Friday, July 2, 2010

Släktet av G. del Toro och C. Hogan

[2010-07-02]Titel: Släktet
Originaltitel: The Strain
Författare: Guillermo del Toro och Chuck Hogan
Release: 2009

DE HAR ALLTID FUNNITS BLAND OSS - VAMPYRERNA.
I HEMLIGHET OCH I MÖRKER HAR DE VÄNTAT PÅ ATT DERAS TID SKA KOMMA, OCH NU ÄR DEN ÄNTLIGEN HÄR. INOM EN VECKA KOMMER MANHATTAN ATT VARA UTPLÅNAT. INOM TRE MÅNADER RESTEN AV USA. OCH INOM SEX MÅNADER: HELA VÄRLDEN!

En Boening 777 från Berlin har precis landat på JFK-flygplatsen i New York när allting plötsligt svartnar. Kontrolltornet tappar kontakten med piloten och ingen aktivitet märks längre inifrån planet.

En specialistgrupp tillkallas för att ta sig in i planet eftersom man fruktar att ett livsfarligt virus har spritt sig. Eph Goodweather blir förste man att kliva in genom flygplansdörren. Synen han möter chockar honom: livlösa människor ligger kringspridda överallt. Medan kropparna börjar transporteras iväg upptäcker man emellertid att fyra personer fortfarande lever och verkar vara nästan oskadda. Men inget är vad det ser ut att vara...

"Släktet" är första delen i en trilogi om vampyrer.
Berättelsen utspelar sig i New York, där ett virus förvandlar befolkningen till varelser som härstammar från forntiden.
Berättelsen går oväntade vägar och varje bok innehåller unika och originella avslöjanden om den vampyriska rasen, vars rötter kan spåras ända tillbaka till Gamla Testamentets begynnelse.

RECENSION
Oj oj, det var länge sedan jag läste en bok som gav mig rysningar och fick mig att känna mig utsatt när jag klev ur sängen mitt i natten. De monster som vistas i den här boken äcklade mig verkligen och gav mig en inblick i en annan sorts vampyr än den som är vanlig i media numera. Det här är inga vackra varelser med marmorhy, huggtänder och ett vackert yttre; det är demoner som våldgästar människors kroppar och förstör dem, allt för att få det som båda bilderna av arten törstar efter - blod.
    Del Toro och Hogan har minst sagt skrivit en spännande berättelse om vulgära bestar som försöker tillintetgöra människosläktet. Det här är ingen godnatt saga för barn, och om man är lättäcklad bör man nog hålla dessa strigoi på avstånd.
     Nu är jag inte så värst lättskrämd, och det ordentliga språket gjorde det hela lite mindre ohyggligt, så jag vill själv inte påstå att den gjorde annat än att ge mig rysningar när jag klev upp mitt i natten. Men spännade blev den allt under resans gång, lite tråkig på olika ställen men helt klart en bok värd att läsa. Ett väldigt bra språk som var beskrivande, bilder av varelserna dök ständigt upp i mitt huvud lika klart som om jag varit där.
    Lite mytologi, en smula historia och väldigt mycket blod. Fantastiskt.
7/10

No comments:

Post a Comment

Smyg in en liten kommentar om ni orkar, vill och kan! :D Jag försöker att alltid svara på kommentarer, men om ni har en fråga så mejla gärna! :D