är en väldigt viktig del av fantasyhistorien, och därför är det en bok som man nästan MÅSTE läsa, som fantasyläsare och skribent. Det är HISTORIA, ett ARV som vi måste ta till vara på. Ja, jag är rätt nöjd. Underbara Tolkien!


Kommer ni fortsätta läsa trilogin efter detta? Jag kommer att göra det, men dock tror jag att jag ska ta en paus först. Jag har lite annat att läsa, så jag tänkte införskaffa böckerna inom en tid och läsa när jag känner att jag har tid och orkar med det. Men ja, jag vill fortsätta läsa serien. Jag hoppas på att få hela LOTR-boxen i födelsedagspresent om några månader, men vem vet :) 

Vad tyckte ni om diskussionerna och själva projektet? Jag och Anna startade ju trots allt det här projektet främst eftersom vi ville göra något tillsammans, då vi har pratar rätt mycket under en längre tid nu... och ja, det gick väl helt okej? Det var ett projekt för att ge lite stöd, iallafall för mig, och kunna diskutera en sådan episk och klassisk bok som början på Sagan om ringen, och jag hoppas att vi har lyckats med det. Jag tycker det är jättekul att så många faktiskt har deltagit i läsningen, även om inte alla har velat diskutera kanske. Jättehärligt, söta ni! :D Så, ja, jag hoppas att ni har fått någon glädje utav projektet^^.
   Själv ska jag erkänna att det blev ganska utmanade nu de senaste två veckorna, då jag hade svårt att faktiskt börja läsa i tid och komma på bra diskussionsfrågor... det var lite krävande, men det var det värt när jag fick läsa era fina diskussionssvar. Det var nog höjdpunkten på varje vecka i det här projektet, att läsa kommentarerna. Så, tack till er! Hoppas ni har haft lika roligt som jag har :)

Skulle ni vilja se mer projekt i framtiden? Det behöver inte vara samma sak, men jag är bara lite nyfiken på om ni ser detta som något hållbart och roligt som man kanske kan göra lite då och då. Jag vet inte, jag skulle kunna tänka mig att ha fler projekt, även om de inte är likadana, med andra bloggare (Anna<3) och er läsare. Men, vi får väl se vad framtiden har att vänta... ;)

Övriga kommentarer? 

Tack, får ni av mig iallafall, och speciellt ANNA som varit min kära projektpartner och som är helt fantastisk i övrigt. Det är alltid lika trevligt att prata med dig, kära du, och jag hoppas att du har tyckt att sammarbetet har varit roligt :D Kram på dig! 

Så, då var LOTR-läsningen slut. Phew, får jag gå och lägga mig nu? Mina ben värker... xD Kanske skriver en recension på boken någon gång i framtiden, men vi får väl se :) 

3 comments:

 1. Hej-hej, Emelie!

  Det här blir nästan lite sorgligt att skriva en sista Sagan om ringen-långkommentar. Nåja. Sätter igång och svarar omedelbart.
  1) Jag håller med dig om att det var ett ganska sorgligt kapitel, men inte en favoritdel för mig heller. (Jag tyckte också bäst om det sista kapitlet.) För på sätt och vis utspelades Moria-scenen rätt odramatiskt? Det bästa var ju "Fly, you fools!"-kommentaren, så typiskt Gandalf. Själv tänkte jag mest tillbaka på filmen och byggde upp miljön tack vare det. Och det lyfte läsupplevelsen betydligt mer. Annars hade jag mest varit förvirrad med allt snack om schakt och pelare och väggar. Och jag avskyr orker! Till skillnad från dig tycker jag inte att de är irriterande (även om de kanske är det) utan mer skräckinjagande. Första gången jag fick se dem i filmadaptionen rös jag och det har fortsatt sedan dess. Fast jag avskyr uruk-haier ännu mer. Heh, jag är en liten fegis när det kommer till läskiga varelser.

  Sedan tog min förmåga att föreställa mig hur allt såg ut slut när Balrogen dök upp - i mitt huvud föreställde jag mig den som en storvuxen människa muterad i en rödflammandedrake då jag inte mindes hur den såg ut i filmen. Tyckte beskrivningarna stred emot varandra när jag läste, och det var nog det som gjorde Balrogen mindre imponerande. Fast jag hade nog ändå rätt bra koll. Bildlänk: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/7f/Balrog500ppx.png

  Annars: Trollkarlen Radagask är brun! (Tror hans namn stavades så i den svenska översättningen.) Men ja - det intresserar även mig att veta hur fanken Gandalf blev vit. Vi får som sagt läsa och ta reda på det. Vill inte råka spoila för mig redan nu (även om det känns som om man borde veta hur Gandalf blev vit?).

  2) Skogen verkar så hotfullt förtrollande och vacker! (Hotfullt på grund av orkerna och Gollum.) Tyckte till och med att skogen var nästintill sövande vacker faktiskt, som om det låg något fruktansvärt dystert och tungt dolt i luften, vilket det ju typ gör.. Fastän Lorién var fint tyckte jag också bättre om Rivendell, för där kändes det som om alverna hade mer substans? Celeborn var mjäh, och Galadriel var desto bättre. Jag skrev ju förra veckan att jag skulle skita på mig när jag fick träffa Galadriel - och det kändes ju lagom obefogat såhär i efterhand... Hon var mest vis och fin och trevlig och empatisk och inte alls läskig. För mig var hon en av de bättre karaktärerna i slutet av boken. Sedan tyckte jag det var ett snyggt tillägg av Tolkien att ännu en gång bekräfta att alver är väldigt osjälviska. Att alverna är medvetna om att skogen aldrig mer kommer att återgå till det den än gång var nu efter att ringen kommit till dem, utan att Lorién kommer ödeläggas, men att man gör det för att det är den enda möjligheten för Midgård att ens överleva. Det känns liksom skönt att veta att det är fler som fortfarande bryr sig.

  ReplyDelete
 2. 3) Boromir, den skitstöveln. Det är det som är jobbigt - att man måste ta hänsyn till att ringen påverkar folk negativt - och att man därmed måste försöka se det ur hans perspektiv. Jag gillar inte att människor tycks vara de svagaste av folkslagen. Men ja, alla kan väl inte lika starka som Galadriel för då hade historien varit tråkigare. Gillar det du säger om att ringen är som en horrocrux - för det stämmer ju. Jag tycker det är rätt val att förgöra ringen, vilket till stor del kan bero på att man vet historien, även om vägen dit varit/är lagom abstrakt nästan hela tiden. Det är nog det som stör mig - att det är så tydligt att deras enda val egentligen är att förstöra ringen en gång för alla, men att alla tassar omkring det. De säger en massa, men det är som om ingen vågar sätta foten ned helt och bestämma sig för att faktiskt kasta ringen i elden, oavsett konsekvenserna, utan bara har det som en plan B.

  Sådär. Det var den sista långkommentaren (eller nästsista i och med att Anna med ska skriva ett inlägg). Slutsatsen lyder såhär: Jag älskar boken! Så himla roligt att äntligen nörda ner sig i historien på riktigt. Och jag tyckte den här boken var snäppet bättre än Bilbo, även om den också var helt fantastiskt strålande. Bilbo var en aning för oskyldig för min smak medan Sagan om ringen gav lite mer att bita i.

  Och jag störtälskade diskussionerna och projektet! Ni peppade och gjorde min läsning så mycket roligare, just för att jag kunde vänta mig en massa punkter till söndagen. Det har varit lite stressande, och jag har inte hållit dagarna helt efter schemat, men jag har haft väldigt och överraskande roligt. ;-) Så tack till er - och kudos! Jag ser fram emot ytterligare projekt från din/er sida. :'D

  ReplyDelete
 3. Sv: Gud nej.. Inte är jag intresserad av böckerna.. Usch nej.. Men jag blev skickade böckerna av en vän. De kommer förmodligen stå i bokhyllan eller ges bort...

  ReplyDelete

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D